clear

zoeken

search

Tim Berners-Lee: betrouwbare informatie heeft keurmerk nodig

15 september 2008


Op de website van BBC News uit Tim Berners-Lee, de grondlegger van het web, zijn zorgen over de betrouwbaarheid van (wetenschappelijke) informatie op het web. Berners-Lee stelt dat het goed zou zijn als er een keurmerk zou komen dat betrouwbare informatie onderscheidt van geruchten en pseudowetenschap.

Dit verhaal sluit goed aan op een idee dat vorige week in me opkwam, in het kader van de Bètabibliotheek. Het lijkt me ontzettend leuk om daar regelmatig blogposts te wijden aan het weerleggen van pseudowetenschap, zoals Leugens.nl dat doet met nieuws. Door als bibliothecaris consequent te reageren op onzin, door te verwijzen naar bronnen die wèl betrouwbaar zijn, kun je in relatief korte tijd ‘autoriteit’ opbouwen. Als je dat op aantrekkelijke wijze doet kun je ook nog eens een groter publiek bereiken. De link naar diensten als Al@din is dan ook makkelijk te leggen.

En het voorstel van Tim Berners-Lee? Dat pakken we als branche natuurlijk meteen op. Even bellen met CERN maar. Dit nemen we graag voor onze rekening.

@

NB: Kende je het boek Nonscience and the Pseudotransmogrificationalific Egocentrified Reorientational Proclivities Inherently Intracorporated In Expertistical Cerebrointellectualised Redeploymentation with Special Reference to Quasi-Notional Fashionistic Normativity, The Indoctrinationalistic Methodological Modalities and Scalar Socio-Economic Promulgationary Improvementalisationalism Predelineated Positotaxically Toward Individualistified Mass-Acceptance Gratificationalistic Securipermanentalisationary Professionism, or How To Rule The World al? Dat boek, over ‘non-wetenschap’, heeft de langste en meest complexe titel ter wereld.

Te taai? Schakel dan over naar de Pastafarians van The Church of the Flying Spaghetti Monster 🙂

5 Reacties

  1. Astrid schreef:

    En hoe wordt dat bij de Nederlandse vertaling? 😉

  2. Daar kom ik nog wel eens op terug 🙂

  3. Natalie schreef:

    GOED IDEE, DOEN!! 🙂

  4. elke schreef:

    Even de mening van de Church of the Latter-day Dude over creationisme opgezocht: “Respect everyone’s point of view. It’s just, like, their opinion, man.”
    (^_^)

Reageer