clear

zoeken

search

De controle kwijt

16 augustus 2008

Soms krijg je het gevoel dat toeval niet bestaat. Vorige week vroeg ik uit het magazijn van de Zeeuwse bieb het boek Out of Control op, mezelf niet realiserend dat ik me in februari van dit jaar al had voorgenomen om dat boek eens te lezen. Waarschijnlijk kreeg dat oude voornemen weer gestalte door een post van een maand geleden, over alweer een fascinerend idee van auteur Kevin Kelly.

Nu leek het erop dat het boek voorlopig geen schijn van kans zou maken. Ik heb op dit moment maar liefst tien (!) boeken liggen waar ik net in ben begonnen of nog aan moet beginnen. Ze strijden allemaal om een klein stukje van mijn tijd en hebben daarbij zware concurrentie van tijdschriften, de NRC Next en -natuurlijk- het web. Het zou me niets verbazen als ik Out of Control over twee maanden nog niet heb gelezen.

En juist nu blogt Kelly zelf over dit 13 jaar oude boek. Hij meldt dat de (gratis) online versie van dit werk nu ook gedownload kan worden via Driveway.

Het ziet er prachtig uit! Dat fascinerende hoofdstuk 11! “Having your everything amputated”! Het verlokkelijke hoofdstuk 14! “An outing to the universal library”!

Nu weet ik het helemaal niet meer. Ik kan nu kiezen uit:

Sjeez man, ik ben de leescontrole kwijt! Iemand suggesties voor de enige juiste volgorde?

Ik geef het nu even op. Tijd om lekker naar de kroeg te gaan om daar de zaterdagkrantjes door te nemen 🙂

@

10 Reacties

  1. Erno Mijland schreef:

    Ik ben momenteel Luke Rhinehart’s ‘Dice Man’ aan het lezen. De hoofdpersoon van het boek zou elke titel een nummer geven en met de dobbelsteen gooien om een beslissing te nemen. In feite geef je daarmee de controle uit handen aan het toeval. Een prima strategie om keuzestress te overwinnen. Er is zoveel te beleven, en zo weinig tijd!

  2. Fantastisch Erno! Een van mijn standaard kreten is altijd ‘zullen we er even om dobbelen?’. Toen ik in A’dam woonden dobbelden we werkelijk overal om. Heerlijk vond ik dat.

    Deze tip doet mij dus breeduit grijnzen 🙂

    Prettig weekend!

  3. Astrid schreef:

    Als je nu met mij om tafel zat, zou ik je vragen hoe het komt dát je zoveel boeken op je leestafel hebt liggen, sommige boeken al heel lang (en dus langzaam) leest en hoe het toch zit met je balans tussen willen, kunnen en doen. We zouden een beetje gaan filosoferen over die behoefte om alles te willen weten, er ook nog over te willen bloggen en de kunst van het niks doen. Om uit te komen bij je diepere angsten, woede misschien zelfs wel en het verlangen naar ‘erbij zijn’. Schrik niet hoor, het zou heus een hele gezellige, rustgevende ontdekkingstocht worden. En daarna ga je misschien zelfs een paar boeken inleveren. 🙂

    Een andere optie is: gewoon gaan zitten en beginnen met lezen!

  4. Hoi Astrid,

    Dat zijn altijd heerlijke gesprekken vind ik, dus je zou een goede aan me hebben.

    Je kunt niets los van elkaar zien dus mijn zucht naar informatie-actie vast ook niet van de onderliggede emoties.

    Ik denk best vaak na over de keuzes die (al dan niet) maak en krijg gelukkig wel steeds vaker het gevoel dat ik kies voor dingen die ik echt leuk vind.

    Het leidt er echter niet toe dat ik nooit meer worstel met keuzes en inderdaad: de balans tussen het heerlijke grote niets en het immer voortrazende alles.

    De trip naar Costa Rica heeft me wel weer een zetje in de goede richting gegeven…

  5. Astrid schreef:

    Daar drink ik er vanavond één op! Mét m’n nieuwe boek: Dit is alles. Want daarmee heb ik alle 6 boeken uit de Dance sequence van Aidan Chambers gelezen. Alles of niets, da’s zo’n beetje míjn valkuil. Gaan we die onderliggende emoties ook een keer analyseren 😉

  6. Jo schreef:

    Bijzondere boeken allemaal hoor! Ik kan je helaas niet helpen met de volgorde, zelf heb ik vaak hetzelfde probleem, mijn tactiek is dan te beginnen bij het dunste boek.

  7. Hoi Jo,

    Die tactiek heb ik nu ook toegepast. Me the Media is bijna uit 🙂

    Thanks!

  8. Daan schreef:

    Hihi, ik heb in de vakantie opruiming gehouden. Alles wat er al een jaar lag heb ik teruggezet in de collectie. Komt wel een keer… Web Dragons heb ik laten liggen, die draken moet ik echt nog een keertje verslaan.

    Hoe is het trouwens met Acces Denied?

  9. Ha, soms moet je inderdaad gewoon even opgeven ^^

Reageer