clear

zoeken

search

De uitgaven van de Europese Commissie online

03 oktober 2008


Gisteren is, in het kader van het Europees Transparantie-initiatief, een online database gelanceerd die inzicht verschaft in de uitgaven van de Europese Commissie.

Dat de Europese Unie veel geld uitgeeft weten we allemaal. Op Europa NU lezen we:

De Europese Unie geeft in 2008 ongeveer 120 miljard euro uit; de uitgaven van 2007 bedroegen ongeveer 115 miljard euro. Het grootste deel van het budget gaat op aan duurzame groei en werkgelegenheid in de Unie. Voor het eerst in de begrotingsgeschiedenis van Europa zijn het niet meer de landbouwuitgaven die de boventoon voeren.

Het maximumbedrag dat de Europese Unie kan uitgeven bedraagt 129 miljard euro; daarvan zal naar verwachting ruim 120 miljard daadwerkelijk worden uitgegeven.

Omdat ik het altijd wel leuk vind om te weten wat er met gemeenschappelijk geld gebeurt heb ik een paar zoekacties uitgevoerd in de database. Daar werd ik niet bijzonder vrolijk van. Op zich werkt het systeem prima maar je krijgt steeds het gevoel dat zoekacties maar een klein deel van de beschikbare gegevens laat zien. Dat wordt veroorzaakt door het feit dat de database de juridische namen van organisaties bevat. Die is niet altijd gelijk aan de naam zoals die bekend is bij het gewone volk. Zo leverde een zoekactie op ‘library’ aanvankelijk niets op, totdat ik begreep dat je zoekacties altijd moet beperken op een land. Als je wilt weten hoeveel geld Nederlandse bibliotheken ontvingen moet je zoeken op ‘bibliotheek’. Als je later zoekt op ‘bibliotheken’ krijg je dan nog eens twee treffers. De OBA blijkt in de database te zitten als ‘Stichting Openbare Bibliotheken Amsterdam’. Dat moet je maar net weten.

Het wordt al een beetje leuker als je een zoekactie beperkt op bedragen groter dan een miljoen euro, zonder een organisatienaam in te voeren. Dan zie je bijvoorbeeld de Koninklijke Bibliotheek verschijnen. Maar wat zijn nu al die ‘natuurlijke personen’? Je kunt niet doorklikken op zoekresultaten om dat uit te vinden. Er staat ook niet duidelijk aangegeven waar subsidies nu precies voor bestemd waren. Als je dat wilt weten zul je toch echt dieper moeten gaan graven, met behulp van andere zoeksystemen.

The Grants of the European Union is een lovenswaardig initiatief maar maakt de uitgaven van de Commissie toch niet echt transparant, vind ik. Een website met een overzicht van de ruim 24.000 posten, onderverdeeld in categorieën zou het grote publiek vermoedelijk meer aanspreken. Wellicht wordt de database in de loop van de tijd gebruiksvriendelijker maar voor nu is het oordeel: te moeilijk.


Discover Kimya Dawson!

@

Reageer