clear

zoeken

search

Slaven zijn we, maar gelukkige slaven

15 september 2008


Gisteren las ik hoofdstuk zeven van Nick Carr’s boek The Big Switch. In dat hoofdstuk bekijkt Carr de grote internetbedrijven van nu vanuit een interessante invalshoek. Hij legt uit hoe het komt dat al die bedrijven hun belangrijkste diensten gratis weg kunnen geven en op die manier toch een essentiële bedreiging kunnen vormen voor traditionele bedrijven en organisaties die hun bestaansrecht ontlenen aan informatieverspreiding of -bemiddeling.

Hij stelt dat sites als YouTube, Flickr en Wikipedia feitelijk profiteren van al het vrijwilligerswerk dat gedaan wordt door mensen over heel de wereld. YouTube is een serieuze concurrent geworden van televisiemaatschappijen maar hoeft niets te investeren in producties. De programmering wordt immers bepaald en gemaakt door de gebruikers. Het mooie woord voor die handelswijze is crowdsourcing.

Zo had ik er eigenlijk nog nooit naar gekeken. Ik redeneer doorgaans vanuit de gebruikers en vind het vanzelfsprekend dat al die sociale sites groot zijn geworden door User Generated Content. Het feit dat die UGC hen ook in staat stelt tegen geringe kosten te concurreren met bestaande miljoenenbedrijven is daar een logisch gevolg van.

Kort gezegd komt het erop neer dat miljoenen mensen internetbedrijven rijk maken door te bloggen, mee helpen bouwen aan Open Source Software, foto’s en video’s te uploaden (en online te ordenen) en door netwerken te verrijken met hun bijdragen. Hoe meer actieve gebruikers een netwerk heeft, hoe interessanter zo’n netwerk wordt voor nieuwe gebruikers.

Als je het zo bekijkt is het wel een beetje zuur dat een bevoorrechtte ‘few’ profiteert van het werk van de ‘many’ maar aan de andere kant is het juist die ontwikkeling die het mogelijk maakt dat we nu allemaal gebruik kunnen maken van een rijkdom aan bronnen die zijn weerga in de geschiedenis niet kent.

Daarom ben en blijf ik een groot voorstander van Open Access en het sociale web. Ik geloof oprecht in de meerwaarde ervan. Ik blijf de ontwikkelingen volgen. Een greep uit de sympathieke initiatieven die ik afgelopen weekend tegenkwam:

Het kan niet genoeg benadrukt worden: Open moet het zijn!

@

5 Reacties

  1. Profiteren is een groot woord, want er is wel wat werk om zoiets in goede banen te blijven leiden. Maar het liefst komt zoiets in een open omgeving.

    Net als dat het internet eigenlijk onder de vleugels van een open organisatie zou moeten gebracht worden. Al moet je je dan ook wel afvragen of dat werkbaar is en dan dringt een organisatie als de VN zich ietwat meer op.

    Trouwens … vroeger was er spelen en brood, daarna ocmw en voetbal, en tegenwoordigd is dat voetbal al aan het evolueren richting internet.

    Er zijn ook heel wat organisaties die jouw input erkennen en naar waarde weten te schatten en daar dan ook voor wensen te betalen. Zij het rechtstreeks of door middel van reclame.

  2. Robert schreef:

    Ik denk ook dat veel mensen juist sites als YouTube, Flickr, Wikipedia (in mindere mate) zien als een soort van springplank voor hun carriere en daarom graag “belangeloos” content aanleveren.

    Immers, als je een aantal keren een heel leuk filmpje weet te schieten, bestaat immers de kans dat je eens wordt gevraagd door bv. een omroep om eens te komen praten. Net zoals bepaalde amateurfotografen op Flickr tegenwoordig worden ingeschakeld voor professionele opdrachten.

    Wie weet geldt voor veel mensen dat participatie op het internet wel gewoon een manier is om je eigen identiteit te benadrukken. Je ondervindt niet alleen lol van het delen van informatie, het beoefenen van een hobby, maar stiekem hoop je misschien ook wel dat je je daarmee ooit eens in de kijker speelt bij bepaalde interessante mensen/instanties/werkgevers/etc.

    Greetz

  3. @ Benoit: ik heb het inderdaad een beetje zwaar aangezet maar het moge duidelijk zijn dat UGC vele anderen garen doet spinnen…

    @ Robert: eens, maar dat is toch het perspectief van de gebruiker. Het is juist die drive die alle bedrijven groot heeft gemaakt

  4. Navin schreef:

    Ik ben ook een voorstander van Open Source hoor en UGC. Ik had een website, waar ik zelf content aan toevoegde, heb dat zodanig omgebouwd dat content nu door mijn bezoekers wordt toegevoegd, zeg maar een soort “auto generated content website” alleen is het dus uniek en afkomstig van de bezoekers zelf.

  5. En het ziet er nog eens goed uit ook Navin!

    Mooi werk…

Reageer