clear

zoeken

search

Prachtig: Michael Wesch over de sociale impact van YouTube

02 augustus 2008

Vandaag ben ik na het opstaan meteen weer gaan liggen. Op de bank. Dit omdat ik op het gemak een video wilde kijken waar Marie-José mij eergisteren op attendeerde, een video van Michael Wesch.

De meeste mensen zullen Wesch nog kennen van video’s als a A vision of students today, The Machine is Us/ing Us en Information R/Evolution: drie prachtige -en korte- video’s die je beslist gezien moet hebben als je geïnteresseerd bent in webcultuur.

Voeg aan dat lijstje nog maar een video toe. Wesch gaf vorige maand een presentatie in the Library of Congress onder de titel An anthropological introduction to YouTube. De presentatie duurt bijna een uur maar ik beloof je dat je het de moeite waard zult vinden. Ik werd zelf in ieder geval enorm geraakt door Wesch’ verhaal.

Wesch legt uit waarom YouTube zo populair is geworden en wat mensen ertoe drijft om te participeren in dit videonetwerk. De antropologie van een fenomeen. De presentatie wordt mooier naarmate hij vordert omdat Wesch steeds dieper graaft in de sociale motieven van de gemeenschap.

Deze presentatie verbeeldt op grandioze wijze waarom het huidige web ook wel het sociale web wordt genoemd en maakt korte metten met de holle retoriek van lieden die het fenomeen wegwuiven als een onzinnige hype of een nutteloze tijdsbesteding.

Het sociale web raakt aan de kern van een van de belangrijkste drijfveren van de mens:

zijn mens zijn.

@

Via

12 Reacties

  1. Het loont inderdaad de moeite. Het laat je de dynamica achter YouTube zien. Een digitale vorm van antropologie.

    Opmerkelijk is wel hoe het copyright beschermde liedje uit Italië door zijn gebruik op het net bekend en verspreid is geraakt. Het is in deze eeuw belangrijker om gehoord of gelezen te worden, dan om je werk te overbeschermen.

    Het hele filmpje past zo in de collectie van een AVM-afdeling. En zou denk ik ook meer mensen op een andere manier naar YouTube laten kijken.

    Een mooi verhaal van hoe delen, joviale omgang en creativiteit de wereld kunnen doen veranderen. Het internet maakt het wereldburgerschap een feit, omdat we niet langer beschermd gaan onder de vakjes waarin we gestopt worden.

  2. Helemaal mee eens!

    En die voorbeelden van muziek vormen een mooi pleidooi voor creative commons inderdaad.

    Precies wat Lessig bedoelt, als hij tegen het einde kort aan het woord komt…

  3. Julia schreef:

    Mooie film zeg, kon niet stoppen met kijken. Maakt echt duidelijk wat het betekent voor veel mensen, dat het niet alleen ‘stomme’ filmpjes zijn, dat er veel meer achter zit, het sociale.

    Op het eind zat ik zelf ook ‘Maya Hiee Mayaa haa’ met m’n armen in de lucht! Yoehoe

  4. En heppie dat ook op de webcam gezet?

    🙂

    Leuk dat je ‘m ook mooi vond!

  5. Rolf Bosboom schreef:

    Dank voor de tip. Inderdaad zeer de moeite waard. Ruim 55 minuten is in YouTube-termen bijna een eeuwigheid, maar dit heb ik toch uiterst geboeid uitgekeken.

  6. Hoi Rolf,

    Het is inderdaad vrij uniek dat de aandacht anno 2008 nog zo lang vastgehouden kan worden.
    Leuk dat je er wat aan had!

  7. veerlet schreef:

    Bijna een uur naar een You Tube film kijken, ‘t is op zich al een wonder. Gisteren zat dat numa numa liedje trouwens de hele avond in mijn hoofd:)
    Misschien als achtergrond voor het bib 2.0 happening event te gebruiken ?

  8. Het blijft wel hangen he?

    Een mooie soundtrack voegt wel wat toe…maar of deze nu ook zo mooi is, is dan weer een ander verhaal 🙂

  9. JoG schreef:

    Geweldig!! Ik heb meteen na het kijken onderzoek gedaan naar de internet-fenomenen als de ‘Numa Numa Guy’ die wordt genoemd en ‘the Star Wars kid’. In de Engelse Wikipedia is zelfs een aparte pagina aan dergelijke fenomenen gewijd: List of Internet phenomena.

    De video ontroerde me zeer op het laatst. Poging tot analyse: Volgens mij is de opbouw van de presentatie zo dat het van feitelijk, onderzoekend steeds persoonlijker wordt. Hun / deze manier van onderzoek doen: participerende observatie kan hier ook (makkelijk?) toe leiden. En als ik het me goed herinner uit mijn studietijd (planologie) staat of stond(?) die methode ook wel ter discussie. Ik vind dit resultaat in ieder geval zeer (!!) de moeite waard. En als Lawrence Lessig, zijn naam is mij bekend van de TEDTalks, wordt genoemd dan trekt dat extra mijn aandacht. Overigens wordt Lawrence bij / op TED Larry genoemd zie ik net (tip).

  10. Hoi Joost,

    Die fenomenen zijn geweldig inderdaad. Daar hoort All Your Base ook bij. Fascinerend!

    Denk dat je analyse wel klopt. Je wordt er helemaal in meegetrokken op die manier. Participerend observeren. Ik vind het altijd wel wat hebben 🙂

  11. Ik was oprecht onder de indruk. Ik wou vanavond vroeg naar bed en besloot een klein stukje te kijken, maar dat was mislukt.

    Ik zou graag vloggen, maar durf mezelf niet in die mate kwetsbaar op te stellen.

    Geweldige docu..
    thanks.

  12. Hoi Kobus,

    Leuk om te weten dat ik je indirect wakker heb gehouden. Bij mij komt er ook weer weinig van slapen, terwijl ik bekaf ben 🙂

    Vloggen is een aparte tak van sport. Ik denk wel dat je er vanzelf handigheid in krijgt maar ik ontzie het ook. Doe mij voorlopig toch maar schrijven…

    Trusten voor straks!

Reageer