clear

zoeken

search

DOK en NRC verrijken samen catalogus

21 augustus 2008


Weet je nog? Die nieuwe boekensite van NRC? Recensies van die site zijn vanaf nu gekoppeld aan de catalogus van DOK.
Ik citeer Jaap van de Geer op Ning:

Over web 2.0, mashups en zaken als Open Access wordt met name erg veel geschreven. Tijd om er ook echt eens iets mee proberen te doen dachten we bij DOK toen NRC drie maanden geleden een nieuwe boekensite lanceerde (gemaakt met Drupal, complimenten)

Veel medewerkers bij DOK hebben een abonnementje op NRC Next. Weet niet of dat iets zegt maar al snel zaten we tijdens een gesprek met het Nieuwe Media team van NRC op de zelfde golflengte. Resultaat van de bijeenkomst: een API waarmee we recensies van de boekensite kunnen opnemen binnen de DOK catalogus. Een en ander werkt op een zelfde manier als de API van Google Book Search en koppelt databases op basis van ISBN. NRC levert via XML een sneak peak op site van DOK, waarna men doorklikt naar de boekensite.
Op deze manier zitten er inmiddels ongeveer 1100 titels gekoppeld aan recensies. Wat ons betreft een grote verrijking van onze database. NRC bedankt! En natuurlijk petje af voor onze eigen DOK programmeur Michel.

Ik ben een heuse DOK-spammer aan het worden maar zeg nu zelf: dit soort inititatieven moet je toch gewoon onder de aandacht brengen?

@

9 Reacties

 1. Een goed idee om de gecreëerde content op een andere manier aan de man te brengen. De DOK Delft komt inderdaad regelmatig met leuke ideeën en innovaties naar buiten, het lijkt mij dan ook normaal dat je die geregeld is aanhaalt. Echt spammen zou ik dat dus niet noemen. Ik heb trouwens hetzelfde voor met Google 😉

  Bestaat er trouwens een woord voor “het met vaste regelmaat aanhalen van een onderwerp, zonder de bedoeling om te spammen”? Misschien kan je het een “gepassioneerde opvolging” noemen. 🙂

 2. Haha Benoît (alt 140):
  In het Nederlands heet dat gewoon verliefdheid 🙂

 3. Arda schreef:

  ‘Er is van dat nieuws waar ik wel blij van word maar ook ietwat droevig,’ schreef je op 24-5 toen je ons op de nieuwe boekensite van de NRC wees. Datzelfde heb ik nú: heel mooi natuurlijk dat DOK Delft dit bedacht én voor elkaar gekregen heeft, maar is het niet ietwat treurig dat zoiets niet meteen landelijk geregeld kan worden?
  Groet, Arda

 4. Ik weet nu niet direct of ik het verliefdheid zou noemen, want er zit nog geen blindelingse objectiviteitsloze navolging bij 😉
  BTW ik gebruik ook vaak deze combinaties, misschien is dat wel iets voor jou :
  alt 58 = “:”
  alt 64 = “@”
  alt 91 = “[“
  alt 93 = “]”
  Het DOK Delft ziet er mij anders wel een interessante bibliotheek uit om is een uitstapje naar te organiseren.

 5. @ Arda: dat is inderdaad wel droevig maar wel de realiteit. Op lokaal niveau kan alles vaak toch veel slagvaardiger worden opgepakt. Dat bleek ook al met de widgets etc. De VOB zou het natuurlijk wel kunnen oppakken en verder uitzetten, zoals ze bijvoorbeeld ook doen met mijneigenbibliotheek.nl. Ontwikkeld in Groningen, overgenomen door de VOB.

  @ Benoit: dat moet je zeker een keer doen. je kijkt je ogen uit.

  Zover ga ik niet met mijn combi’s. Ik ken er heel wat uit mijn hoofd op het toetstenbord, maar leestekens laat ik toch nog maar even achterwege!

  Thanks

 6. Arda schreef:

  Nou, laten we dan maar hopen dat de VOB dat gaat doen. En dan meteen de Volkskrant en Trouw ook maar even meenemen.
  Als elke bibliotheek zoiets zelf moet regelen blijven we altijd achter de feiten aanlopen vrees ik.
  Groet, Arda

Reageer