clear

zoeken

search

De waarde van een blogarchief: een interview

08 september 2008

Een mooie samenloop van omstandigheden! Gisteren vroeg Wouter Gerritsma de Nederlandse Bibliobloggers ‘het vertaal’ over hun blog te vertellen ten behoeve van een presentatie op de Online Conferentie. Ik reageerde daar met vier verwijzingen naar blogposts uit de archieven, inclusief de blognotitie die ik ruim een jaar geleden schreef voor mijn werkgever. Ik vond het wel een beetje een gemakzuchtig antwoord van mezelf maar bedacht me dat ik in herhaling zou vallen als ik het verhaal nogmaals zou vertellen. Verwijzen naar de archieven is dan het meest logische dat je kunt doen.

Vandaag ontving ik een e-mail van Ernst-Jan Pfauth. Enkele maanden geleden belde hij mij met de vraag of ik mee wilde werken aan een interview voor een ebook over bloggen en specifiek, over het nut en gebruik van een blogarchief. Nu ben ik voor zulke dingen altijd te porren, zeker als het gevraagd wordt door iemand die je altijd en overal ziet opduiken op het web. Ernst-Jan heeft natuurlijk zijn eigen weblog, Dutch Problogger, maar hij is ook de man achter het evenement BLOG08, hoofdredacteur van The Next Web en Spotlight Effect en betrokken bij het Virtueel Platform. Mensen die vinden dat ik nogal actief ben online weten nu dat dit peanuts is…

Maar goed, een mail van Ernst-Jan dus. Hij schreef me dat het eerste hoofdstuk van het boek af is en inmiddels online staat. Natuurlijk ben ik een beetje bevooroordeeld omdat ik een mooie rol heb gekregen in het hoofdstuk maar ik meen het oprecht als ik zeg dat het een goed en aantrekkelijk geschreven stuk vind, dat goed samenvat welke functie de archieven van ZB Digitaal voor mij vervullen. Een citaat:

Omdat Mijnsbergen al jaren blogt, is het voor hem vanzelfsprekend dat hij een kijkje in het verleden kan nemen. Maar voor miljoenen andere Nederlanders is dat niet zo. De hele beroepsbevolking lijdt aan het “druk-druk” syndroom en vergeet daardoor af en toe om te kijken. Terwijl dat juist zo belangrijk is. Door terug te halen hoe je vroeger over je werk dacht, kan je nieuwe situaties beter inschatten. Natuurlijk is er zo iets als een geheugen. Maar volgens sociaalpsychologen hebben wij mensen de neiging negatieve ervaringen te verdringen. De informatiemedewerker in een bibliotheek die niet blogt, is misschien vergeten dat het zo’n ongelofelijke klus was om het beheerprogramma van de digitale collectie te installeren. Mijnsbergen kan dat gewoon teruglezen en overwegen een ander programma te kiezen. Door zijn archief te raadplegen is verbetering en tijdsbesparing mogelijk. Een simpele zoekopdracht is genoeg.

Door het interview op deze manier in een hoofdstuk van een ebook op te nemen bewijst Ernst-Jan mij een mooie dienst. Als het onderwerp ‘de meerwaarde van bloggen’ weer eens aan bod komt (en dat is nogal eens het geval nu 23 Dingen massaal gevolgd wordt door Nederlandse informatiewerkers) kan ik wederom verwijzen naar de archieven. Naar deze post bijvoorbeeld, maar natuurlijk ook naar het boek van Ernst-Jan. Zo worden ervaringen en bevindingen omgezet in terugvindbare kennis, die mogelijk ook weer interessant is voor mensen die een traject nog moeten doorlopen.

Wat is er nu mooier dan kennisdeling?

@

9 Reacties

 1. Kennis? 😉

  Het is inderdaad één van de redenen waarom bloggen zo interessant kan zijn. Proficiat trouwens met het interview, weer een pluim bij op je hoed 🙂
  Dat e-boek belooft alvast een goede lectuur te worden.

 2. Kennis ja ^^

  Thanks! Het is leuk om het zo terug te zien komen inderdaad!

 3. Gflctrd!

  Gezien het citaat dat je aanhaalt, lijkt het me trouwens een voorwaarde voor een goed werkend bloggeheugen dat er dan ook “negatief” geblogd mag worden. Anders hebben we dur gar nichts an 🙂

 4. Dank Marina!

  Negatief bloggen hoort er inderdaad ook bij, al blijft het moeilijk om te kritisch te zijn hier. Ik krijg steeds vaker kritiek op kritiek. Ook daar moet je weer je weg in vinden, en soms leidt het er dan toe dat je een onderwerp dan maar vermijdt of negeert. Dat vind ik toch altijd jammer….

 5. Duul schreef:

  Dat archieven heel belangrijk zijn mag rustig heel vaak gezegd worden 🙂

 6. Patrick schreef:

  Ik ben knowledge engineer dus ik kan me wel vinden in deze uitspraak.

 7. @ Duul: zo is dat maar net 🙂

  @ Patrick. Die moest ik even opzoeken eerlijk gezegd, maar mooi is het, zo’n functie.

 8. sophieschoice schreef:

  Vanuit Zuid-Frankrijk: gefeliciteerd! En inderdaad, kennis delen.

 9. Ha Cis,

  Dus daar zit je. Ik was je al een beetje kwijt.

  Heeeel veel plezier in la douce france. Leuk dat je ondanks je verblijf daar toch nog even een kijkje komt nemen!

  A la prochaine!

Reageer