clear

zoeken

search

Tendentieus, ongefundeerd en nodeloos kwetsend

01 september 2008


Tot drie jaar geleden las ik ze allemaal dagelijks: Jaggle, Skoften, Retecool, GeenStijl en FOK. In die tijd was er nog geen sprake van ZB Digitaal en had ik alle tijd om, onder meer via de genoemde blogs, geinige filmpjes, onzinnige berichten en shockerende foto’s te verzamelen, om die vervolgens te verspreiden via de e-mail. Ik deed dat zo vaak dat het bijna een handelsmerk werd. De laatste tijd bezoek ik de ‘shocklogs‘ nog maar zelden. Op sommige heb ik nog wel een RSS-abonnement maar vaak komt het er niet van om die ook op het gemakje te lezen.

Dat afgenomen bezoek zegt niets over mijn mening over deze blogs; het zegt vooral iets over mijn veranderd informatiegedrag. Ik waardeer die blogs nog steeds, om de doodeenvoudige reden dat ze me vaak aan het lachen brengen. Of mijn mond doen openvallen. Ik houd daarnaast ook van platte taal en onderbuikhumor, dat kan ik gewoon niet ontkennen. Het enige dat ik niet kan waarderen is het incidenteel afbranden van al dan niet bekende Nederlanders. Soms worden personen blijvend beschadigd terwijl ze niets op hun kerfstok hebben dat zo’n publieke lynchpartij rechtvaardigt.

GeenStijl, misschien wel de bekendste van alle treiterblogs, heeft als motto Tendentieus, ongefundeerd en nodeloos kwetsend. Dat is natuurlijk een motto met een vette knipoog, maar het dekt de lading wel.
In dat opzicht vond ik het aardig om een artikel in de Volkskrant te lezen over GS-oprichter Dominique Weesie. Weesie was vroeger journalist bij de Telegraaf. Dat maakt het gegeven dat de Telegraaf Media Groep GeenStijl inmiddels volledig heeft opgekocht extra interessant.

Wat opvalt is dat de Volkskrant, door Weesie c.s. altijd liefkozend ‘de azijnbode’ genoemd, een bijzonder milde toon aanslaat. Dat wordt terecht geconstateerd op het blog GeenCommentaar. Dat blog verwijst ook naar een artikel over Weesie in Vrij Nederland, dat inderdaad een stuk kritischer is.

Alles gelezend hebbend overheerst bij mij het gevoel dat het team achter GeenStijl, ondanks het vasthouden aan het brengen van straffe berichten en het ‘nodeloos kwetsen’, inmiddels meer weg heeft van een professionele krantenredactie dan van een groepje bloggers die vooral gedreven worden door plezier en kwajongenshumor. Ik vind het echter wel knap dat zij met zo’n grove stijl zo groot zijn geworden en daarbij ook nog serieus worden genomen door de gevestigde orde. Dat moet welhaast het gelijk van de grote bezoekersaantalleen zijn.

Rest mij om te wijzen op een leuk artikel in de nieuwsbrief van Onze Taal, van december 2007: De taal van shocklog GeenStijl (PDF) Het taaltje dat gebezigd wordt op GS en andere blogs vind ik erg grappig en als ik het, bij persoonlijk gebruik, af mag lezen aan de lach op gezichten van anderen: ik ben zeker niet de enige die dat vind.

Doe ‘es bukken!

@

9 Reacties

 1. essen2punt0 schreef:

  De twee posts van Francisco
  van Jole
  zijn, over deze verbale paling, in dit licht ook mooie aanvullingen.

  GS: Glad en Slaafs en Volkskrant promoot Geenstijl weer

  Fok! blijf ik trouwens nog erg leuk vinden van je rijtje. Maar dat komt eigenlijk nog meer door ‘t forum 🙂

 2. Hans schreef:

  daarbij ook nog serieus worden genomen door de gevestigde orde.

  Dat is geen verdienste van GS, maar een zwakte van “de gevestigde orde”.

  Ik deel je analyse over GS.
  Zouden ze zelf eigenlijk wel door hebben dat ze een verlengstuk zijn verworden van de Telegraaf ?

 3. Daan schreef:

  Typisch iets voor mannen of is dat te kort door de bocht? Ik lees de genoemde weblogs nooit maar ik geen idee of ik representatief ben.

 4. Henk schreef:

  @Daan: niet voor deze man! Meer iets voor jongetjes.

 5. @ Annemarie:

  Bedankt voor die aanvulling! Op dat forum kom je inderdaad regelmatig interessante dingen tegen…

  @ Hans: daar heb je denk ik wel een punt. Het is een aparte wisselwerking in ieder geval

  @ Daan: volgens mij zijn veel bezoekers inderdaad vooral mannen tussen de 22 en 40 maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. De culturele achtergrond speelt er ongetwijfeld ook nog een rol in.

  Moet wel meteen denken aan voetbalwebsites trouwens 😉

  @ Henk: zijn er wel andere ‘grote’ blogs (buiten biblio en het zeeuwse) die je een beetje volgt of heeft het meer van doen met tijdgebrek dan interesses?

 6. Ow, onze reacties kruisten zie ik nu. Srry.

  Inderdaad een beetje jongetjes maar het is ook best leuk om jongetje te zijn soms, dat dan weer wel :$

 7. Anoniem schreef:

  ‘Jongens waren we – maar aardige jongens. Al zeg ik ‘t zelf. We zijn nu veel wijzer, stakkerig wijs zijn we (…)’ – Nescio

 8. Ah Nescio!

  Die beste kon ik nu wel goed hebben toen ik verplicht moest lezen voor de lijsten

  “‘O God,’ denkt i, ‘als er nu eens een wonder gebeurde, als nu eens ineens van al die vrouwen al de kleeren afvielen?’ Een dichtertje dat den waanzin nabij is denkt rare dingen. U en ik lezer denken nooit zoo iets. En mijn lezeressen… heilige onschuld, ik moet er niet aan denken.”

 9. Daan schreef:

  @Edwin: Gezien de populatie op de tribunes zullen voetbalwebsites inderdaad door voornamelijk mannen bezocht worden. Maar hé, uitzonderingen bevestigen de regel 🙂

Reageer