clear

zoeken

search

De toekomst van weblogs

05 augustus 2008


Hoe zit de toekomst van weblogs eruit? Sarah Perez doet in The Future of Blogging Revealed een poging een tipje van de sluier te lichten en verwijst daarbij naar bijdragen van anderen, zoals die van Robert Scoble.

Ik moet Perez deels gelijk geven. De blogosphere is inderdaad aan veel veranderingen onderhevig. Er komen weliswaar nog dagelijks duizenden weblogs bij maar als je, zoals ik, langere tijd een paar honderd blogs volgt zie je toch duidelijk dat veel bloggers minder vaak updaten en steeds vaker uitwijken naar andere platformen. Dat speelt al wat langer. Het klopt ook dat het steeds moeilijker zal worden om de aandacht van het internettende publiek te vangen en vast te houden. Miljoenen mensen hebben hun handen simpelweg al vol aan Hyves, MSN, e-mail en gaming-, video- en muzieksites. Ook dat gegeven speelt waarschijnlijk een rol in de motivatie van hen die de blogpijp aan Maarten geven.

Maar komen daar dan inderdaad de door Perez genoemde Lifestreams voor terug, zoals die van Non Society Julia? Of blogs die helemaal zijn opgebouwd uit content van ‘sociale tools’ als Friendfeed, zoals die van Alan Cheslow?

Ik durf het niet met zekerheid te zeggen maar ik weet wel dat lang niet iedereen zo naakt als Julia wil zijn en dat lang niet iedereen werkt met de vele tools die Alan gebruikt. Natuurlijk: de mores en vaardigheden zijn ook aan verandering onderhevig maar ik zie het nog niet zo snel mainstream worden.

Zelf heb ik ook wel eens overwogen om meer met (al dan niet bewegend) beeld te doen op dit blog. Ik zie daar vooral vanaf omdat ik de indruk heb dat er veel meer bij komt kijken dan al die vlogs doen vermoeden. Het aanwenden van sociale tools is een ander verhaal. Bijdragen van her en der op één plaats verzameld zien, daar zie ik de meerwaarde wèl van in.

Het zal er echter niet toe leiden dat ik minder ga posten. Bloggen is bijna een automatisme geworden. ZBD is een beetje ‘mijn kindje’. Dat betekent niet dat er op termijn niets zal veranderen; het betekent alleen dat ik de kern van de blogactiviteiten, het bloggen zelf, dusdanig koester dat ik verwacht er nog lang een centrale rol aan te geven.

@

Update 07-08: lees ook de discussie op Frankwatching en het commentaar op About:Blank.

9 Reacties

 1. Mhja, … Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je weet wat bloggen juist inhoud, wat je ermee wilt doen, bereiken en hoe je het aanpakt. Niet iedereen heeft dezelfde bedoelingen of verstaat hetzelfde onder bloggen.

  Je kan zo bijvoorbeeld een “dear diary” blog hebben, “copy paste” nieuws blog, volgens jou interessante feiten aanhalen samen met eigen analyse, je kan er ook gewoon de nieuwsfeiten van je organisatie mee publiceren, een mix van de voorgaande en ga zo nog maar even door.

  Voor mij is bloggen iets persoonlijk dat evolueert naarmate je meedraait in de blogosfeer en je er kennis en gewoonten opdoet.

  Dat mensen die dus graag met andere mensen interageren over hun bezigheden dat nu liever via zulke community’s willen doen lijkt mij normaal. Idem voor vanuit welk standpunt er over tech zaken geblogd wordt. Ieder zijn stijl en als je het liever anders wenst te zien, kan je altijd zelf iets beginnen.

  Maar dat gebeurt niet zo rap, omdat het bekritiseren er vlotter uitkomt dan het creëren. Ook al is het niet altijd onterecht, maar ieder zijn manier van doen.

  Wat ik wel nog mis bij blogs is een betere integratie van gelijkgestemden. Scoutle helpt daar wel al bij, maar het kan nog dynamischer.

