clear

zoeken

search

De fysieke wereld taggen met Semapedia

27 september 2008


Door het artikel The Scannable World maakte ik zojuist kennis met Semapedia, een systeem waarmee je Wikipedia-artikelen aan fysieke objecten kunt koppelen met behulp van je mobieltje en barcodesoftware.

Op de site van Semapedia genereer je zogenaamde semacodes (twee-dimensionale streepjescode) door de URL van een Wikipedia-lemma op te geven. Die codes kun je printen op een stickervel en vervolgens plakken op een fysiek object naar keuze. Belangstellenden kunnen vervolgens met een mobiele telefoon een foto maken van deze semacode. Het bijbehorende Wikipedia-artikel wordt dan getoond op de telefoon.

De benodigde software kun je (na registratie) onder meer downloaden bij QuickMark.

Ingewikkeld is het allemaal niet maar dit wordt natuurlijk pas interessant als veel mensen het gaan gebruiken. Of dat ook snel zal gebeuren betwijfel ik.

Dat neemt niet weg dat het hard gaat met de convergentie. Alles versmelt, wordt toegankelijker en krijgt meer betekenis.

Dat is mooi.

@

6 Reacties

  1. Arda schreef:

    Ik vind het allemaal bést ingewikkeld, maar dat geeft niet, dat zal wel te leren zijn. Maar ‘alls krijgt meer betekenis’, dat zou ik toch zomaar niet durven zeggen. Teveel informatie kan toch ook juist het zicht op de betekenis verminderen? ‘Alles versmelt’, ik moet er eerlijk gezegd niet aan denken.

  2. Ieder kijkt daar op zijn eigen manier tegenaan maar als je staat bij een monument en je scant even met je mobiel en je weet meteen wat je ziet en wat de geschiedenis is? Dat je meteen in Google Maps een wandeling kunt maken met streetview om te bepalen of het de moeite is?

    Je kunt het zien als bedreiging of als een gift. In dit geval ga ik even voor het laatste.

  3. Arda schreef:

    Ja, je hebt waarschijnlijk gelijk. Ik moet er alleen erg aan wennen.
    Ik heb zelf b.v. de laatste jaren pas via de literatuur (o.a. Het vuur van Barbusse) wat meer ontdekt over WOI en ik kan maar moeilijk geloven dat je een dergelijke ervaring ook via je mobiel zou kunnen krijgen. Maar dat is misschien kortzichtig. (En je kunt ook nog denken: beter wat dan niks.)
    Ik denk dat ik er gewoon te oud voor ben. Sorry. Ik realiseer me meer & meer dat de 'moderne technieken' voor mij niet zo geschikt zijn. Wat niet wegneemt dat ik blijf proberen ze van een afstand te volgen.
    Groet, Arda

  4. Arda schreef:

    Ja, die moderne technieken… Het moet natuurlijk zijn Het vuur van Barbusse.

  5. Arda nog 1x schreef:

    3x is scheepsrecht, dus vooruit: ik dacht bij monument aan een oorlogsmonument, vandaar. Jij eerder aan het stadhuis van M’burg ofzo natuurlijk. Ik zal voortaan eerst nadenken en dan reageren! Arda

  6. Hoi Arda,

    Ik dacht inderdaad meer aan gebouwen en plaatsen. Maakt niet uit hoor. Moet ik het maar wat duidelijker formuleren 🙂

Reageer