clear

zoeken

search

Een nieuwe uitdaging: het project Bètabibliotheek

30 juli 2008


Na enkele maanden van oriënterende gesprekken en intensief voorbereidend werk van Bram Rietveld is het zover: het project Bètabibliotheek heeft het groene licht gekregen en ik heb de eer om de komende negen maanden de ‘kar te mogen trekken’.

Voor Livre.nl heb ik een artikel geschreven over het project. Dat is vandaag gepubliceerd. Uit de inleiding:

Vrijdag, 1 augustus, gaat een groep medewerkers van Bibliotheken met een Wetenschappelijke Steunfunctie (WSF) gestalte geven aan een project dat optimaal gebruik wil maken van tools, technologie en collecties die deel uitmaken van Web 2.0, open source en open access. Dit project, Bètabibliotheek, wil enerzijds aantonen dat online zichtbaarheid en vindbaarheid van bibliotheken en bibliotheekcollecties ook bereikt kan worden met vrij beschikbare en goedkope tools, en wil anderzijds een oplossing creëren voor de maatschappelijke behoeften aan betrouwbare informatie op het gebied van de bètawetenschappen. Edwin Mijnsbergen*, die nauw betrokken is bij het project, legt uit hoe een en ander er uit komt te zien en wat er verwacht mag worden.

Ik beschouw het project als een mooie en spannende uitdaging omdat het kan uitgroeien tot de ultieme testcase voor alles wat ik in de afgelopen jaren heb geleerd over het (nieuwe) web en alles wat daarmee samenhangt.

Hoewel de Zeeuwse Bibliotheek ook deelneemt aan het project verricht ik een groot deel van de werkzaamheden op persoonlijke titel. Met mijn leidinggevenden heb ik de afspraak kunnen maken om, gedurende negen maanden, per week acht uur minder te werken voor de ZB. De vrijgekomen uren zal ik besteden aan de Bètabibliotheek, vanzelfsprekend binnen een flexibel kader.

Toch weet ik nu al dat die uren niet toereikend zullen zijn om het project tot een succes te maken. Het succes van het project valt of staat met de hulp van anderen: mensen die bereid zijn gastblogs te schrijven, widgets te maken, te linken en te promoten. Ik hoop oprecht dat ik wat dat betreft een beroep kan doen op de mensen die Bibliotheek 2.0 een warm hart toedragen. Met enkele van die mensen heb ik al gesproken over het project en een deel van hen gaf aan er veel belangstelling voor te hebben.

We kunnen nog veel meer hulp gebruiken, op vrijwel alle denkbare gebieden. Dus of je nu marketeer bent of designer, wetenschapper of schrijver, filosoof of SEO-specialist, bibliothecaris of docent: steek je enthousiasme niet onder stoelen of banken en mail me, stuur me een krabbel of een PM. Het lijkt me fantastisch om dit project tot een succes te maken met het hele netwerk.

Want laat er geen misverstand over bestaan: dit project is niet alleen bedoeld ter promotie van collecties en informatiebemiddeling op het gebied van Wetenschap en Techniek; het project is vooral een afgebakende kans om te laten zien wat web 2.0 in de praktijk kan betekenen voor alle bibliotheken en vergelijkbare organisaties. Noem het 23 dingen in de praktijk, maar dan op steroïden 🙂

Alvast bedankt!

@

31 Reacties

  1. Arda schreef:

    Ha Edwin,
    Hieronder zal ongetwijfeld een lijst van succeswensen volgen, maar toevallig lijk ik de eerste te zijn: héél veel succes toegewenst met dit project! De combinatie van grondig en avontuurlijk die het uitstraalt lijkt me goed bij je te passen, alleen die acht uur lijken me een beetje krap…
    Groet van Arda

  2. Remco schreef:

    Woei! gefeliciteerd en veel succes, ik heb zo maar het vermoeden dat we hier nog veel over te horen/lezen krijgen de komende tijd!

    VanEs

  3. Marleen schreef:

    Van harte en veel succes met deze nieuwe uitdaging! Dat het mooi mag worden…

  4. Francien schreef:

    Ha Edwin, mooi dat het er eindelijk van gaat komen. Ik wens jou en de anderen in het project heel veel succes. We gaan mekaar weer zien!

  5. Je bericht heeft mij geïntrigeerd en nu wil ik uiteraard meer weten 🙂
    Als ik ergens mee kan helpen doe ik dat uiteraard graag.
    En van harte proficiat uiteraard.

  6. @ allen: Dank!

    @ Arda: Die combi vind ik ook heel interessant. En aan die 8 uur ga ik me vast niet strikt houden. Als ik eenmaal de smaak te pakken heb…. 🙂

    @ Remco: dat denk ik ook ^^

    @ Marleen: Gaat lukken!

    @ Francien: jij nog een extra bedankje want jij was het toch die me het vertrouwen schonk, samen met Bram 🙂

    @ Benoit: wel, als het gaat om het inrichten van een blog twijfel ik nog tussen WordPress en Blogger. Blogger is helemaal mijn ding inmiddels en ik weet dat er veel kan met sjablonen maar WP heeft natuurlijk veel meer mogelijkheden. Alleen kun je daar Library Thing widgets niet in kwijt en die koester ik ook graag. Als ik toch voor Blogger kies kan je misschien wel helpen bij het ‘strippen en pimpen’.

