clear

zoeken

search

Kevin Kelly: de Ene Machine vs het menselijk brein

17 juli 2008


Over Kevin Kelly schreef ik al eerder. Het is een man die altijd met interessante idee├źn op de proppen komt.

December vorig jaar schreef hij op The Technium een bijdrage met de titel Dimensions of the One Machine, waarin hij stelt dat de volgende fase in de technische evolutie van de mens bestaat uit een enkele, denkende computer (of een denkend web) die de gehele planeet beslaat:

“Het is de grootste en meest complexe machine die de mens ooit gebouwd heeft, die fungeert als platform waarop de meeste handel en cultuur zal draaien. Het Web is het eerste besturingssysteem van deze machine, de vele gadgets die we bezitten zijn de vensters die ons een uitzicht bieden op de kern ervan.”

De huidige omvang van deze machine, volgens Kelly: 1,2 miljard pc’s, 2,7 miljard mobieltjes, 1,3 miljard vaste telefoons, 27 miljoen dataservers en 80 miljoen PDA’s.

De specificaties van de machine:

Zo had ik het nog nooit bekeken. Als Kelly de vergelijking maakt met de neuronen van de menselijke hersenen wordt het helemaal interessant. Wired visualiseerde deze ‘Ene Machine’.

Dat ik niet de enige ben wiens fantasie meteen op hol slaat door dit soort artikelen blijkt wel als je zoekt op ‘Kelly’ en ‘Machine’. Op het prachtige blog Aardbron noemt Martien het artikel een breingranaat. Dat vind ik een mooi gekozen term!

Achteraf is het wel jammer dat ik in 2006 het werk van Kelly nog niet kende. Ik had hem maar wat graag horen spreken op The Next Web van dat jaar. Een ongelooflijke tijd om in te leven. Inderdaad!

@

Reageer