clear

zoeken

search

Picnic08 donderdag: social RFID games

25 september 2008


Terwijl mij vanuit het Zeeuwse heel mooi nieuws bereikte ben ik zojuist de grote conferentiezaal ontvlucht om eens op het gemakje rond te neuzen in de E-Art Dome van Picnic om daar meer te leren over de Social RFID Games van Mediamatic.

Ik heb veel interesse in dit soort RFID-toepassingen omdat we in de Zeeuwse Bibliotheek ook aan het nadenken zijn over nieuwe vormen van interactiviteit binnen het gebouw en rondom onze collecties. Denk aan koppelingen met de stad, met objecten en met andere organisaties. Denk aan gaming ook.

Bedenk dat veel onze boeken inmiddels ook RFID bevatten. Dat geldt ook voor de nationale bibliotheekkaart.

Koppel die gedachte aan een mogelijke verbouwing en je ziet vanzelf de mogelijkheden. Ik moest die “ik-tag” van Picnic maar eens gaan activeren…

Heb ik voor de rest al leuke dingen gedaan? Wel: ik heb geluisterd naar het verhaal van Shirky. Dat was boeiend genoeg maar het ging -alweer- over online samenwerking en communities. Daar heb ik al zoveel over gelezen en geschreven, dat geloof ik nu wel even. De volgende spreker sprak over de verschillen tussen geheimen en leugens. Dat gaf ik op na tien minuten. Op internet weet niemand dat je een hond bent inderdaad.

Ik heb ook nog een boeiend gesprek gevoerd met twee Amerikaanse dames van ABC die al een paar jaar in Nederland wonen en New York absoluut niet missen. Ik kocht twee boeken (een klassieker en een wat nieuwere) en we raakten in gesprek over de rol van Nederland in de opbouw van de States enhun invloed op de economie in de tijd van het ontstaan van New York.

Opmerkelijk was hun reactie toen ik zei dat ik bibliothecaris was. In de VS wordt werken in de bibliotheek beschouwd als uitdagend omdat er zoveel kansen en mogelijkheden liggen. Een van de twee vroeg meteen: jij houdt je zeker bezig met de online aangelegenheden van jouw bibliotheek?

Hoe raadt ze het zo? Zie ik zo bleek soms?

Ff strekken die beer. In een heerlijk laf septemberzonnetje nog wel.

@

8 Reacties

  1. Leuk! Klinkt of je je uitstekend vermaakt daaro! Geniet er nog lekker van en ben benieuwd wat voor “bagage” je allemaal weer mee terugneemt naar de Bieb!

    grtz
    Alinda

  2. Astrid schreef:

    Hoeveel bibliothecarissen heb je eigenlijk ontmoet, daar op die picnik? Niet dat ik het idee heb dat je er eenzaam was, maar toch!

    En wat ga je ons op de OCN van al je avonturen laten zien?

  3. @ Ali: gaat helemaal goedkomen!

    @ Astrid: de bezetting uit de branche is wel wat dun ja maar Jan en Moqub zijn er ook vandaag en het is juist wel goed dat mensen hoort of spreekt uit andere branches. Daar leer je toch weer andere dingen van.

    Het laten zien laat ik aan de liefhebbers over, maar ik ben wel beschikbaar voor ning-dating hoor 🙂

  4. Astrid schreef:

    Nou, dan hebben we de 7e mooi een ochtend-ning-date 😀

  5. Deal. Hoe informeler hoe beter. Kan ik je herkennen aan een rode roos?

    ^^

  6. Astrid schreef:

    LOL!
    Nee, dat wordt waarschijnlijk m’n zwarte Berlinerin-tas. Maar vrees niet, ik vind jou wel 😉

  7. Het zullen uw vampierachtige trekjes zijn die ge vertoond bij het opkomen van de ochtendzon 😉

    Wordt er eigenlijk soms ook gesproken over de mogelijke gevolgen van een te lange blootstelling aan RFID? Wat toch het geval zou kunnen zijn door middel van zo’n speeltje dacht ik?!

  8. @ Astrid: komt goed! Ik vrees dat ik me nog bij heel wat mensen ga vergissen. Ken veel mensen alleen digitaal. Dat is op zulke evenementen altijd goed te merken 🙂

    @ Benoit: daar zeg je zo iets. Over dat soort dingen wordt niet gerept nee. Ik zag het boek Spychips ook niet liggen….

Reageer