clear

zoeken

search

Eigenfactor: de prijs/kwaliteitverhouding van wetenschappelijke tijdschriften

08 juli 2008


Via Simple Spark belandde ik zojuist op Eigenfactor.org. Eigenfactor claimt wetenschappelijke tijdschriften net zo te ranken als Google dat doet met websites. Er wordt daarbij niet alleen gekeken naar het aantal keren dat er geciteerd is uit een tijdschrift maar ook hoeveel dat tijdschrift kost. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de database van Journal Cost-Effectiveness Search.

Ik zie nu dat Dymphie al over de bètaversie schreef, in mei. Net al zij heb ik geen idee in hoeverre deze tool dekkend is voor het enorme aanbod van tijdschriften. Ik merkte wel dat een grote titel als The Lancet wel is geïndexeerd, maar veel titels uit DOAJ niet.

Dat neemt niet weg dat Eigenfactor er goed uitziet. De speciale Science Browser visualiseert mooi welke tijdschriften het belangrijkst zijn. De prijs/kwaliteitverhouding kun je opzoeken via een andere zoekingang.

Op het eerste gezicht lijkt deze tool alleen interessant te zijn voor specialisten maar zelf zie ik toch ook wel mogelijkheden op het gebied van collectievorming door derden. Als je als collectioneur van digitale bronnen bijvoorbeeld onvoldoende middelen hebt om een grote collectie wetenschappelijke tijdschriften aan te leggen kun je je met Eigenfactor uitstekend oriënteren op een eerste selectie. Een vakspecialist kan die selectie dan achteraf beoordelen.

@

2 Reacties

  1. Wow!ter schreef:

    Ben zelf iets meer gecharmeerd van de Scimago Journal Rank, dat ook met eigen values rekent. Maar de data van Scopus betrekt en het voor veel meer tijdschriften doet. Zie verder op WoWter

  2. Bedankt voor de aanvulling Wouter! Ik hoopte al dat jij er ook iets over kon melden en dat blijkt zo te zijn, super!

Reageer