clear

zoeken

search

Nederlandse bibliotheken en zoekmachine-optimalisatie

26 augustus 2008


Ik heb het hier al zo vaak gehad over de online vindbaarheid en de rol van Google daarin dat ik er bijna niet meer over durf te beginnen. Google domineert en in de huidige aandachtseconomie moet je daar op anticiperen, punt.

Er zijn ongetwijfeld positieve uitzonderingen maar volgens mij overdrijf ik niet als ik zeg dat de meeste bibliotheken het niet goed doen in Google. Het gebeurt mij in ieder geval maar zelden dat ik na willekeurige zoekacties bibliotheeksites aantref bij de eerste tien zoekresultaten. Natuurlijk: zodra je algemene zoektermen combineert met bibliotheekgerelateerde komen de bibliotheken wel in beeld, maar je kunt je afvragen hoeveel mensen dat ook werkelijk doen.

Bij mij roept het de vraag op of er al Nederlandse bibliotheken zijn waar zoekmachine-optimalisatie (SEO) echt onderdeel uitmaakt van het marketing- en ICT-beleid. Kent iemand zo’n bibliotheek?

Als SEO geen onderdeel is van het beleid kun je je vervolgens afvragen waarom dat niet zo is. Het kost natuurlijk wel wat formatie maar echt ingewikkeld is het nu ook weer niet. Je kunt al heel ver komen met een beperkt aantal tools:

Het is een kleine investering die mogelijk hele grote vruchten afwerpt. Dat is toch wel een overweging waard?

@

11 Reacties

  1. Jan Tweepuntnul schreef:

    De webbetrokkenen in Haarlem gaan in ieder geval een SEO-cursus volgen binnenkort.

  2. Goed werk!

    Heel toevallig kwam ik Haarlem trouwens wel tegen laatst, toen ik iets heel anders zocht. Misschien een toevalstreffer maar het verraste me wel!

  3. sophieschoice schreef:

    Dit was weer zo’n post waarin ik mezelf achterna hol van link naar link. Als ik ze echt allemaal wil lezen, bewaren en opslaan (en oh, wat wil ik dat eigenlijk graag) dan ben ik bang dat er niets meer komt van slapen. Het houdt mij in ieder geval wel van de straat. Bedankt weer 😀

  4. @ Jan: dat zou zomaar kunnen 🙂

    @ Cis: ik ga me er bijna schuldig over voelen ^^
    Wat ik altijd doe als het teveel van het goede is, is om alleen posts of artikelen met veel handige links op te slaan. Als de tijd dan rijp is om er mee aan de slag te gaan weet ik het snel weer te vinden.

    Als het er om de een of andere manier niet meer van komt ga ik er vanuit dat het niet belangrijk genoeg was.

  5. boesje schreef:

    Hé kumpel, je was gisteren snel klaar met risken als ik zo het tijdstip van reageren zie hierboven.

  6. sophieschoice schreef:

    Je niet schuldig gaan voelen Edwin, ik geniet hier echt van. Mezelf kennende komt van uitstel meestal afstel. Vandaar..

  7. Wow!ter schreef:

    Wij proberen hier wel het een en ander maar makkelijk is het niet. Het grootste probleem is dat onze catalogus records nogal dun zijn.
    Maar het begint natuurlijk met je inhoud op het Web beschikbaar te stellen. En dat zijn er niet zoveel die dat doen. Op mijn Engelse blog kom je er meer over tegen //wowter.net/?s=seo

  8. @ Boes: dat was heel snel gebeurd inderdaad. We begonnen relatief laat en er deden opeens ook twee dames mee. Ger en ik lagen er in rap tempo af en later werd het spel gewoon gestaakt terwijl arie aan winnende hand was. Ongehoord! 🙂

    @ Cis: dat zal ik dan niet doen! Er is gewoon te veel, dat is het…

    @ Wouter: daar heb je helemaal gelijk in…
    Bedankt voor de aanvulling!

  9. Commissaresse schreef:

    Voor websites van universiteiten / repositories / ziekenhuizen bestaat er al een World Ranking. Interessante methodologie: //www.webometrics.info/methodology.html en daarbij horende best practices voor SEO: //www.webometrics.info/best_practices.html
    Er zou gerust wat meer webometrie op bibliotheekwebsites mogen worden losgelaten.

  10. Bedankt voor de tip Commissaresse!

    Helemaal met je eens.

Reageer