clear

zoeken

search

Picnic 08: sociale afstanden overbruggen

24 september 2008


Inmiddels heb ik meer van het terrein gezien en ik vind dat Picnic zichzelf heeft overtroffen als het gaat om de aankleding. Het decor is prachtig, vooral in de Gashouder, de centrale hal. Je krijgt daar nog meer het gevoel aan het picknicken te zijn dan in de ruimte die als zodanig fungeerde tijdens de voorgaande edities van het festival.

Er staan overal interactieve installaties (waar ik nog niet aan toe ben gekomen), er loopt een ezel rond met zonnepanelen op z’n rug, een bandje speelt dixieland, er worden boeken verkocht, en een mooie bijkomstigheid: de zon schijnt. Er is nog genoeg te zien, de komende dagen.

Zojuist ontmoetten we voor het eerst Klaas-Jan in levende lijve. Die zei deel te nemen aan een boeiende special over virtuele werelden in het onderwijs.

Nu luisteren en kijken we naar een serie sprekers die allemaal een kort verhaal vertellen over de vele manieren die er zijn en zullen komen om afstanden tussen mensen te overbruggen en hoe mensen zich sociaal manifesteren op het web. Op dit moment spreekt Jyri Engestrom van Jaiku, die vertelt over de vele mogelijkheden van mobiele apparatuur en sociale toepassingen rondom, bijvoorbeeld, muziek.

Daarvoor liet Stefan Agamanolis ons zien waar MIT’s Distance Lab zich zoal mee bezighoudt. Human Connectedness dus. Projecten als de iso-phone en de kussenpraat van Mutsugoto. Zoals Jan al opmerkte: we moeten er nog even een nachtje over slapen. Wat kunnen we hier nu precies mee in onze bibliotheken. Een iso-boek wellicht?

Matt Jones van Dopplr sluit de reeks af en maakt het weer iets concreter. Hij spreekt over Friendfeed, Halo 3 en het fascinerende City Sense. De toelichting is kort. Het is bijna een MTV-presentatie. De links en deze aantekeningen verdienen zeker nader onderzoek. Reken maar dat ik er later nog op terug zal komen.

@

2 Reacties

  1. Liek Schoeren schreef:

    Wat fijn zo’n reizende reporter weer. Ik lees het met plezier!

Reageer