clear

zoeken

search

Internet Explorer crasht op script Sitemeter.com

02 augustus 2008


Fijn zo! Een uur lang heb ik mogen genieten van mijn eigen chagrijnige furie omdat Internet Explorer weer eens een treurnuk had.

Op eKudos
attendeerde gebruiker ‘Schelpje’ mij op het feit dat ZB Digitaal niet bekeken kon worden omdat er steeds een foutmelding verscheen. Ik had zelf niets opgemerkt met Firefox dus ik wist al vrij snel zeker dat het een probleem met Internet Explorer betrof. Dat had ik eerder al eens bij de hand gehad.

Een test met IE bevestigde dat. Het grote zoeken kon beginnen. Ik verwijderde onlangs toegevoegde widgets, scharrelde met het aantal getoonde posts en speurde de broncode af naar ongewone zaken. Ik overwoog zelfs heel even om maar meteen over te stappen op een nieuw sjabloon. Allemaal tevergeefs.

Mijn stemming was inmiddels gezakt tot een moedeloos dieptepunt toen ik in de statusbalk van IE opeens een tekst zag flitsen waaruit ik kon opmaken dat er iets was met de code van Sitemeter, statistiekensoftware die ik al vanaf het prille begin gebruik.

Toen ik die code verwijderde was het euvel verholpen.

Natuurlijk ben ik opgelucht, want ik heb er altijd een gloeiende hekel aan als iets niet goed werkt en ik de oorzaak niet kan vinden. Toch bevestigt het voor mij ook weer eens dat Internet Explorer een zeikprogramma is. Het is gewoon te streng. In ieder geval strenger dan Firefox.

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat Sitemeter ook niet vrijuit gaat. Een blik in Google Blogsearch leerde mij dat het probleem zich op veel meer blogs voordoet en dat dit veroorzaakt wordt door veranderingen in de software van het bedrijf. Ik vermoed dat ze de komende dagen wel een paar klanten zullen verliezen.

Een indirect gevolg van dit gedoe is dat ik ook weer eens ga nadenken over de zuiverheid van codes. Ik heb weinig verstand van code maar ben in de loop van de tijd erg bedreven geraakt in het knippen en plakken ervan. Toen ik vanmiddag een testje deed met de Markup Validator van W3C zag ik dat ZBD maar liefst 357 fouten bevat. Meer dan ooit tevoren. Het gekke is dat ik zelf bijna nog nooit handmatig code heb toegevoegd aan dit blog. Alle codes zijn afkomstig van externe partijen of van Blogger zelf. Hoe komt het dan toch dat zoveel onderdelen niet valide zijn? Is iedereen zo slordig? Zou ik die code dan eigenlijk handmatig aan moeten passen?

In dat laatste heb ik helemaal geen zin. Ik houd van netheid maar ben ook een lui varken.
En dat vind ik eigenlijk ook weer volkomen terecht. Het leven is te kort om code te leren kloppen.


Discover Nancy Sinatra!

@

10 Reacties

  1. "Code" Boswachter schreef:

    Ja Ed, je hebt dat varkentje maar mooi weer gewassen.

  2. Wat ik je brom Co 🙂

  3. astrid schreef:

    Gek, mijn IE gaf geen foutmeldingen bij je site…

  4. Weer een voordeel voor FireFox 🙂
    Jammer genoeg tonen IE en FF niet altijd alles op dezelfde manier als je het zou willen of wensen.
    Er zijn nochtans standaarden …

  5. Robert schreef:

    Het grote probleem is een beetje dat maar weinig mensen zich aan die W3C-standaarden houden. Dat geldt voor de ontwikkelaars van browsers, maar ook de ontwerpers van websites en webapplicaties.

    De ontwikkelaars van browsers maakten hun browsers dan ook zo dat afwijkingen op de standaard ook gewoon getoond werden. Het gevolg is een wildgroei aan “standaarden” wat het er niet makkelijker op maakte als je die verschillende standaarden door elkaar gebruikt 🙂

    Naar ik meen heeft Microsoft nu een soort van ommezwaai gemaakt door te zeggen dat ze zich aan de W3C-standaard gaan vasthouden. Het gevolg is dat IE8 opeens over van alles kan gaan vallen.

    Meer hierover, en de hele strijd binnen Microsoft hierover, kan je lezen op: //www.joelonsoftware.com/items/2008/03/17.html

    Greetz

  6. @ Astrid: het schijnt inderdaad niet bij alle versies voor te komen, of op alle pc’s. De wegen der technologie zijn ondoorgrondelijk soms…

    @ Benoit: tsja, maar wiens standaarden winnen het he…

    @ Robert: Dat belooft dan nog wat. Bedankt voor die link. Het is een lange tekst maar wel interessant. Ik bewaar ‘m nog heel ff. Komt goed!

  7. 23dingenJouke schreef:

    Zelf geen problemen met sitemeter en IE. Alleen gisteren ging de pagina “er op stuk”.
    Vandaag weer normaal. Ook met ZB heb ik nooit problemen ondervonden behalve ook gisteren.

  8. Redstar schreef:

    Internet Explorer is helemaal niet te streng natuurlijk. Het leest gewoon precies zoals er geschreven wordt. Maakt een programeur een fout, zal FF daar door luiheid overheen lezen 🙂

    Het is aan de webdesigner, de programeur, en de ontwikkelaar goed werk te leveren..

    Dit schrijf ik puur vanuit mijn vak natuurlijk

    Als mensen schrijffouten maken in taal(zoals ik wel eens doe) zijn er gelijk bergen mensen die me daar op wijzen. Als ‘ontwikkelaars’ een schrijffout maken moet het allemaal maar kunnen..

  9. Die van W3C aangezien IE8 zich ernaar gaat plooien.
    Met alle bijhorende gevolgen voor de afwijkende coderingen van de mensen die sites enkel op basis van IE ontwikkelt hebben.
    BTW gebruik je Google Analytics dan niet?

  10. @ Jouke: bedankt voor de feedback!

    @ Redstar: Daar heb je gelijk in. Op zich heb ik ook geen moeite met het ‘goede lezen’ maar met het feit dat je daar als gebruiker last van hebt. IE geeft alleen een melding maar geeft niet AAN waar het mis gaat. Ik heb dan toch liever FF, dat de leek niet lastig valt.
    Beetje als met een auto: daar kijk ik ook niet zo graag onder de motorkap want het zegt me toch allemaal niet zoveel. Als ‘ie maar kart. Wat natuurlijk niet wegneemt dat ik respect heb voor de mensen die een goede motor bouwen of onderhouden..

    Maar dan kun je dus toch stellen dat er heel veel foutjes worden gemaakt, als ik het goed begrijp?

    @ Benoit: ik gebruik Analytics ook inderdaad. Die is meer voor het wat uitgebreidere werk. Voor de dagelijkse statistieken kijk ik meestal op statcounter. Sitemeter hield ik alleen aan omdat die al vanaf het begin liep. Gaf weer een impressie van ‘den beginne’ zeg maar. Maar dat geloof ik nu eigenlijk wel 🙂

Reageer