clear

zoeken

search

De pageview is echt dood: inzicht in Feedburner

18 augustus 2008


Naar aanleiding van een bericht van Dymphie heb ik me gisteren toch maar weer eens verdiept in Feedburner, de tool waarmee je inzicht krijgt in het aantal mensen dat op je blog is geabonneerd via RSS en in het klikgedrag dat zij vertonen.

Dymphie kan geen peil trekken op de statistieken in Feedburner. Daar heb ik inderdaad ook nogal eens last van gehad. Twee weken geleden mopperde ik bijvoorbeeld nog dat ik opeens niet meer kon zien hoe vaak er werd doorgeklikt op items. Dat probleem was twee dagen later weer verholpen.

Toen ik gisteren wat rondkeek in de rss-statistieken zag ik opeens dat je ook kunt doorklikken op de verschillende posts die worden weergegeven. Je krijgt dan heel gedetailleerd te zien waar alle ‘rss-views’ plaats hebben gevonden. Dat leerde me bijvoorbeeld dat van een post die op een bepaalde dag 219 keer was bekeken er 35 views afkomstig waren uit Hyves.

Nu importeer ik mijn feeds automatisch in mijn Hyves-profiel maar gek genoeg zie ik daar bijna nooit bezoekersaantallen. Dat bevreemdde me wel want regelmatig krijg ik reacties op posts die 0 keer lijken te zijn bekeken. Ik snap nu hoe dat komt. De feeds zijn ook te lezen op de homepage van een ingelogde gebruiker. De blogs van contacten komen daar ook in beeld, en dat is precies waar ze bekeken of weergegeven worden, en eventueel aangeklikt.

Ik leerde terloops ook dat de feed voor die post grotendeel was bekeken in Bloglines, Google Reader en Netvibes. Respectievelijk 28, 27 en 22 keer.

Maar ik leer ook dat er die dag nog veel meer posts zijn bekeken. Eentje 175 keer, de volgende 130 keer, enz. Ook dat is logisch, want lang niet iedereen leest dagelijks feeds, laat staan van dezelfde bron. Het totaal van die dag (woensdag 13 augustus) komt in ieder geval op 2181 views met 186 clicks. Dan krijg je ook meteen een aardige indruk van de mate waarin mensen doorklikken op items…niet zo gek vaak, zeg maar.

Wat me dan weer wel intrigeert is de verhouding van de raadplegingen vanuit persoonlijke startpagina’s. Deze dag won Bloglines het maar als je kijkt naar het aantal abonnees is dat opvallend. Van de 2011 abonnees die dag bleken er namelijk 1327 via Netvibes geabonneerd te zijn, 278 via Google en 188 via Bloglines. Dat is dus net andersom. Zou ik daar uit op kunnen maken dat er iets niet klopt bij Netvibes of zou het zo zijn dat de hardere kern lezers met Bloglines werken? (een tool die al langer bestaat dan Netvibes en iGoogle) Interessante vragen. Ik las laatst ergens dat Netvibes makkelijk te manipuleren is als het gaat om rss-abonnees bij Feedburner. Ik hoop maar dat daar in het geval van ZBD geen sprake van is.

Tot slot heb ik ook nog eens gekeken naar het aantal views sinds de activering van Feedburner, in juni 2006. Je ziet duidelijk dat het pas ging lopen vanaf juli 2007. Er staat dan:

585.712 views van 1200 items en 54.826 ‘klikken terug naar de site’ op 1979 items. Wat dit precies betekent weet ik ook niet maar stel je nu eens voor dat deze cijfers een beetje kloppen, dan zou dat betekenen dat nog geen 10 % van de rss-abonnees doorklikt naar het weblog zelf.

Normaal gesproken kijk ik vooral naar het aantal unieke bezoekers hier maar als het bovenstaande klopt weet ik nu echt zeker dat ik niet meer moet denken in bezoekers en pageviews (die zijn tenslotte dood) maar in lezers. En dat zijn er meer dan je denkt.

Zelfs als Feedburner er een potje van maakt, qua indexering.

@

NB: in de top tien van meest gelezen feeds maar liefst vier bijdragen uit Costa Rica. Ik moet eens wat vaker op vakantie gaan, en wat minder over het bibliotheekwezen schrijven :-p

9 Reacties

  1. Patrick schreef:

    Dat is het nadeel als je via RSS het hele bericht laat lezen ipv een gedeelte. Raar het idee dat ze helemaal niet op je pagina komen en alleen maar lezen via RSS.

