clear

zoeken

search

Informatie centraliseren met Ubiquity

27 augustus 2008


Ubiquity for Firefox from Aza Raskin on Vimeo.

Ubiquity betekent zoveel als alomtegenwoordigheid.

Mozilla Labs introduceerde gisteren een tool met dezelfde naam: Ubiquity. Hoewel ik nog lang niet alle mogelijkheden heb kunnen bekijken en de bediening ervan nog niet goed in de vingers heb bovendien, ben ik razend enthousiast over deze aanvulling op Firefox.

Het bovenstaande filmpje geeft een indruk van de mogelijkheden. Toen ik ermee aan de slag ging merkte ik dat er nog veel meer mogelijk is. Het commandocentrum roep je op met de toetsencombinatie “CTRL + spatiebalk” maar toen ik probeerde via die interface links te leggen in Gmail faalde ik jammerlijk. Toen ik met de rechtermuisknop op de geselecteerde tekst klikte zag ik echter dat Ubiquity nu ook onderdeel uitmaakt van het contextmenu en daar slaagde ik er wèl in om directe koppelingen te maken met websites en mashups (hoewel ook weer niet bij allemaal)

Ik zal deze week eens goed de instructies lezen want ik heb het gevoel dat dit een extensie is die mij en vele anderen goede diensten zal bewijzen. Weg met de vele links! Informatie integreren, daar gaat het om!

De duimpjes maar alvast omhoog, ook al is dat misschien wat voorbarig.

@

Attendering: Mashable

8 Reacties

  1. Het worden afwachten om te zien wanneer dit een echte feature wordt. Want dromen van is leuk, maar het kan valse verwachtingen scheppen zeker als het te lang zou duren om te ontwikkelen.

    Het is alleszins iets dat ik graag zou gebruiken, want het is uitermate praktisch. Het past denk ik ook perfect in het Aurora concept.

    Foxiewire omschrijft Ubiquity zelfs als een nieuwe interface ipv. een nieuwe extensie. Misschien een teken dat het wel is in Firefox 4 zou kunnen komen?

  2. Maar het is er toch al? Alleen nog niet helemaal volledig nu. Het zal wel verder uitgebouwd gaan worden denk ik…

  3. Dat dacht ik niet. Ze hebben wel iets gemaakt waardoor ze het idee konden tonen, maar dat wellicht enkel nog in een gevorderde concept fase zit. Maar de concepten die ze aanhalen hebben ze tonen hebben wel een grotere slaagkans om uitgewerkt en ingevoerd te worden dacht ik.

  4. Ja niet alles, maar als je het installeert merk je dat sommige dingen toch al werken als link in een mail bijvoorbeeld… Zij het nog verre van perfect

  5. BiebmiepLeen schreef:

    Ziet er erg veelbelovend uit! Ik werk zelf met IE. Heb wel eens Firefox gedownload, maar mijn vriend verwijdert alle downloads waarvan hij denkt dat die niet op de pc horen (en daar hoor Firefox bij – mijn vriend is nogal huiverig tegenover ‘nieuwe’ technologische web 2.0 dingen, hij heeft het maar moeilijk met mij als vriendin ;-)). Maar binnenkort krijg ik mijn eigen laptop (en daar komt hij niet op) dus kan ik daarop wel met Firefox werken! Welke firefox-extensie’s/plug-in’s/add-on’s zijn onmisbaar? Heb jij een lijstje paraat? Firefox komt op ZB digitaal heel veel ter sprake dus ik neem aan dat jij de beste persoon bent om dit aan te vragen 😉

  6. Ha Leen,

    Dat is inderdaad niet zo eenvoudig, als de opvattingen over handig en veilig zo uiteen lopen. Fijn is dan je eigen pjoeter zeker!

    Het is heel lastig om te zeggen welke extensies of add-ons je echt moet hebben. Dat hangt er maar net vanaf waar je persoonlijke voorkeuren liggen. Je moet in ieder geval voor greasemonkey gaan met allerlei aanvullingen. Zoek in de archieven hier bijvoorbeeld eens op ‘firefox + extensies’ of op ‘firefox-extensies

    Of zoek in Google werkgerelateerd op firefox extensions librarians. Dan kom je onder meer op //oedb.org/blogs/ilibrarian/2007/40-useful-firefox-add-ons-for-librarians-%E2%80%93-part-one/

    Succes ermee!

    Edwin

  7. BiebmiepLeen schreef:

    Dat ziet er na een korte blik veelbelovend uit! De add-ons link alert, customize Google, Twitterbar, Sreengrab en Piclens ga ik zeker gebruiken! Dank je wel voor de tips en links!

Reageer