clear

zoeken

search

De 26 nuttigste tools volgens Lifehacker

23 september 2008


Lifehacker.com heeft de serie Hive Five, waarin zij ‘top vijven’ presenteren van (veelal online) tools die het best voor bepaalde werkzaamheden gebruikt kunnen worden. Alle winnaars zijn nu ook in een lijst gezet. Je zou het de crème de la crème op toolgebied kunnen noemen.

Voor zover ik bekend ben met de tools kan ik zeggen dat ik me goed kan vinden in de gemaakte keuzes:

  1. Picasa is de beste tool voor digitaal fotobeheer. Dat wil ik best geloven. Ik werk er niet zoveel mee. Het beperkte aantal foto’s dat ik maak beheer ik met Windows, ze bewerken doe ik met Irfan View.
  2. Pidgin is de beste instant messenger. Ik heb er nog nooit mee gewerkt maar als je ziet met hoeveel andere IM-toepassingen dit programma overweg kan…Een naam om in de gaten te houden
  3. Pen en papier zijn de beste tools voor ‘Getting Things Done’. Duh.
  4. DVD Shrink is de beste DVD-ripper. Ik rip nooit DVD’s. Ik geloof het graag.
  5. Je contacten kun je het beste beheren op de Mac, zelfs als je die niet hebt.
  6. Beste tekstverwerker: Notepad ++. Ik werk veel met Notepad maar deze variant ken ik niet. Intrigerend dat juist deze toepassing met de prijzen aan de haal gaat. Dat moet ik eens checken!
  7. Mediafire is de beste tool voor het online delen van bestanden. Dat waag ik te betwijfelen. Er zit weliswaar geen limiet op het totaal aantal bestanden dat je mag delen maar je mag niet meer dan 100 Mb per keer uploaden. Filemail staat 2 Gigabyte toe en bij Mediamax ligt het totaal op 25 Gigabyte. Ik zie niet direct aanleiding om te switchen.
  8. Google Reader is de beste RSS-lezer.
  9. Launchy is beste tool voor het beheer van toepassingen. Ik heb er onlangs mee gespeeld en kon er niet goed mee uit de voeten. I rest my case your honor.
  10. iGoogle wordt gekozen als beste persoonlijke startpagina. Daar ben ik het niet mee eens. Ik vind Netvibes mooier, en prettiger werken bovendien. Dat vonden de lezers van Lifehacker ook.
  11. Free AVG is beste Antivirus-software. Dat lijkt me sterk, maar voor een gratis product mag het er zeker zijn, dat AVG.
  12. Flickr is de beste site om foto’s te delen. Ik vraag me opeens af hoe het met Zooomr is. Ik heb er al lang niet meer naar gekeken.
  13. Beste tool voor het beheer van je financieën: Mint. Mij volkomen onbekend. Het ziet er wel goed uit.
  14. Beste Mediaplayer: VLC. Die gebruik ik alleen als de rest het niet doet en dat komt niet zo heel vaak voor. Toch ben ik het eens met de keuze. VLC is een compacte omnivoor èn open source. Een sympathiek ding.
  15. De beste tool voor Windowsonderhoud: Crap Cleaner. Helemaal mee eens! Sinds ik dit kleine programma gebruik is mij al zoveel ellende bespaard gebleven. Ik laat het dagelijks draaien; dat duurt nog geen minuut. Ccleaner verwijdert echt alle tijdelijke rommel en is meester in het opsporen van foutjes in het register en het beheer van software op je pc. Als ik bij mensen thuis schoon schip ga maken begin ik altijd met deze tool. Dat is het halve werk.
  16. Beste tool voor het maken van een Windows Back Up: Carbonite. Betaalde software en daarmee een buitenbeentje in het overzicht. Ik ben laks in het maken van backups. Veel te laks zelfs. Ik neem dit maar voor kennisgeving aan.
  17. Beste tool voor bestandssynchronisatie: Dropbox.
  18. Total Commander is het beste alternatief voor bestandsbeheer. Dit is geen software waar ik ooit behoefte aan heb gehad. Ik kan hier geen zinnig woord over zeggen.
  19. Beste tool om aantekeningen mee te maken: pen en papier. Daar ben ik het mee eens.
  20. Beste tool om ‘to do-lists’ bij te houden: pen en papier. Ik doe het zelf liever met een ‘to do-widget’ in Netvibes.
  21. Windows Search 4.0 is de beste software om je computerbestanden mee te doorzoeken. Heeft Vista ook versie 4.0? Ik heb geen flauw idee. Meestal vind ik wel wat ik zoek, geloof ik.
  22. De beste client voor FTP is Filezilla. Ik heb FTP altijd zorgvuldig weten te vermijden. Noem me gerust een FTP-nub.
  23. Beste passwordmanager: KeePass. Ik regel dat met en in mijn hoofd en hoop dat nog lang te kunnen volhouden.
  24. Beste Downloadmanager: DownThemAll! Weet ik niet hoor. Ik heb genoeg aan rechtsklikken, Soulseek en BitComet. DTA heb ik wel geïnstalleerd maar ik gebruik het nooit.
  25. Beste online kalender/agenda: Google Agenda. Dat werkt inderdaad uitstekend!
  26. Beste bittorrent-applicatie: uTorrent. Ik ben altijd tevreden over BitComet maar uTorrent is wel heel erg klein. Die heb ik toch maar even gedownload voor de zekerheid.

