clear

zoeken

search

Steun de Stichting CopyRight en Nieuwe Media

20 juli 2008

Moqub schreef er vorige week al over maar sommige onderwerpen zijn zo belangrijk dat ik vind dat er nooit aandacht genoeg aan besteed kan worden.

Twee weken terug werd de Stichting CopyRight en Nieuwe Media opgericht. Deze Stichting wil “wettelijke uitzonderingen op het auteursrecht en portretrecht promoten en beschermen en streven naar gepaste wetgeving teneinde de vrije meningsuiting en de free flow of information op internet te beschermen en te stimuleren.”

Dit is een stichting die alle steun verdient. Voor mij vormde de oprichting een mooie aanleiding om de CC-licentie van ZB Digitaal te actualiseren en de vermelding ervan hoger in de sidebar van dit blog te plaatsen. Bovenstaande banner heb ik ook toegevoegd.

Als je nog niet goed bekend bent met Creative Commons is het misschien interessant om er meer over te lezen op Internetrecht van Arnoud Engelfriet, om een video te bekijken of om de discussies op Eerlijk en Legaal Bloggen te volgen. Lees hier wat andere weblogs over het initiatief schreven.

Thousands of candles can be lit from a single candle,
and the life of the candle will not be shortened.
Happiness never decreases by being shared.

-Boeddha-

@

4 Reacties

 1. nietsnut schreef:

  ik werd vorige week gebeld door een gast, die me een half uur daarvoor een e-mail gestuurd had dat ik een mirror van een foto op zijn site gemaakt had voor een bericht (met bronvermelding). Of ik die toch even wilde verwijderen, een hele e-mail met rechten, licenties, bla bla bla, terwijl het alleen maar een fotootje van een krantenpagina was.

  Omdat er Google Adsense op de site staan is de site commercieel en mag dat niet…

  Ik snap uberhaupt niet eens dat iemand tijd heeft dit soort dingen allemaal in de gaten te houden. Mij zou het weinig boeien als iemand iets van mijn content gebruikt. Zolang er maar naar mijn site verwezen wordt.

 2. Zo denk ik er ook over. Het wordt pas een kwestie als iemand echt geld gaat verdienen met de creativiteit van een ander.

  Ik gebruik zelf ook maar al te vaak afbeeldingen waar je eigenlijk toestemming voor moet vragen. Ik verwijs altijd naar de bron als er toestemming is maar als het eigenlijk niet mag wacht ik gewoon tot ik gesommeerd wordt iets te verwijderen. Dat is tot op heden nog nooit gebeurd.

  Andersom heb ik het ook wel eens meegemaakt (er werden letterlijk teksten van zbd geplaatst op een ander blog). Daar schreef ik over en dat werd een merkwaardig verhaal. Later kwam er wel een vermelding. Toen heb ik het maar zo gelaten…

 3. Daan schreef:

  Rss-loos of niet, toch even een reactie 🙂

  Staan je foto’s op Flickr bewust op een ‘all right reserved’ licentie? Dat strookt namelijk niet met dit bericht of is het een bewuste keuze omdat het foto’s betreft?

 4. Goed punt!

  Ik heb het me al een paar keer bedacht maar doe altijd zo weinig met Flickr dat het er eigenlijk nooit van kwam. Ik zal dat gauw eens aanpassen!

Reageer