clear

zoeken

search

Adopteer een boek

16 augustus 2008


Enkele jaren geleden werd in de Zeeuwse Bibliotheek het project Adopteer een boek gestart. Ik weet dat er bij aanvang van dit project redelijk wat boeken werden geadopteerd maar heb eerlijk gezegd geen flauw idee of dat nu nog steeds gebeurt. Dat moet ik komende week eens navragen.

Ik heb het altijd een goed initiatief gevonden. In de collecties van de ZB bevinden zich vele oude werken die zijn beschadigd door het bombardement op Middelburg, op 17 mei 1940. Een deel van die boeken is niet eens beschadigd door het bombardement of de vuurzeeën die daar uit voortvloeiden, maar door waterschade. Veel boeken bevonden zich namelijk in de kelder van het gebouw, die noodgedwongen onder water gezet moest worden.

Die natte boeken werden later te drogen gelegd op de zolders van de toenmalige PZEM maar niet bepaald onder ideale omstandigheden. Natte boeken kunnen het beste worden ingevroren maar daar had men in mei 1940 de middelen nog niet voor (en waarschijnlijk ook niet de kennis) Als ik het goed heb begrepen was het juist het drogen van die banden dat ervoor zorgde dat schimmel een kans kreeg de boeken aan te tasten.

Het restaureren van de aangetaste boeken is een tijdrovend en duur karwei. Mocht je dus nog eens een bijzonder goed doel overwegen: hier heb je er een.

En over dat bombardement gesproken: ik ben benieuwd of de collega’s van het Zeeuws Archief inderdaad nieuwe feiten over het ‘vergeten bombardement’ aan het licht zullen brengen in 2010. Stel je eens voor dat het bombardement helemaal geen opzet was. Dat zou pas een bizarre wending zijn, 70 jaar na dato!

@

2 Reacties

  1. Het adopteren van boeken ken ik vooral via de British Library, maar het zou wel is leuk zijn om te zien hoe dat wat dichter bij huis in z’n werk gaat.

  2. @ Benoit:

    Ik wist niet dat zij dat ook doen. Daar is het idee dan vast geleend 🙂

    Wat ik wel aardig vond is dat er het begin hele specifieke titels werden geadopteerd. Een scheepvaartorganisatie nam bijvoorbeel een oude druk over scheepvaart voor z’n rekening. Alleraardigst.

Reageer