clear

zoeken

search

Het dagboek van een bewust gespamde huisvrouw

03 juli 2008


De hoeveelheid spam die wereldwijd wordt verstuurd blijft maar toenemen. Techworld schrijft zelfs dat eind 2008 negentig procent van alle e-mail spam zal zijn.

Nu heb ik zelf niet al te veel last van spam. De filters van Gmail doen hun werk uitstekend en van pop-up-vensters en spyware blijf ik doorgaans gevrijwaard door het gebruik van Firefox en Crap Cleaner.

De inhoud van Spam heeft vaak betrekking op het verdienen van geld of het verbouwen van het menselijk lichaam maar ook andere onderwerpen komen aan bod. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze proberen het je te verkopen. Nou ja, je kunt het bijna niet zo gek bedenken.

Spam verwijder je normaal gesproken zonder het gelezen of beantwoord te hebben. Daarom wilde het bedrijf McAfee wel eens weten wat er zou gebeuren als een aantal proefpersonen de moeite zouden nemen om alle spam te beantwoorden en door te klikken op popups. Op Computerworld (ook niet bepaald reclamevrij) lees je het verslag van huisvrouw Tracy Mooney, die een maand lang reageerde op voorstellen van nazaten van Afrikaanse prinsen, aanbiedingen voor borstvergroting, enz. Dat verslag is verbijsterend.

Op Planet lees ik dat er ook vijf Nederlanders deelnamen aan het project. De verslagen op hun weblogs vind je hier.

Als je de verslagen leest besef je weer even hoe groot het spamprobleem is, en hoe belangrijk het is dat je je pc afdoende beveiligt. Als ik pc’s van vrienden en bekenden onderhanden neem merk ik vaak dat de meesten daar weinig oog voor hebben.
Je doet er daarnaast goed aan om af en toe eens een andere identiteit aan te nemen, als je commerciĆ«le formulieren moet invullen. Zo’n identiteit is in een handomdraai aangemaakt.

Alleen daarom blijft het voor spammers interessant om het spammen vol te houden: er is nog steeds een grote groep gebruikers die al dan niet bewust klikt op rommel. Er is dus nog steeds een markt voor hun ellende…

@

Reageer