Al met al vind ik het een mooie selectie, die goed van pas kan komen als mensen op zoek zijn naar een basisoverzicht van nuttige software en toepassingen. Dat komt nogal eens voor. Dat is ook precies de reden waarom ik de moeite heb genomen het overzicht over te nemen en kort en vrij te vertalen.

Voor later.

@

19 Reacties

  1. Anoniem schreef:

    En als afsluiter de beste torrentsites, sorry… het zijn er meer dan 5.

  2. Anoniem schreef:

    LOL. MediaMax ziet er heel gesloten uit met het bericht:

    “We’re sorry, but MediaMax and The Linkup are now closed.”

  3. @ Ano 1: dank voor de aanvullign

    @ Ano 2: He, dat is knullig 🙂 Laten we het er dan maar op houden dat er meer dan genoeg alternatieven zijn….

  4. Zeker Notepad++ uitproberen! Ik gok dat je nooit meer terug wilt naar de oude notepad van Windows. Regelnummers, syntax highlighting, zo’n handig balkje dat aangeeft waar je bent. Een van mijn persoonlijke favorieten. (Maar dat wil natuurlijk niets zeggen…)

  5. Nou Bibliothecaris, toch wel: zo’n mening is altijd een extra stimulans.

    En met je reactie heb ik ook weer een biblioblog ontdekt dat ik nog niet kende 🙂

  6. Ik vind het een hoogst subjectief lijstje. Ik ben bijvoorbeeld dol op Bloglines (Google Reader vind ik niks), maar ik zal nooit beweren dat Bloglines de beste rss reader is. Hetzelfde geldt voor NoteTab. Een ideaal programma voor mij.

    Ik mis trouwens Netvibes in de lijst. Netvibes maakt complexe manieren van samenwerken mogelijk en zorgt m.i. echt voor efficientie.

  7. Dank je. Het is maar een klein blogje dat ik een beetje probeer te gebruiken als proefprojectje probeer te gebruiken voor de kleine juridische bibliotheek waar ik werk.

  8. @ Marie-José: het is natuurlijk ook een subjectief lijstje. Op Lifehacker zelf kun je ook doorklikken naar de oorspronkelijk top vijf-titels en vind je wel alternatieven. Netvibes wordt dan weer wel genoemd, ook als lezersfavoriet.

    Selecties doen alternatieven altijd tekort maar maken het weer wel overzichtelijker allemaal..

    @ Bibliothecaris: juridische informatie vind ik altijd een van de lastigste onderwerpen in het inlichtingenwerk, dus een kijkje in de keuken bij een specialist kan nooit kwaad denk ik dan.
    Veel blogplezier!

  9. Astrid schreef:

    Subjectief of niet, voor iemand als ik wel handig. Dank Ed! Heb ik weer wat te doen vanavond 😉

  10. You’re welcome Astrid!

  11. VLC is bij mij de standaard speler. Nu hij onlangs naar een nieuwe versie (0.9.2) is gegaan is ie er enkel nog mooier en praktischer op geworden. Geen codec packs meer nodig maw.

    Digsby is naar mijn mening heel wat beter dan Pidgin, maar momenteel kan je dat ook op andere platvormen gebruiken, iets dat op termijn geen argument meer zou mogen zijn.

    Als pure notepad toepassing geef ik dan weer liever de voorkeur aan NfoDiz omdat het vlotter weet om te springen met de speciale karakters en de meegegeven vorm van de inhoud.

    Voor de rest ben ik het ver eens met dat lijstje mits enige aanvullingen, namelijk …
    Paint.net als fotobewerkingsprogramma
    PDF Creator om je documenten in pdf’s te veranderen
    InfraRecorder om CD’s en DVD’s mee te schrijven
    Foxit om de pdf’s te lezen
    Firefox als webbrowser
    7-zip als compressieprogramma
    XnView als reserve voor Picassa

    Ubuntu als favoriete OS, omdat de nieuwe versie draadloze kaarten voor laptops zal ondersteunen.

    @ De bibliothecaris : Hallo Vlaamse collega 🙂

  12. Daan schreef:

    Is er ook een top 5 van Lifehacker sites? 🙂

  13. Ja hoor, maar daarvoor moet je naar mijn weten bij Alltop zijn.

  14. Rob Izeboud schreef:

    Ccleaner gebruik ik ook.
    Na Ccleaner gebruik ik nog Glary utilities: //www.glaryutilities.com/download.htm
    Die weet toch nog zaken op te ruimen nadat Ccleaner zijn werk
    heeft gedaan.
    Misscien interessant om het eens
    andersom te proberen, om te zien of Glary nog wat over laat voor Ccleaner.

  15. Henk schreef:

    Picasa is inderdaad erg prettig, en ook ik prefereer Netvibes boven iGoogle.

  16. boesje schreef:

    Ed, even een opmerking tussendoor. Waarom zijn de plastablettenbenen niet opgenomen bij de 26 belangrijke dingen?

  17. @ All: bedankt voor de aanvullingen!

    @ Boes: de gekste benen ooit waren dat 🙂

  18. Hetty Theodora schreef:

    Voor later, zeg je.

    Inderdaad! Ik zocht een gratis anti-virus programma. Ik dacht als iemand het weet is het Édwin. Hij heeft er vast over geschreven 😉

    Dank!!!

  19. @Hetty: kijk, dat vind ik nu fijn om te lezen! Mijn geheugen is ook weer meteen opgefrist 🙂

    Goed weekend!

Reageer