clear

zoeken

search

Gratis studieboeken downloaden

17 september 2008


Voor studenten wordt downloaden van studieboeken steeds vanzelfsprekender. Terwijl de overheid maar blijft talmen met het aanbieden van gratis schoolboeken blijft het illegale aanbod van studieboeken op torrentsites groeien (kijk maar eens op The Pirate Bay) en kunnen studenten vaak ook op andere sites terecht bovendien.

Een student geneeskunde vertelde mij afgelopen zondag bijvoorbeeld dat hij veel van zijn gading vindt op het weblog Medical Heaven. We waren aan het discussiëren over de toegevoegde waarde van bibliotheken. In zijn ogen moet een bibliotheek vooral een plek zijn waar je rustig kunt studeren. De boekencollecties vind hij niet zo interessant omdat de boeken die hij per semester nodig heeft of altijd zijn uitgeleend, of niet uitleenbaar zijn. Het lezen via zijn laptop geniet dan toch zijn voorkeur.

Een dag later sprak ik een jongen die HBO SPW volgt. Zijn verhaal had een vergelijkbare strekking. Je downloadt boeken en je leest die op je laptop. Je zou wel belazerd zijn om boeken te kopen of er voor naar de bieb te rijden, vond hij. Hij had zelfs een abonnement op een site, waar hij voor 2 euro per maand onbeperkt boeken kan downloaden op zijn telefoon. Die sluist hij dan weer door naar zijn laptop.

De NY Times schreef zondag dat docenten er ook steeds vaker toe over gaan om hun boeken gratis op het web te zetten, soms via eigen kanalen, soms met behulp van organisaties als CourseSmart.

Dit is een ontwikkeling die niet meer is te stuiten en die bibliotheken alleen daarom al op de voet zouden moeten volgen. Ik heb niet de indruk dat ze dat ook doen. Integendeel zelfs.

Hoe het ook zij: of het nu via Selexyz of Studentensupport is, of via Bartleby en About; je hoeft niet lang te zoeken om boeken van je gading te vinden. En dan kan ik -en met mij vele anderen- roepen ‘dat er toch niets gaat boven een boek in handen, dat je lekker relaxed kunt lezen op de bank of in bed’: jonge generaties denken daar anders over. Die geven hun geld liever uit aan andere zaken en prefereren downloadgemak vaak boven het kunnen openslaan van een boek.

Update 17-09: collega Cees attendeerde me nog op een aardige tegenhanger van dit verhaal: een item op BBC News, over de kracht van het boek t.o.v. digitale dragers.

@

Afbeelding van The Complete Works of Darwin Online

7 Reacties

  1. boesje schreef:

    Als het downloaden van studieboeken tot gevolg heeft dat je gezien wordt als lid van een jongere generatie, dan ga ik daar ook maar eens aan beginnen.

    Dat eerste cijfer 4 geeft me steeds meer het gevoel dat je ouder wordt/bent. Zeker als er hier inmiddels BBL-ers zijn van 16 die je aanspreken met meneer en u terwijl dit helemaal niet de bedrijfscultuur is.

    Bedankt voor de tip makker.

  2. Staat die 4 ervoor nu ja? Ai ai ai 🙂

  3. biebblogger schreef:

    Hier wist ik nog niets van Edwin. Maar ja, ik kan me ook niet echt meer rekenen tot de jeugd. Ik heb overigens een beetje een hekel aan de term “die rustige studieomgeving”. Zijn we net een beetje (hopelijk) het beeld kwijt van rustig, stoffig, sssssst….., moeten we weer een rustige studieomgeving worden.

  4. Ha Biebblogger,

    Daar moest ik ook aan denken maar dat scheelt ook wel per bibliotheek. In de ZB speelt het feit dat wel zowel OB als WB zijn een behoorlijke rol. Die twee hoeven elkaar niet perse te bijten maar de belangen zijn wel eens verschillend natuurlijk. Daarom probeerden we het geluidsniveau ooit per etage te reguleren, maar het wordt wel steeds moeilijker om in te volharden.

    De jongen verwees naar universiteitsbibliotheken, die weliswaar ook geluidszones kennen maar die ook nog veel ruimtes hebben waar het echt stil is.

    het belangrijkste verschil is denk ik dat daar minder kleine kinderen rondlopen. Met de inrichting of multimedia heeft dat niet zoveel te doen. Die gebruikers zitten doorgaans ook stil te zijn, met een koptelefoon op..

  5. biebblogger schreef:

    Ook wij zijn een combi tussen OB en WB en ik herken veel in je verhaal. Voor ons zou het overigens zeer moeilijk worden om per verdieping iets te regelen. Maar dat hangt helemaal van het gebouw af. Dat van die universiteitsbibliotheken is wel waar, heb je alleen maar kids vanaf 18 jaar.

  6. davidovix schreef:

    Heey Edje

    Bedankt voor de tip. Davy is begonnen op de HZ en wie weet. Boeken voor het semester gewoon gekocht en dat was een aardig bedrag moet ik zeggen. Ben benieuwd!!

    Gr
    Kees

  7. @ Biebblogger. Dat is natuurlijk waar. Doet me bedenken dat ik nog nooit in de bibliotheek Arnhem ben geweest. Moet ik eens doen, het is altijd leuk om te zien hoe dingen elders worden aangepakt!

    @ Kees: de HZ alweer? Je let even niet op en die is al afgestudeerd…
    Als hij nog eens titels vindt, voor zijn studierichting moet je het maar eens laten weten…

Reageer