clear

zoeken

search

Cultureel Zeeland verliest vernieuwend trio

12 oktober 2008


Het Zeeland Nazomerfestival. Film by the Sea. De Vleeshal. Het Zeeuws Museum. Ik schaam me er altijd een beetje voor dat ik toe moet geven dat ik die evenementen en instellingen slechts mondjesmaat bezoek of bezocht heb. Ik kan niet zo goed uitleggen waarom dat zo is. Ik houd het er maar op dat ik een lui varken ben, op cultureel gebied.

Toch draag ik de genoemde evenementen en instellingen een warm hart toe en wel omdat ze er de laatste jaren voor hebben gezorgd dat Zeeland cultureel weer op de kaart staat. Dat vind ik mooi en knap tegelijkertijd.

Daarom wil ik als cultuurbarbaar toch nog even de aandacht vestigen op het vertrek van een trio dat voor een groot deel verantwoordelijk is voor het op de kaart zetten van cultureel Zeeland: Rutger Wolfson, Valentijn Byvanck en Ruud van Meijel. Zij vertrekken omdat ze gevraagd zijn voor mooie nieuwe banen, functies met meer allure. Het is ze gegund.

Vooral Wolfson vind ik wel een coole. Hij is de eerste die het voor elkaar kreeg dat ik de Vleeshal bezocht, meerdere malen ook nog. Hij liet de vader van een vriendin een tentoonstelling inrichten, verleidde mij om een tentoonstelling over skateboards te bezoeken en heeft me zelfs doen staan rocken op the Melvins. Punk en VJ’s in een Middelburgse expositeruimte. Dat vind ik behoorlijk vernieuwend ja.

Als zo’n trio vertrekt vraag je je af wie er voor in de plaats zullen komen. Ik hoop oprecht dat het ook vernieuwers zullen zijn. Want of je nu een cultuurbarbaar bent of niet: het is toch prachtig als je provincie op de kaart staat?

Kijk ook eens op Cultura Zeelandica, van journalist Rolf Bosboom. Hij houdt een vinger aan de pols van alles wat er gebeurt op cultureel gebied in Zeeland. Hij doet dat niet alleen in de PZC. Je kunt het maar weten.

@

Foto: DrHenkenstein

2 Reacties

  1. Dat ziet en klinkt inderdaad erg vernieuwend dan van wat ik doorgaans zelf als “cultuur” aangeprezen zie worden. Zo’n dingen spreken mij ook wel aan. Vermoedelijk hebben de 3 eerst zelf mogen kijken naar mogelijke vervangers om geen trendbreuk te krijgen met de huidige opgezete cultuurwerking?

  2. Dat durf ik eigenlijk niet te zeggen.

    Ik denk het eerlijk gezegd niet.

Reageer