clear

zoeken

search

The Social Opac: aan de slag met een open catalogus

26 september 2008


Ik heb niet de illusie dat er veel Nederlandse bibliotheken zijn die de catalogusketenen durven af te werpen maar verwijs desalniettemin naar de nieuwe site The Social Opac, die behoort bij het SOPAC-project van Blyberg.

Kijk even wat je nodig hebt, lees de handleidingen en downloaden maar. Huur vervolgens een hacker in voor een week of twee en klaar ben je.

“It’s better to die fighting for freedom than to live life in chains”

@

6 Reacties

  1. Gerard Bierens schreef:

    De software installeren, dat is het probleem niet. De echte vraag is, hoe krijg je de data vanuit je oude OPC overgeheveld naar je nieuwe systeem?

  2. Zou er niet een mooi importeerknoppie in zitten?

    Maar even serieus: is het overhevelen van die data inderdaad altijd het knelpunt? Daar zou je inmiddels toch ook wel oplossingen voor verwachten…

  3. Jaap van de Geer schreef:

    Mogelijkheden zijn er ook wel, hebben we met ClienTrix ook gedaan. Maar blijft toch een lastige tijdrovende klus. Hebben pas alles opnieuw via XML geimporteerd. Probleem is niet zozeer het importeren zelf maar vooral vervuiling van database (verkeerd gebruikte velden) die je er in meerdere conversieslagen uithaalt.
    Maar zeker de moeite waard om SOPAC een keer te testen. Ik ben met name geinteresseerd in de tussenliggende laag die John heeft gemaakt om sociale data te kunnen delen. De manier om snel massa te maken met reviews en waarderingen etc. Gaat HKA nu natuurlijk ook doen met BICAT, maar ik ben bang dat dat een gesloten systeem zal blijven. Hoop dat ik het mis heb.

  4. Een database is zo goed als wat je erin stopt. Blijkt hier dan ook weer uit. Zijn jullie geen data kwijtgeraakt in het proces dan?

    Houd ons op de hoogte van je tests. Ben benieuwd of er onderdelen van de SOPAC zijn die inderdaad ‘ingevoegd’ kunnen worden…

  5. Gerard Bierens schreef:

    Los van de technische complicaties krijg je ook te maken met de nukken van de leverancier van je bibliotheeksysteem. Die doen alsof de data ook van hen is, wat eigenlijk absurd is, want in wiens bibliotheek staan die boeken eigenlijk? Feit is dat ze er al jaren mee wegkomen, met tools als de Social Opac wordt het in ieder geval makkelijker om die hegemonie te doorbreken.

  6. Dat verbaast me ook altijd. Ik had het er laatst over in het kader van Library Thing. Er zitten al zoveel andere bibliotheken in dat het helemaal niet meer relevant is, die discussie.

    Maar er wel gewoon keihard tegenaan lopen en weten dat alles bij het oude blijft. Bizar.

Reageer