 2. Anoniem schreef:

  Neuzel, de neuzel, 98% van de mensen en dan zit ik vermoedelijk aan de voorzichtige kant) interesseert dat hele geblog geen ene moer…
  Deze blog is interessant, maar het grootste deel van de blogs is natuurlijk overbodige ballast van mensen die graag ook een plasje in het potje willen doen

 3. @ Benoit:

  Er zijn veel verschillende smaken inderdaad en in die zin zijn de gemaakte keuzes ook wel te herleiden tot de doelen van de auteurs. In mijn geval begon het als tool voor attendering maar werd het in de loop van de tijd steeds meer. Van persoonlijk kennissysteem tot promotie- en communicatiemiddel. Ik ben nog dagelijks blij en verrast wat het me allemaal heeft gebracht.

  @ Ano: dat is ook een mening. Veel mensen denken bij blogs aan de ‘dagboekenvariant’ en hebben vaak niet eens door dat veel van de sites die ze bezoeken eigenlijk ook blogs zijn. GeenStijl of BoingBoing, Gawker en TechCrunch zijn allemaal klein begonnen maar feitelijk nog steeds blogs.

  En toch is het grappig dat er ook een paar bijzonder goed bezochte persoonlijke blogs bestaan, zoals the Wife in the North etc.

  Maar je hebt wel gelijk dat het veel mensen nauwelijks boeit en dat er ook veel blogs zijn die niet veel toevoegen.

  Voor mij zelf zijn blogs wel de spil van informatieconsumptie geworden. Of beter gezegd: alles waar RSS op zit. Ik reken de digitale versies van kranten daar voor het gemak ook maar even toe 🙂

 4. Toen ik nog in Gent op de bibliotheekschool zat en een blog moest maken heb ik dat geweigerd. Omdat ik dat inderdaad iets dagboeks achtig vond en daar geen nood voor voelde. Maar ook omdat ik niet onnodig het internet wou gaan vervuilen met iets waar ik eigenlijk geen voeling had.

  Maar stilletjes ben ik er toch ingeraakt door een evolutie van het afstappen van berichten te plaatsen in een forum en omdat ik op die manier gemakkelijk een overzicht kon bijhouden van de dingen die ik als relevant aanzie.

  Het is dus zowel iets persoonlijks om je interesses bij te houden, maar ook om op die manier die te delen met mogelijk geïnteresseerden en langs die weg op vragen te kunnen antwoorden.

  Bloggen doe je uit jezelf en omdat je er zelf ook iets aan hebt. Daardoor maakt het niet echt uit wat iemand anders ervan denkt, als iemand jouw gedachten en interesses leuk vindt is dat een bonus.

  Maar het is maar hoe je het bekijkt. Het is zowat de lange versie wat Edwin ook al zei geloof ik 🙂

 5. Jan Tweepuntnul schreef:

  Dat de blogwereld verandert lijkt me evident en dat hoort toch gewoon bij de dynamiek van web2.0? Ook wel mooi om te zien al die varianten die ontstaan. Voor wat betreft het Frankwatchingstuk schaar ik me achter de reactie van Ton. Wat een cynische bullshit!
  Livestream vind ik overigens een mooi woord.

 6. Is ook zo. Ik vond het ook vrij dramatisch inderdaad. Een kleine greep uit de feiten als je het mij vraagt….

 7. … er wilt altijd iemand de eerste zijn in het voorspellen van komende trend. Maar dat doe je uiteraard niet door voorbarige conclusies te trekken en er bronnen voor aan te halen die het enkel over een segment van de mediavorm hebben. Hierop kritiek geven is uiteraard gemakkelijk, maar laten we hopen dat het een leerrijke ervaring zal zijn geweest voor de blogger.

 8. Hans schreef:

  Hypes en hobbies komen en gaan.
  Bloggen lijkt me al een beetje over zijn hoogtepunt heen.

  Peak-blog was vorig jaar 🙂

 9. Ik weet het zo net nog niet. De tijd zal ons het leren.

  Aan mij zal het voorlopig niet liggen in ieder geval ^^

Reageer