clear

zoeken

search

Het tijdperk van de conversatie

17 augustus 2008


Ik sprak me er in april 2007 al eens over uit: reaguren is echt zo moeilijk niet. Reacties geven een weblog of website extra leven, extra energie. Reacties geven een gezicht aan een netwerk.

Erwin Blom stelde afgelopen donderdag dat goede bloggers ook veel en vaak op hun eigen weblog reageren. Dat is ook mijn mening. Ik vind het tof als mensen de moeite nemen om hier te reageren en vind het daarbij ook belangrijk dat de conversatie van twee kanten komt. Ik reageer vrijwel altijd op reacties. Als ik dat niet zou doen zou ik niets dan de monoloog faciliteren. Dat past niet in het tijdperk van de conversatie.

Naar aanleiding van Erwin’s post wilde ik wel eens weten hoe de verhoudingen hier liggen. Ik nam de proef op de som met behulp van een al eerder gebruikte Yahoo Pipe.

Als ik de Pipe instel op 250 reageerders en er geen filter op loslaat leer ik dat ik zelf goed ben voor 2082 commentaren op mijn eigen blog. Als ik vervolgens globaal het aantal commentaren van de top 25 optel kom ik al uit op ca. 1800 reacties.

Het is een mooie bevesting. De cijfers geven ook aan dat jullie vaak reageren.

Bedankt daarvoor. Ik waardeer het.

@

11 Reacties

 1. Graag gedaan 😀 Zelf vind ik het reageren op weblogs ook een stuk interessanter dan het zelf bijhouden hiervan.

  Persoonlijk vind ik de kracht van weblogs ook de mogelijkheid om te reageren en te discussieren. Ik vind het ook jammer dat deze discussies niet op meerdere weblogs terug komen. Ik heb het idee dat een weblog vaak ondanks de mogelijkheid om te reageren een eenrichtingsweg van de schrijver is.
  Wat overigens ook niet gek is, want niet iedere schrijver heeft de tijd en de zin om op alle reacties te reageren en te discussiëren. Het ligt er dus ook aan wat de auteur van een blog met zijn blog wil. Maar toch wel een beetje jammer.

  Gelukkig heb je hiervoor ook weer het fenomeen discussielijst en online fora.

 2. Het is inderdaad jammer dat het niet overal een gegeven is maar het hangt ook wel een beetje af van de manier waarop het brengt. Soms is het gewoon informatie zonder vragen of een open formulering, dan reageren de mensen niet direct. Soms zijn vragen te open: dan willen mensen niet altijd reageren.

  Sowieso zal de meerderheid zich tot lurken beperken. Daar doe je niks aan 🙂

 3. Astrid schreef:

  Uit je mooie post over de Conversation architect heb ik geleerd dat je alleen reacties kunt verwachten als je lezers uitnodigt tot het beantwoorden van een vraag én als je zelf ook actief reageert op andere blogs. Die vragende schrijfstijl moet ikzelf nog een beetje ontwikkelen en dat laatste kost natuurlijk weer veel tijd. Maar reacties zijn wel heel erg leuk, dus het is de investering waard!

  Het zal alleen nog wel even duren voordat ik jouw score inhaal. Pluim voor de blogger die zoveel vast lezers aan zich weet te binden.

 4. Robert schreef:

  Graag gedaan 🙂 Maar reageren is dan ook wel leuk als het één van de meest complete blogs is die voorkomt in mijn RSS-feeds.

  Overigens zie ik dat ik met 11 reacties net voor op Boesje sta, maar dat Benoît met duizelingwekkende snelheid een aanval doet op de top 5 van reaguurders 🙂

  Groet,

  Robert

 5. @ Astrid: dank!

  Een vraagstijl is niet perse noodzakelijk maar het helpt wel als je ook dingen aankaart waarover de meningen verdeeld zijn, of schrijft over herkenbare (en vaak dus persoonlijke) zaken.

  En die wisselwerking is ook altijd mooi. Reacties worden vaker gelezen dan je denkt. Soms komen mensen er pas maanden later op terug en weet je niet eens meer precies wat je schreef. Je moet dus ook wel een beetje structuur aanhouden wat dat betreft.

  @ Robert: jij ook bedankt! Boesje staat er wel dubbel in. Met een hoofletter en een kleine. Hij reageert heel af en toe ook nog onder een andere naam.

  Benoit is een goede runner-up, zeker en vast 🙂

 6. Hehe, ik durf al bijna niet meer reageren …
  Waar ziet Robert eigenlijk die top 10? Bij de statistieken?

  Het reageren op de commentaren die de bezoekers er in nalaten is in mijn ervaring bijzonder interessant voor beide partijen. Zodat je in discussie kan gaan over het onderwerp dat jij voldoende relevant en interessant vond. Het is dan ook raar dat dat niet universeel ingeburgerd is.

  Bedankt trouwens voor dat grote compliment, van jou komende betekent dat wel wat 🙂

 7. Gewoon blijven doen hoor Benoit, is leuk!

  De top tien kun je vinden door in de genoemde Yahoo Pipe de URL van dit blog in te geven.

 8. Natalie schreef:

  Vanwege mijn ervaring hier, dat de ‘host’ altijd reageert op de reacties, pas ik dit ook toe op mijn eigen blog. Ik weet zelf dat het leuk is om ‘gehoord’ te worden!

  Dus jij bedankt, Edwin! 😉

 9. Daan schreef:

  Sta ik nog steeds bovenaan? 🙂

  Zoals ik net ook al schreef bij de Feedburner post, de reacties zijn het leukste. Ik neem zelf ook altijd de tijd om op iedereen te reageren.

  Je kunt je dus nog mengen in de discussie ‘als kleine bandjes groot worden’, die loopt op dit moment op mijn blog.

 10. Jazeker :-p

  Ik ben er weer in gehaakt!

Reageer