clear

zoeken

search

De 100 krantenarchieven van Google

10 september 2008


Gezien op eKudos: de werking van Google in vijf plaatjes. Veel eenvoudiger zal de weg die een zoekopdracht in 0.25 seconden aflegt niet meer worden uitgelegd.

Gezien op Emerce: Google heeft een akkoord bereikt met 100 kranten over de ontsluiting van gedigitaliseerde krantenarchieven. Ook BBC Nieuws gaat hier uitgebreid op in (en Google zelf natuurlijk).

Via de Amerikaanse versie van Google News kun je de archieven al benaderen. Een paar zoekopdrachten leerden mij dat een en ander prima werkt.

Maar hoe mooi ik het ook vind: echt heel blij ben ik er niet mee, vooral omdat ik niet weet hoever de digitaliseringsplannen van Google reiken. Toen er in de bibliotheekwereld enige ophef ontstond rondom Google Books zei ik in een interview dat ik het initiatief prachtig vond. Dat vind ik nog steeds. De waardering die ik toen had voor de digitalisering en ontsluiting van boeken door Google geldt nu ook voor de kranten.

Het grote verschil is dat ik nu weet hoeveel moeite het bibliotheken kost en heeft gekost om tot overeenkomst te komen met uitgevers van kranten, zeker als het gaat om de conservering en ontsluiting van recentere jaargangen. Dan kijk je toch een beetje als een klein jaloers jongetje naar het gezwaai met geld van Google….en naar hun slagvaardigheid natuurlijk.

Een prachtig initiatief kortom, maar wel weer een schop in de buik van biebrelevantie. Of het terugschoppen nog veel zin heeft durf ik hier niet met zekerheid te stellen. Men zal heldere keuzes moeten maken in ieder geval.

@

4 Reacties

  1. De archief functie van Google News was al een tijdje bekend, maar nu die aangevuld is met die kranten archieven krijgt het er nog een extra dimensie bij. Erg knap wat Google hier weet te presteren.

    Persoonlijk had ik de Europese Unie eerder aangeraden om eerst te proberen kijken of er een mogelijkheid was tot samenwerking. Mits dat er de mogelijkheid was dat alle Europese informatie een kopie had bij de bevoegde EU instanties en dat die vrij te gebruiken waren.

    Zodat er zo efficiënt mogelijk kan gewerkt worden. Daarom begrijp ik ook niet waarom de bibliotheekwereld hierover ophef zou maken?

  2. Dat heeft vooral te maken met de ongewisse toekomst van Google’s plannen, de onbetaalbaarheid van copyright, enz.

    Google heeft echt veel geld en mensen….

  3. Mark Deckers schreef:

    Hmmm, ja, dit is inderdaad mixed feelings. Inderdaad petje af voor Google.

    Het toont ons maar weer aan dat je zeer eendachtig moet optreden om iets te kunnen bereiken. Zolang de discussie bij Nederlandse bibliotheken gaat over 1 cent meer of minder per inwoner voor bibliotheek.nl geloof ik dat de uitgevers nog niet zo heel hard lopen. Maar ik blijf geloven in die eendracht. Nu maar hopen dat ik straks niet alleen sta 😉

  4. @ Mark:

    Ik geloof ook in de eendracht maar dan wel geredeneerd vanuit het netwerk. De verbindingen ‘bij ons’ zijn al heel aardig op orde (aladin bijv) maar bij de uitvoering/vernieuwing stokt stokt het vaak in overleg. Daar ben ik toch voor decentrale slagkracht.
    Het moeilijkste is dat je eigenlijk gewoon geen vergelijk kunt maken met Google.

    In die zin is, zoals benoit zegt, samenwerking een van meest interessante opties. If you can’t beat ’em….

Reageer