clear

zoeken

search

Google en het milieu: drijvende data centers

16 september 2008


Je staat er niet dagelijks bij stil maar internetten kost enorm veel energie. Ik doel daarmee niet op de energie die het de gebruikers kost maar op de energie die moet worden gegenereerd om de data centers van bijvoorbeeld Google, Yahoo en Microsoft te kunnen laten draaien.

Gisteren las ik in The Big Switch dat deze bedrijven zelfs in onderhandeling moesten met vertegenwoordigers van energiemaatschappijen omdat het almaar stijgende energieverbruik door internetbedrijven op de langere termijn zou kunnen leiden tot problemen in de energievoorziening. Een absurd maar reΓ«el scenario. Eventjes ‘Googlen’ kost evenveel energie als het een uur laten branden van een spaarlamp.

De explosieve groei van dataverkeer en energieverbruik dwingen de bedrijven duurzamere alternatieven te ontwikkelen voor de huidige centers (zelfs op dat gebied zijn de bedrijven elkaar concurrenten) want de zogenaamde ‘Death Star’ Data Centers zijn eenvoudigweg niet duurzaam genoeg. Datacenters in containers waren daar het eerste resultaat van, bij zowel Google als Microsoft.

Vandaag lees ik dat het geheel naar een hoger niveau wordt getild. Google gaat de zee op en wil de energie die golven genereren aanwenden voor de voeding van deze drijvende data centers. Dat concept roept inderdaad associaties op met Sealand, dat wonderlijke staatje op zee dat helaas te vroeg ten onder ging.

Ik vind het goed dat Google groen gaat. Ik ga me namelijk bijna schuldig voelen over mijn internetgedrag. Ik wil niet eens weten hoeveel branduren van peertjes ik al op mijn geweten heb. Zelfs als je het in nanopeertjes zou uitdrukken zou het nog schandalig zijn, vrees ik.

Brrr.

@

11 Reacties

  1. Patrick schreef:

    Dat zal bij mij ook wel een soort van bouwlamp zijn die de hele dag aan het branden is, ik doe niets anders. Maar een goed idee van Google om er zo mee om te gaan in de toekomst.

  2. nomorecorsa schreef:

    Goed nieuws!

    Ik herken het schuldgevoel. Blij dat grote partijen er iets aan gaan doen maar ik vind dat ook ik iets moet veranderen.

    In mijn koophuisjacht ben ik tevens op zoek naar allerlei manieren om het energieverbruik te compenseren zodat ik die straks gelijk in het nieuwe huis kan gaan gebruiken, zoals Ledverlichting en waterbesparing waar mogelijk.

    En ik ben op zoek naar een zonnepaneel die ik direct en alleen kan gebruiken voor alle adaptar oplaadbare apparaten die ik gebruik. Denk aan de laptop, digitale camera’s, mobiele telefoon en dergelijke. Ik heb er al eentje (Solio //tinyurl.com/63o5ud) gevonden voor onderweg, die ik wil aanschaffen als blijkt dat die ok is, hij is nogal prijzig.

  3. @ Patrick: gelukkig maken we ons er massaal schuldig aan. Hoeven we onszelf niet in ons eentje schuldig te voelen πŸ™‚

    @ Nomo: het is inderdaad wel een investering maar misschien levert het ook best snel iets op?
    Ik vraag me opeens af of zonnepanelen ook al een beetje tweedehand zijn te krijgen. Kom je niet vaak tegen in ieder geval.

  4. schrijverdezes schreef:

    Ha Edwin,
    Ik las pas dat een avatar in Second Life evenveel energie gebruikt als een gewone levende Braziliaan.
    Groet van schrvrdzs

  5. Dat is ook een bizarre vergelijking, avatar en mens. Wel beeldend.

    Dank!

  6. schrijverdezes schreef:

    Gelezen bij Ilja Leonard Pfeijffer, in zijn boekje Second Life. Tevens de man van Het grote baggerboek, over beeldend gesproken…

  7. Oh ja, dat boekje voor in de trein πŸ˜€

  8. Ron S. schreef:

    Interessant onderwerp. Wij gaan komend jaar ook consolideren qua servers. Natuurlijk vanuit kosten oogpunt maar dat we minder energie verbruiken is natuurlijk mooi meegenomen.
    Ik hoop dat meer bedrijven dit gaan doen want door de ontwikkelingen in de techniek is het nu ook mogelijk.
    De servers die nu vervangen worden zijn veel krachtiger dan de servers die er stonden. Door goed te testen en te plannen kun je nu meerdere applicaties en databases op 1 machine draaien die vroeger op 5 servers stonden.
    Vorige week hebben we nog 6 servers besteld. Nee zei de verkoper 2x een dual core processor hadden ze niet, wel 2x een quad core voor hetzelfde geld. Euhh oke doe maar πŸ˜‰

  9. Ik moet toegeven dat ik er niet zo heel goed in thuis ben maar ik weet dat wij net zijn overgestapt naar virtuele servers. Dat schijnt vooral veel voordelen te hebben bij uitval van een server.

    Mijn pc had ook quadcore maar later zei iemand dat ik daar eigenlijk nog niet veel aan had omdat veel toepassingen daar nog niet gereed voor zijn. Het is duidelijk een onderwerp waar ik ooit nog eens wat dieper in moet duiken….

  10. Ron S. schreef:

    @Edwin

    Klopt, wij gaan ook virtualiseren. Voordeel is idd dat je servers kunt clusteren enzo.

    Wat de Quadcore betreft klopt dat alleen voor thuisgebruik. Servers gebruiken wel alle processoren. Bij een quadcore ‘denkt’ de server gewoon dat er 4 processoren in zitten en die gebruikt hij dan ook alle 4.

  11. @ Ron:

    Hartelijk dank voor je toelichting. Toch weer wat geleerd.

    Een tijdje terug begreep ik ook al niet zo goed waarom ze zo moelijk deden over opslagcapaciteit. Ik stelde voor dat ze gewoon even 100 externe schijven van 50 gieg zouden aanschaffen. Toen is mij even haarfijn uitgelegd welke onzin ik daar uitkraamde πŸ™‚

    Thanks!

Reageer