clear

zoeken

search

Een beetje voorspelbaar: pillenbranche scoort dikke onvoldoende

11 augustus 2008

Twee weken geleden trad bureau Motivaction naar buiten met de resultaten van een onderzoek naar het imago van de farmaceutische industrie. Dit onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Nefarma.

Met dat imago is het niet best gesteld. Uit het persbericht:

Kenners vellen een ongekend hard oordeel over geneesmiddelenfabrikanten. Die ontlopen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid, doen aan ondoorzichtige prijsvorming en innoveren niet. De farmaceutische industrie heeft een buitengewoon slecht imago onder mensen die beroepshalve met de branche te maken hebben. Ze vinden dat geneesmiddelfabrikanten veel transparanter moeten worden en zich in het maatschappelijke debat moeten mengen.

Ook Nefarma zelf krijgt snoeiharde kritiek. De koepel wordt ’loopjongen van de industrie’ genoemd, ’een organisatie die monddood is, geen bewegingsvrijheid heeft’ en die ’onzichtbaar is in het publieke debat’.

Pittige taal, maar de conclusies zijn toch eerder bevestigend dan opzienbarend. Lees het boek De Medicijnenmafia van Jeffrey Robinson en kijk Moore’s Sicko nog eens, dan weet je waarom.

@

2 Reacties

  1. Hans schreef:

    Gaat het nu beter worden of gaat dit onderzoek snel in de onderste bureaula.

  2. Daar ben ik ook wel benieuwd naar. Maar hoe kun je geld als belangrijkste drijfveer vervangen door een andere benadering? Lijkt me een lastige, voor de mensen die wat zouden willen veranderen.

Reageer