clear

zoeken

search

…and justice for all

21 oktober 2008


Opmerkelijk nieuws: in Nederland zijn vandaag voor het eerst straffen uitgedeeld voor de diefstal van virtuele goederen. Het ging in dit geval om goederen uit het spel Runescape. In China werden mensen al langer gestraft voor dit soort vergrijpen (daar liep het de spuigaten dan ook uit)

Mensen doen er wel eens lacherig over, maar stel je toch eens voor, dat je, als ware je een cyberkoelie, weken aan een stuk bidt, vecht en werkt in een virtuele wereld met als enig doel een karakter van formaat en aanzien te worden. Hoe zuur is het dan als je beroofd wordt van je status en bezit? Dat kun je probleemloos vergelijken met gestolen arbeidsuren in de echte wereld.

Het is een goede zaak dat het rechtsysteem anticipeert op de ontwikkelingen op het web. De wereld verandert. Er is geen enkele reden om daar lacherig over te doen.


Discover Agnostic Front!

@

7 Reacties

  1. Dappere Bas schreef:

    Wel een goede zaak. Maar is de straf niet meer voor het schoppen en het slaan en het eigenlijk gijzelen van het slachtoffer?

    Verder is het verweer dat het niet tastbaar is in deze tijd van omvallende banken in virtuele leningen ook niet echt sterk. Hoeveel geld bestaat er nu werkelijk?

  2. Henk schreef:

    Hoe is het eigenlijk afgelopen met de Habbodief?

  3. Ik las het onlangs ook en toen vond ik de manier waarop de rechter concludeerde dat het om diefstal ging nogal eigenaardig. Virtuele goederen worden namelijk niet ontvreemd, maar gedupliceerd, waardoor de uitspraak eerder rond het schenden van copyright zou moeten gaan dan om diefstal. Al heeft deze uitspraak ook wel een gevolg voor de betekenis van het worod, want nu komt deze verwoording er ook bij.

    dief·stal de; m -len de daad van stelen (dexit vandale)

    ste·len stal, h gestolen iets dat ve ander is wegnemen om het voor zichzelf te houden (dexit vandale)

    voorstel : Het onrechtmatig verkrijgen van eigendom van derden.

    Titan is trouwens een geweldig spel 🙂

  4. Jeroen schreef:

    Voor het gameweekend even een contract opstellen, want als iemand mijn Mario Kart file wist 🙂

  5. @ Bas: Ik denk dat dat het belangrijkste deel van de milde straf bepaalde inderdaad

    @ Henk: geen flauw idee eigenlijk. Het was wel een pionier 🙂

    @ Benoit. Maar als je iemand account kraakt en die goederen vervolgens verpatst is het volgens mij wel degelijk diefstal en heling. Als je dupliceert om er mee te kunnen spelen is het wat anders.

    Je kunt inderdaad stellen dat iets dat je hebt gemaakt door spelervaring ook een creatief product is, en daarmee misschien ook wel intellectueel eigendom (afhankelijk van het spel) maar de meeste fabrikanten claimen creaties geloof ik. Maar wat nu als iets heel veel geld waard wordt? Hoe zit dat dan met die bezittingen van Anshe? Het is complexe materie, die ik graag aan de specialisten overlaat. Maar toch zegt iets me dat dit vonnis terecht is.

    @ Jeroen: die kan ik beter dupliceren, kan ik ook eens ervaren hoe het is om geen tegenstander in velden of wegen meer te ontwaren 🙂

  6. davidovix schreef:

    Heey Edje

    Je moet het inderdaad niet onderschatten. Mijn kind is een paar jaar geleden ook gehackt met Habo hotel. Ook hij had dat spullen voor gekocht en hij voelde zich behoorlijk belazerd om het nog maar even netje te zeggen !!!!

    Gr
    Kees

  7. Kan ik goed snappen Kees. Heeft hij daar toen nog iets aan kunnen doen?

Reageer