clear

zoeken

search

Een corrupte anticorruptiedienst…

26 augustus 2008


In 2007 stond Nigeria, samen met Angola en Guinea-Bissau, op de 147e plaats van de ranglijst (PDF) van landen met de minste corruptie. Dat is best hoog als er maar 179 posities te verdelen zijn.

Hoe corrupt Nigeria is besefte ik vandaag toen ik een klein bericht las in de Next: Nigeria: corruptie bij de anticorruptiedienst. Die dienst, de EFCC, heeft bekend gemaakt dat zij 11 medewerkers heeft ontslagen vanwege chantage en het liegen over academische titels.

Het bericht was zo klein dat je het bijna terloops zou kunnen noemen. Mij doet het vooral beseffen dat Nederlanders blij mogen zijn dat ons land op een gedeelde 7e plaats staat. Een strijd zoals Nigeria die strijdt is lang en bitter. Wat kun je nu nog als zelfs de anticorruptiedienst corrupt is?

Dat is als een brand in de brandweerkazerne of als een dokter die kanker krijgt, om de band Ludichrist maar eens aan te halen.

@

Foto

4 Reacties

  1. Robert schreef:

    Brrr, de 147e plaats… daar kan je je nauwelijks een voorstelling van maken. In de boeken van Joris Luyendijk stonden een paar verhalen opgetekend over corruptie in het Midden-Oosten en het is daar gewoon in het normale leven verweven. Ambtenaren krijgen te weinig loon en moeten dus de kost bijverdienen als taxi-chauffeur, postbezorger, e.d. of laten zich omkopen.

    Natuurlijk zou je daar als overheid korte metten mee moeten maken door een groot deel van je ambtenarenkorps te ontslaan en de rest een grote loonsverhoging te geven zodat ze minder vatbaar zijn voor corruptie. Maar ja, je zou zomaar één van de duizenden ambtenaren zijn die dan ontslagen zou worden en daarom stemmen die ambtenaren vooral op de heersende politieke partijen zodat alles bij het oude blijft.

    Een deel van die corruptie in Nederland schijnt overigens te worden gedreven door zogenaamde handelinformatiebureaus. Deze bureaus kun je als advocaat of gerechtsdeurwaarder inschakelen om het adres of de werkgever van een schuldenaar te achterhalen.

    Deze handelinformatiebureaus kunnen je dan voor 50 tot 70 euro aan deze gegevens helpen. Ze gebruiken, naar het zich volgens het College Bescherming Persoonsgegevens (CPB) liet aanzien, hiervoor oa. medewerkers bij de Belastingdienst, sociale diensten, gemeentehuizen e.d. die voor een kleine vergoeding deze -vertrouwelijke- gegevens verkochten aan deze handelinformatiebureaus.
    (Bron: BN/DeStem d.d. 26 augustus 2008)

    Deurwaarders mogen deze informatie echter sinds kort zelf opvragen bij bv. het UWV en de hoop is dat dergelijke praktijken van die schimmige informatiebureautjes dan minder voorkomen.

    Greetz

  2. Mark Deckers schreef:

    Dag Edwin,
    Ja da’s natuurlijk wel lastig als zelf de anti-corruptiedienst corrupt is. Als je vergelijkingen zoekt met je werk: wat als zelf de bibliothecarissen niet meer van lezen houden? Wat als bibliothecarissen wars zouden zijn van inforamtietechnologie en internet? Wat als jeugdbibliothecarissen een hekel hebben aan gamende jongeren? 😉

  3. @ Robert: het is hardnekkig en lastig uit te bannen inderdaad. In Nigeria is het ook al jaren aan de orde van de dag. Bijna een traditie…

    Dat van die handelsinformatiebureau’s lees ik voor het eerst. Ik vraag me meteen af of alle corruptie wel in kaart kan worden gebracht. Immers: de meeste corruptie komt nooit aan het licht. Ik ben al blij dat agenten e.d. hier geen geld willen als ze je aanhouden. Daar ga je namelijk echt snel van overstag…

    @ Mark:

    Die link had ik zelf nog niet gelegd maar dat zijn inderdaad dingen die je je bijna niet kunt voorstellen in een land als Nederland 🙂

  4. Nederland staat 7de en België 21ste wat ik wel enigszins had verwacht. Het lijkt wel alsof ze het 3x zo goed doen, maar het verschil qua punten is “maar” (9.0-7.1=)1.9.

    Veel verbetering zal je inderdaad niet meer mogen verwachten als zelfs de anticorruptiedienst corrupt is. Het zou alvast een goede aanleiding zijn om over de hele Unie ter navolging van Frankrijk overheid audits in te bouwen, zodat er wat meer controle en regelmaat komt. Iets dat in Nederland wellicht ook al lang zal bestaan?

    Interessant nieuwsfeit dat mij inspireert om er ook iets van te brouwen ;-):)

Reageer