clear

zoeken

search

Screencasts maken zonder software met Screencast-O-Matic

06 september 2008

In april zei ik het al: als je van plan bent een screencast te maken doe je er goed aan jezelf eerst te oriënteren bij mensen die ervaringsdeskundig zijn. Vandaag stuitte ik op Screencast-O-Matic, een toepassing waarmee je screencasts kunt maken zonder software te moeten installeren. Een kleine controle leerde me dat een van die experts hier een jaar geleden inderdaad al over schreef.

In een screencast maak je in feite een filmpje van handelingen op je computer. Zulke filmpjes kunnen enorm handig zijn als je op afstand iets wilt demonstreren of toelichten.

Nu is Camtasia bij mijn weten het beste programma om screencasts mee te maken, maar voor dat pakket betaal je een stevige prijs. Er zijn ook gratis alternatieven, zoals Jing, maar die zijn beduidend minder goed èn je moet eerst software op je pc installeren om die te kunnen gebruiken.

Kom er maar in, Screencast-O-Matic. Een testje leerde me net dat dit programma niet goed werkt onder Firefox maar wel onder Internet Explorer. Dat testje leerde me ook dat de mogelijkheden voor een eenvoudige demonstratie beperkt doch voldoende zijn.

Screencast-O-Matic verdient een bookmark. Die krijgt ‘ie dan ook.

@

12 Reacties

  1. jan de waal schreef:

    Via een adobe surf licentie kan je voor goedkoop bedrag (nadat je natuurlijk wel als bibliotheek fors voor je adobe licentie betaald hebt)Adobe – Captivate aanschaffen.

  2. Via Surf is dat denk ik ook wel verkrijgbaar. Dat scheelt soms aardig in de kosten inderdaad!

    Captivate is waarschijnlijk ook een prima programma?

  3. Gerard Bierens schreef:

    Goed om te weten dat Camtasia ook educatieve licenties heeft. Kan het linkje naar de info zo snel niet vinden, maar scheelt echt behoorlijk.

  4. Het is niet uitzonderlijk dat het soms meer dan de helft scheelt…

  5. Klinkt en ziet er bijzonder praktisch uit 🙂
    Weer een extra mogelijkheid die je via on-line software kan doen.
    Direct is aan mijn “webbureau” linkjes toevoegen zi.
    Bibliotheken met een kiosk systeem zouden er wel baat bij hebben zo’n diensten via een overzicht weer te geven.

  6. Tsja, daar hebben wij ook wel eens over nagedacht maar dan blijft het wel altijd selectief. Of de lijsten worden te lang. Beter misschien verwijzen naar sites die goed in verwijzen zijn 🙂

  7. Daar heb je uiteraard gelijk in, dat is ook de eerste bedenking die ik mij gemaakt heb. Daarom neem ik zoveel mogelijk de verwijzende sites op. Maar voor on-line beschikbare en bruikbare software heb ik nog niets gevonden. Wie weet misschien op termijn. Het is, net zoals je zegt, uiteraard niet de bedoeling om telkens weer het warm water te gaan uitvinden.

  8. Simple Spark en Museum of Modern Betas zijn redelijk compleet en overzichtelijk. Daar kun je al aardig mee uit de voeten. Maar compleet is het nooit en echt gerelateerd aan speciale projecten of activiteiten is soms veel handiger.

    Mensen zijn dol op korte en overzichtelijke lijstjes.

    In mijn lijstje verandert verrassend weinig eigenlijk

  9. Simple Spark volg ik ook, maar Modern Betas en jouw eigen overzicht kende ik dan weer nog niet. Ik ben weer wat lijstjes rijker.

    Al wat te lang is is inderdaad rap afgeschreven. Maar dat gaat niet altijd. Een automatisch terugkoppeling naar de ingegeven interesses in je profiel zou daarom wel handig kunnen zijn. Met uitzonderingen als het om persoonlijke korte lijstjes gaat.

    Over het hoe je het best informatie en in het bijzonder links bewaart denk ik dat delicious voorlopig de beste oplossing in handen heeft. Ik heb alvast iets gelijkaardigs voorgesteld voor Picasa en Blogger wie weet komt Google ook nog wel met een soortgelijke of verbeterde aanpak op de markt.

  10. Goed dat je dat doet, die voorstellen. Ik ben benieuwd of ze daar iets mee zullen doen of op reageren. Zou mooi zijn!

  11. Robert schreef:

    Dank je wel maestro. Voor een projectje zocht ik een webbased screencast-tooltje en deze volstaat prima! Tegenwoordig werkt het trouwens ook met Firefox 🙂

    Greetz

  12. haha, de waarde van het archief. Graag gedaan in de rebound 🙂

Reageer