clear

zoeken

search

Nujij.nl in een nieuw jasje

23 september 2008


Verrassend: de sociale nieuwssite Nujij.nl is in een nieuw jasje gestoken en ziet er meteen stukken beter uit. Ik lees nu dat Dag hier vijf dagen geleden al over berichtte.

Ik ben dol op ‘sociaal nieuws’. Mijn favoriete site op dat gebied is eKudos. Daar ben ik dagelijks te vinden. Aanvankelijk gebruikte ik eKudos alleen als promotiemiddel voor ZB Digitaal. Ik heb er een gewoonte van gemaakt om nieuwe blogposts, meteen na publicatie, met behulp van bookmarklets aan te melden bij diverse sociale nieuwssites. Sommige mensen beschouwen zulke acties als misplaatste schouderklopjes voor jezelf. Daar ben ik het niet mee eens. Het publiek is immers de filter en zal niet snel een stem uitbrengen op berichten die niet interessant zijn. Sociale nieuwssites leren je veel over de aandachtsspanne van mensen, over het nut van een pakkende kop en over nieuwsitems die tot de verbeelding spreken van velen.

Een enkele keer krijgt een blogpost voldoende stemmen om de voorpagina van zo’n site te halen. Je kunt er dan op rekenen dat je blog een kortstondige piek in het aantal bezoekers mag begroeten.

De verschillen tussen de sociale nieuwssites zijn groot. Ik vermoed dat Nujij.nl de grootste is. Het aantal berichten dat er dagelijks geplaatst wordt overtreft dat van alle andere sites en het zijn vooral de wat populistischere berichten die stemmen en commentaar genereren. Op eKudos gaat het er een stuk gemoedelijker aan toe en kom je veel sneller in contact met andere gebruikers. Er wordt minder snel gereageerd maar wel op een persoonlijkere manier. Dat maakt het geheel toch wat sympathieker, en geeft je als gebruiker meer het gevoel dat je je op een sociale site bevindt.

Er bestaan nog veel meer sociale nieuwssites. Blognetwerk bijvoorbeeld, en het Belgische Bligg. Er is een Nederlandse versie van Reddit en natuurlijk mag je ook het nooit goed werkende MSN Reporter niet vergeten. De sites hebben dezelfde kenmerken maar werken allemaal net even anders. Met de nieuwe interface lijkt Nujij een aantal functionaliteiten van eKudos te hebben overgenomen. Je kunt er vanaf vandaag ook foto’s en tags aan berichten toevoegen en het vastleggen van contacten behoort nu ook tot de mogelijkheden. Het zijn verbeteringen die een pluim verdienen.

Dat neemt niet weg dat eKudos mijn favoriet blijft. Waarvan akte.

@

5 Reacties

  1. Die site kende ik nog niet, maar het toont wel hoe populair de door Digg ontwikkelde manier van nieuws beoordelen wel niet geworden is. Normaal gezien zullen we Digg zelf één dezer dagen/weken/of wat langer zien uitpakken met anderstalige verianten van haar website. Vermoedelijk zal dat dan net zoals Wikipedia georganiseerd gaan. Iets dat wel wat stof belooft te laten opwaaien. Ook bedankt voor eKudos trouwens, want ook die kende ik niet.

    De consequenties van op zo’n sites op de voorpagina te komen zijn inderdaad altijd erg krachtig. Vaak zelfs zo krachtig, dat je site wel is kan plat gaan. Weer een extra reden om voor een Blogger account te kiezen maw. 😉

  2. Henk schreef:

    Ik kijk eigenlijk zelden op ekudos en nujij. Kan en wil nou eenmaal niet alles bijhouden.

  3. accessko schreef:

    Ben ik helemaal met je artikel eens ZB.
    Zelf publiceer ik ook artikelen op eKudos en Nujij. Echter ben ik bijna dagelijks op eKudos te vinden dit komt voornamelijk door de leuke en gezellige community.

  4. @ Benoit: Het is inderdaad een populair fenomeen. Ik vraag me af of het ook nog invloed heeft op ‘normale nieuwssites’

    @ Henk: tsja, een mens moet inderdaad keuzes maken, anders is het niet meer te doen…

    @ Accessko: en zonder ekudos waren wij waarschijnlijk nooit bij elkaar op bezoek gegaan, denk je wel? Alleen maar mooi!

  5. accessko schreef:

    Daar heb je gelijk in ZB, door eKudos vind je inderdaad veel interessante blogs/sites met daarbij behorende artikelen.
    Door de community op eKudos kan je leuke en intellectuele personen vinden waar je soms pittige discussies kan hebben.

Reageer