clear

zoeken

search

De duurzaamheid van Google Books

13 oktober 2008


Google Books heeft al heel wat stof doen opwaaien in de bibliotheekwereld. Vorige week sprak ik met verschillende mensen over de duurzaamheid van gedigitaliseerde collecties en ook toen passeerden het kapitaal, de slagkracht en de motieven van Google de revu. Iedereen is het er denk ik wel over eens dat bibliotheken nooit zullen kunnen digitaliseren en ontsluiten in het tempo waarin Google dat doet. De meningen zijn echter verdeeld als het gaat om het vertrouwen dat in Google gesteld kan worden. Het is tenslotte een commerciële organisatie.

Ik kan niet anders dan erkennen dat je het nooit zeker zult weten wat Google in de toekomst zal doen. Het is bijzonder riskant om het werelderfgoed in handen te geven van bedrijven.

Maar nu ik lees over Hathi Trust krijg ik ook een vreemd gevoel. Dit consortium van Amerikaanse universiteitsbibliotheken gaat de door Google gescande boeken ook nog eens zelf ontsluiten, als een backup voor Google Books. “Google won’t be around forever” stelt een van de betrokkenen.

Daar kan ik me nog wel in vinden, maar ik vind het vreemder dat men dan ook een eigen interface gaat ontwikkelen die er in de praktijk waarschijnlijk een beetje uit zal gaan zien als de interface van Mirlyn.

Ik overzie de implicaties van dit project nog niet voor de helft maar iets zegt me dat dit project alleen meerwaarde heeft vanuit het duurzaamheidsperspectief. Het zou me verbazen als dit ook iets toevoegt aan online vindbaarheid of digitale dienstverlening van bibliotheken.

Maar ik houd een slag om de arm en zal het uiteindelijke resultaat afwachten. Ik vind het gewoon een vreemd nieuwsbericht, dat is alles.

@

foto

2 Reacties

  1. In een eerdere reactie in verband met de verhoudingen tussen de EU en Google tot dezelfde logische stap gekomen als dat de Hathi Trust nu zet. Wat opnieuw aantoont dat je perfect met Google kan samenwerken, zonder enig verlies voor beide partijen. Hopelijk inspireert dit hen toch nog.

    Zo vreemd lijkt me dat dan ook weer niet. Het zou bovendien kunnen helpen om aan de hand van de frequentie en het gegroepeerd samen komen van termen vlotter boeken en passage’s terug te vinden.

    Bovendien denk ik wal dat indien er ooit iets met Google zou gebeuren waardoor het zou gaan verdwijnen, dat dan al die data wel zal worden overgenomen door de Library of Congress. Ik zie het nog niet direct gebeuren dat iemand dat zou laten verkommeren.

  2. Daar zit wat in. Het is denk ik vooral die geheimzinnigheid rondom de contracten en de kleine lettertjes, en het feit dat Google autonoom is, dat mensen schrik aanjaagt.

    Zou Google op termijn ook niet meer ordening aanbrengen in hun zoeksysteem?

    Het zijn hoe dan ook interessante ontwikkelingen…

Reageer