  2. Hans schreef:

    Pageviews en bezoekers vinnik niet interessant.
    Mij boeien alleen reacties.

  3. Anoniem schreef:

    Dat hele Feedburner snap ik sowieso niet. Wouter merkte ooit op dat ik er twee accounts zou hebben, geen idee hoe dat kan. En als ik via web-log.nl en feedburner probeer om een e-mail alert in te stellen krijg ik constant een foutmelding.

    Ik moet ook bekennen dat ik vrijwel nooit naar mijn statistieken kijk maar dat komt waarschijnlijk omdat het een persoonlijk blog is. Ik kan me voorstellen dat jij graag cijfers hebt die je kunt laten zien.

    En zoals Hans zegt, reacties blijven toch het leukste.

  4. Daan schreef:

    De anonieme reactie was van mij.

  5. veerlet schreef:

    hallo, ik volg je weblog via Netvibes, en daar staat ie op website bekijken, dus hoef ik niet meer door te klikken. andere blogs staan dan weer op feedview, en daar klik ik enkel als ik alles wil lezen. Dus ik veronderstel dat je slachtoffer van je goede posts bent qua aantal doorgeklikte items ?

  6. Ik sluit me aan bij de redenering van Veerlet. Je hebt tegenwoordig zoveel verschillende manieren om berichten te lezen dat tracking cijfers niet altijd representatief zijn. NetVibes is daar een goed voorbeeld van, hoe feed berichten door meerdere mensen kunnen gelezen worden via dezelfde inschrijving.

    FeedBurner levert wel wat handige diensten, maar qua accuraatheid heb ik toch ook wel vaak mijn bedenkingen.

    Enneuh … er is meer als de bib alleen eh. De wereld eromheen mag ook wel gezien worden 😉

  7. @ Patrick: volledige feeds leveren minder clicks op, maar meer liefde. Het is gewoon beter om het wel te doen. Zie ook een oude post.

    @ Hans: fair enough. Die houden het levendig. Maar het is toch ook best leuk om te weten hoeveel mensen er zoal aanwippen?

    @ Daan: ze gaan elke maand in de maandrapportage. Ik ga de feeds ook maar meenemen denk ik…

    Misschien is het goed om gewoon een hele nieuwe account te nemen bij je feed. Ben je van al het gedonder af…

    @ Veerle: kijk, dat is weer een beetje inzicht. Maar geen slachtoffer hoor. Het is een bewuste keuze, die gehele feeds!

    @ Benoit: helemaal mee eens 🙂

  8. Jeroen Mirck schreef:

    Google Reader lijkt aan populariteit te winnen in mijn kennissenkring. Zelf ben ik recent ook overgestapt van Bloglines naar Google Reader. En ook Netvibes schijnt lekkerder te werken, maar die heb ik alleen bij anderen eens geprobeerd. Misschien dat je daar ook iets van terugziet in de statistieken.

    Interessante discussie: hele of verkorte feeds aanbieden. Natuurlijk is het aardiger om ze compleet aan te bieden (zodat je via feedreaders goed te volgen bent), maar ik ken veel mensen die dat niet doen om nog wat te verdienen aan AdSense. Beetje egoistisch argument, maar toch wel weer begrijpelijk. Bovendien zullen mensen die je site bezoeken eerder geneigd zijn om een reactie achter te laten.

    Hoe is je algehele ervaring met Feedburner, Edwin?

  9. Ik vind Netvibes en iGoogle een stuk overzichtelijker en uitgebreider dan Bloglines maar puur als feedreader is er niet zoveel mis met die laatste.

    Die discussie over feeds heb ik al regelmatig gevoerd zien worden en ik begrijp ook wel dat sommige mensen traffic willen genereren. Ze hebben echter een slechte aan mensen die veel bronnen scannen, of dat graag op mobiele apparatuur doen: die klikken echt alleen door als de kop of eerste regel heel verleidelijk is. Ik volg ook nogal wat feeds en op gedeeltelijke klik ik alleen zo nu en dan. Als ik echt tijd over heb zeg maar…en dat komt toch steeds minder vaak voor 🙂

    In het begin vond ik Feedburner erg onbetrouwbaar en ook niet al te overzichtelijk maar inmiddels lijkt alles goed te werken en kun je alles goed herleiden en nalopen. Ik ga het programma steeds meer waarderen in ieder geval.

Reageer