clear

zoeken

search

Hacken is het nieuwe bibliotheekwerk

11 september 2008


Een van de toepassingen die ik graag zou zien binnen de Bètabibliotheek is een widget waarmee aanwinsten binnen deelcollecties getoond kunnen worden. Ik bedoel daarmee dat de site een tool bevat die geautomatiseerd aanwinsten toont uit verschillende bibliotheken, binnen de rubrieken Natuur en Techniek. Ik wil niet alleen dat die aanwinsten getoond worden; ik wil er ook graag -geautomatiseerd- recensies, boekomslagen, ratings en verwijzingen ‘aan hangen’. Dit alles op aantrekkelijke wijze en platformonafhankelijk gepresenteerd.

Ben je daar nog?

Het is niet eens zo ingewikkeld wat ik wil maar er bij mijn weten nog geen tools die hierin voorzien. Mijn collega Enno bracht me op het idee om hiervoor OCLC te benaderen. Dit deed ik en hun reactie was positief. Eind deze maand hoop ik met iemand van OCLC Grid Services te kunnen overleggen. Enno liet me ondertussen weten dat hij hij zich heeft aangemeld voor de Search API van OCLC.

Ik ben blij dat Enno bereid is over mijn schouder mee te kijken want ik moet eerlijk toegeven dat ik zonder praktijkvoorbeelden niet goed kan inschatten wat er nu allemaal mogelijk is met die API. Er komen termen als xISBN voorbij maar de werking daarvan begrijp ik nog niet helemaal, zelfs niet met Wouter’s Wiki als ondersteuning. Deze video van Library Web Chic (ook al getipt door Enno) laat echter zien dat er veel mogelijk is. Maar vraag me niet waarom: ergens onderweg raakt ze me kwijt. Ik blijf toch een alfa he…

Maar goed, dat maakt het extra spannend. De komende weken hoop ik meer te leren.

Ondertussen maakt Lorcan Dempsey melding van een prachtig initiatief van OCLC en de Labs van de New York Public Library: de Worldcat Hackathon. [definitie hackathon]

Ik hoop stiekem dat de Happe.Ning kan uitgroeien naar een vergelijkbaar evenement. We hebben op de OCN 2008 in ieder geval een mooi voorbeeld om naar te verwijzen. Hacken is het nieuwe bibliotheekwerk 🙂

@

5 Reacties

  1. Wow!ter schreef:

    Da’s wel een hele oude wiki entry. Nodig aan revisie toe.

  2. Ongelofelijk hoe jij dit toch voor elkaar krijgt Edwin.

    Ik geef bij ons al 2 jaar lang dingen door die in onze PICA OCLC systemen aangepast moeten worden. En ik krijg alleen te horen dat dat niet mogelijk is omdat OCLC PICA dit niet kan. Of omdat ze dit niet willen.

    Ongelofelijk. Tijdens de OCN moet jij me toch eens voorstellen aan jou contactpersonen.

  3. Misschien kan ik over een tijdje ook wel iets bijdragen wouter al zou ik daar niet te hard op rekenen 🙂

    @ Jeroen:

    Ik heb nog niets voor elkaar hoor, het is allemaal nog vrij prematuur, maar ik ben natuurlijk wel erg benieuwd naar de mogelijkheden…

    Ik denk dat een onderscheid is te maken tussen oudere/bestaande catalogi
    en databases enerzijds en Worldcat anderzijds, waar nog maar sinds een paar jaar volop aan ontwikkeld wordt. Dat zie je ook aan de activiteiten eromheen. Uitbreidingen van een jong systeem zijn waarschijnlijk eenvoudiger tot stand te brenen dan wijzigingen aan een ouder…

    Maar zoals je begrijpt kan ik er niet echt iets zinnigs over zeggen 🙂

  4. Misschien moet ik toch ook maar eens een mailtje naar OCLC gaan wagen.

    Ik weet dat bestaande systemen aanpassen lastig kan zijn. Maar vind dit een slap excuus voor een organisatie om al jaren niets aan een catalogus (die je voor veel geld aanbiedt)aan te passen.

    Dit is trouwens wel een nadeel van closed source. Bedrijven komen zo makkelijk weg met de opmerking dat iets niet mogelijk is, zonder hier verder een uitleg over te geven…

  5. Dat verhaal is wel herkenbaar inderdaad, zij het dat het om een ander systeem gaat.

    Van OCLC kun je in ieder geval wel zeggen dat ze ook bouwen aan systeem dat wel voldoet aan de moderne eisen. Dat geldt niet voor alle vendors…

Reageer