clear

zoeken

search

20.000 persoonlijke zoekopdrachten in database Google

21 oktober 2008


Ik had al maanden geen bezoek meer gebracht aan Google Webgeschiedenis. Toen ik er gisteren, naar aanleiding van een bericht op Google OS, weer eens een kijkje nam zag ik dat ik sinds 24 juni 2006 goed ben geweest voor 18.735 zoekopdrachten. Dat zijn alleen de zoekopdrachten die werden geregistreerd toen ik was ingelogd, in dit geval met mijn ZB Digitaal-account bij Google. Daarnaast staan er ook nog 1666 zoekacties geregistreerd onder mijn netwerk-account en moeten er nog minstens evenveel ongekoppelde zoekopdrachten zijn geweest. Ik log namelijk altijd uit, als het niet noodzakelijk is om ingelogd te zijn.

Je krijgt er een unheimisch gevoel van, als je ziet wat Google allemaal heeft vastgelegd maar het loont desondanks de moeite om er een keer in te duiken. Je begrijpt daardoor beter hoe eerdere zoekacties later van invloed zouden kunnen zijn op de rangschikking van zoekresultaten als je bent ingelogd. Je krijgt een aardig beeld van het verloop binnen je interessegebieden over een bepaalde periode.

Ik kan heel goed zien dat mijn zoekacties samenhangen met mijn activiteiten rondom ZB Digitaal. Ik zoek vooral in de normale zoekmachines, Google Nieuws en Google Blogsearch en klik maar zelden op gesponsorde koppelingen. Ik heb nog nooit gezocht binnen Google producten maar des te meer binnen Google Afbeeldingen. Zoekacties binnen Google Books, Maps en Video zijn relatief slecht vertegenwoordigd.

Als ik nadenk over mijn zoekgedrag van de laatste twee jaar moet ik tot mijn spijt constateren dat het allemaal wel wat eendimensionaler is geworden. In de periode 2000-2005 zocht ik nog regelmatig met verschillende zoekmachines. Dat komt nu nog maar een enkele keer voor. Ik kan ook goed zien dat mijn zoekacties oppervlakkiger worden. Toen ik Aladin en de digitale vraagbaak van de Zeeuwse Bieb nog in mijn takenpakket had zocht ik vaak en diep. Ik probeerde de gekste combinaties uit en groef net zo lang totdat ik de ‘gezochte ploert’ boven water had. Dat komt nog maar zelden voor en het klinkt misschien gek, maar ik mis het toch wel een beetje. Het is lekker als je de tijd kunt nemen voor zulke dingen.

Veel vertrouwelijke informatie kwam ik overigens niet tegen in de zoekresultaten. Natuurlijk duikt er wel eens een verdwaalde tiet op, of chagrijnig dinsdagochtendjargon, maar er is weinig waarvoor ik me zou schamen als het uit zou lekken (mits het niet uit de context wordt gerukt)

Terugblikkend op het verleden zag ik overigens dat Johnny Long (die van het boek Google Hacking for penetration testers) eindelijk een vernieuwde site heeft. Die site kan ik iedereen aanbevelen. Een handige database, nuttige downloads.

Ik mag ‘m wel, die Johnny.

@

5 Reacties

  1. madbello schreef:

    Dit is echt geweldig, wist niet dat bestond en best leuk om daar in te snuffelen, mijn Totaal aantal Google-zoekopdrachten : 6533 dus ik moet even verder zoeken om jouw aantal te halen.

  2. Daan schreef:

    Een verdwaalde tiet? Ik ga toch snel eens achter mijn zoekgeschiedenis aan 🙂

  3. @ Mad: Toch een mooi getal. Als je die op een dag zou moeten uitvoeren wordt het toch wel flink doorwerken vrees ik 🙂

    @ Daan: niets menselijks is mij vreemd ^^

  4. accessko schreef:

    Soms sta ik er versteld van hoeveel informatie van je wordt opgeslagen. ‘Gelukkig’ zijn de meeste partijen nog versnipperd, dit betekend dat niet al jouw informatie in een keer beschikbaar is.
    Mochten al deze partijen gelinkt worden dan wordt het nog enger. (Wel moet ik toegeven dat Google al aardig aan het linken is)

  5. @ Accessko: ik denk dat we ons rot zouden schrikken inderdaad….

Reageer