clear

zoeken

search

Google Lively geeft chatten een nieuwe dimensie

09 juli 2008

Vanmiddag vroeg Alinda mij of ik Google Lively al had gezien. Ik had geen flauw idee waar ze het over had. Later bedacht ik me dat ik vorig jaar wel eens aandacht had besteed aan speculaties over de vraag of Google zich ooit op het verschijnsel virtuele werelden zou gaan storten maar van Lively had ik nog niet gehoord. Een verrassing zowaar.

Op mijn laptop kon ik Lively nog niet bekijken omdat diens videokaart niet krachtig genoeg is. Op mijn pc blijkt het echter geen probleem te zijn. Er is vandaag al heel veel geschreven op het web, ook op Nederlandse weblogs. Een bespreking laat ik dus maar achterwege. Na een uurtje met deze tool gespeeld te hebben kan ik wel zeggen dat ik nog aardig moet wennen aan de navigatie, nog lang niet alle mogelijkheden heb verkend en dat het grafisch allemaal niet echt spectaculair is. Lively bevat wél veel verrassende elementen.

Zoals zo vaak kan ik het niet laten om de link te leggen naar het (digitale inlichtingenwerk) Er lopen al enige tijd proeven met Instant Messaging en chat binnen het inlichtingenwerk van openbare bibliotheken. Die proeven bevallen heel goed maar technisch gezien zijn er behoorlijk wat haperingen. Ik ben zelf altijd wel gecharmeerd van de eenvoud van Meebo Rooms en Meebo Me. Die tweede toepassing gebruiken we op de website van de Zeeuwse Bibliotheek. Voor chat binnen Al@din werd gekozen voor varianten, die deze zomer geplaagd worden door storingen.

Misschien is het wel aardig om met Lively te gaan experimenteren binnen Aladin. Dan nemen we alvast een voorschot op de toekomst. In het kader van ‘drempels weg‘ is deze toepassing natuurlijk veel te zwaar maar je kunt de chatrooms van Lively heerlijk pimpen en interactief maken en in makkelijk in websites integreren bovendien. Dat is wel een experiment waard vind ik.

Later ongetwijfeld meer hierover.

@

12 Reacties

 1. Natalie schreef:

  Ik zag ‘m vandaag ook voorbij komen in mijn feeds. Interessant! Maar of het werkelijk iets kan betekenen is natuurlijk afwachten. Morgen even kijken of het zelfs op mijn pc draait. Second Life deed het in elk geval niet al zit ik daar nu niet meer zo mee.

 2. De tijd zal het ons leren. Waarschijnlijk zal de toepassing ook wel flink doorontwikkeld worden…

  Heb jij een oude pc?

 3. Even niet naar je feeds kijken en je mist alweer heel wat. Bedankt om onze Google diensten kennis op peil te houden 🙂

 4. You’re welcome Benoit!

 5. Natalie schreef:

  @ Edwin: zojuist Lively geprobeerd te starten, maar het laden gaat zéér langzaam/moeizaam en zo geduldig ben ik niet; ik haak af!

  Dus ja, mijn pc is niet meer de jongste, m.n. geheugen en videokaart kunnen beter, dus het wordt tijd voor een upgrade (ben bijna jarig, da’s handig!).

  Ik hoop maar dat ze niet teveel naar SL kijken en wel een eigen weg zullen bewandelen; als ik elders dingen lees als ‘nu is het nog gratis’ ben ik bang dat het net zo’n trieste bedoening wordt als SL waar het gewoon niet leuk is als je er niet wat geld tegenaan gooit.

 6. Het is inderdaad een zware toepassing en ik vermoed dat er nu ook flinke pieken zijn in de bezoekersaantallen….daar zullen de servers het wel even taai mee hebben.

  Ik denk wel dat Google andere belangen heeft dan Linden Lab en het zou me verbazen als ze geld gingen vragen. Google is meer van de advertentiemodellen tenslotte…

  Maar wellicht verandert dat op termijn, dat zou natuurlijk best kunnen.

 7. madbello schreef:

  Edwin, ik ben in je kamer, maar niemand is daar 🙂

 8. Op dat tijdstip was ik even in de vrije ruimte, met een biertje en cigarillo op het terras 🙂

 9. Dappere Bas schreef:

  pfffff, wilde het uitproberen maar het werkt alleen onder windows.
  En dat heb ik hier niet draaien.

 10. Dat las ik ook ergens. Het zou wel makkelijk zijn als je een soort simulator zou hebben voor al dat soort toepassingen. Is er niet zoiets?

 11. Dappere Bas schreef:

  Dat wel bootcamp en dat soort dingen. Maar toch. Moet ik zoiets gaan installeren. Of (wat ook kan) moet ik Windows op mijn Mac gaan installeren. En dan gelijk weer een dure virusscanner aanschaffen om de boel schoon te houden.
  Waarom niet gewoon zulke dingen ook voor Mac programmeren. Die groep gebruikers wordt jaarlijks groter (ook nog niet heel groot maar toch)

 12. Daar kan ik weinig tegenin brengen. Misschien dat ze het doen in een later stadium….

Reageer