    En nieuws van het Vlaamse wetenschappelijke front moet ook verzameld he 🙂

    Bijvoorbeeld…

  7. boesje schreef:

    Gefelicteer makker, dit betekent nu zvanzelfsprekend geen snippermiddagen meer zekervkjpqye ?

  8. Gerard Bierens schreef:

    Gaaf Edwin, wat een voorrecht om een dergelijk project op zo’n manier te mogen trekken! Las net ook op Livre over de manier waarop het project georganiseerd gaat worden, met meer vrijheid en minder kaders, dat spreekt enorm aan natuurlijk.

    Zodra ik in augustus weer terug bij Fontys ben, ga ik zeker kijken of en welke mogelijkheden er zijn om aan te haken.

  9. Bij mijn eigen overstap van een Joomla blog heb ik bij dezelfde vraag stilgestaan, met het gevolg dat ik nu Blogger gebruik. Momenteel is WordPress wel beter, maar dat weegt niet op tegen de ontwikkelingssnelheid van de Google diensten. Voeg daar dan nog is aan toe dat je ermee vlot tussen je andere Google diensten kan communiceren en je bent verkocht. (ik toch)

    Uw Blogger pimp staat alvast klaar om te tunen 😉
    En het web stopt inderdaad niet aan de landsgrenzen, dus hoe meer geschikte informatie hoe beter.

  10. Hoi Edwin,
    Gefeliciteerd met deze prachtige kluif! De Betabibliotheek lijkt me dé kans om te laten zien dat openbare bibliotheken wél met hun tijd meegaan, en dat we nog een lange toekomst voor ons hebben.
    Als ik ergens mee kan helpen doe ik dat graag.

  11. @ Boes:

    Ha, moet jij eens opletten ^^

    @ Gerard. Thanks!

    @ Benoit: ik ben het wel met je eens hoor. Dat is ook de reden waarom ik nooit ben overgestapt naar WP.

    Voor het blog (promo) weet ik al wel dat ik een koel maar toch warm uiterlijk wil, met drie kolommen. Zodat ik het toch kan optuigen met widgets, zonder dat het een circus wordt..

    @ Infogebruiker: Bedankt voor het aanbod! Ik noteer je naam. In de loop van de tijd zal duidelijker worden wat er allemaal moet gebeuren en waar hulp gewenst is.

    Komt helemaal goed!

  12. InformatieProfessional besteedt ook aandacht aan de Betabibliotheek!

  13. Daan schreef:

    Gaaf en spannend tegelijkertijd. Heel veel succes!

  14. Weet je ook hoe je je kolommen wilt organiseren, de tekst kan zo bijvoorbeeld links,midden of rechts komen? En welke kleuren en stijl je graag had gewild? Mag het bijvoorbeeld een bestaand sjabloon zijn of heb je liever een vers kleedje? Mail mij anders maar met meer details en ik kijk wel wat ik kan doen 🙂

  15. Hoi Benoit,

    Van de week verken ik de sjablonen even wat beter en binnenkort maak ik alvast iets aan. Tegen die tijd zal ik je verwittigen!

  16. astrid schreef:

    Nog even over die keuze tussen blogger en WP. Ik volg al tijden een lokale blogger, die leuke korte opvallende (lokale) items plaatst. Jij vindt hem ook vast leuk! Sinds kort gebruikt hij WP2.5. Ik moet zeggen, dat ziet er wel heel mooi uit. Dus als je toch opnieuw gaat beginnen… het is het overwegen misschien wel waard.

  17. Bedankt voor de tip Astrid!

  18. En aanvullend: ik denk dat ik toch begin met blogger. Als je alles op een rijtje zet (//pulsed.blogspot.com/2007/07/blogger-wordpress-chart.html) ontlopen ze elkaar niet zo veel. Ze blinken uit in verschillende dingen eigenlijk. Het belangrijkste is dat ik wordpress een beetje ken en blogger heel goed. Die scripts vind ik heel belangrijk…

    En het gegeven dat je met WordPress kunt importeren… Dat kan ik dan altijd nog doen als de uitbouw van de layout in blogger tegenvalt…

    Wil ook nog wat testen met Joomla (als de site van 23 dingen)

    Edwin

  19. JoG(net) schreef:

    Tip: Met Drupal kun je uiteindelijk meer dan met Joomla! zo verzekeren mij eigenlijk de meeste open source ontwikkelaars die ik goed ken. Die hebben Joomla! om verschillende redenen verlaten. Overigens kunnen er zeker wel redenen zijn om toch Joomla! te kiezen. Vgl. jouw eigen afwegingen in de reacties.

    Joost

  20. @ Joost:

    Uiteindelijk vind ik het het allerbelangrijkst dat ik een kant en klaar systeem heb dat ook voorziet in communitytools (leden, blogs etc)en dat ook nog zo laagdrempelig is dat de gemeenschap zelf ook kan bijdragen aan het uiterlijk en de opzet van het geheel.

    Als ik nu echter een ontwikkelaar kan vinden die dat in korte tijd voor me kan maken in Drupal vind ik het natuurlijk ook prima maar dat is kort gezegd waarom ik op dit moment neig naar Ning, ondanks de tekortkomingen.

  21. JoG schreef:

    Drupal is vooral door zijn community-kwaliteiten bekend en groot geworden. De ontwikkelaars die ik ken zijn druk bezet. Dat is het nadeel van een groeiend populair professioneel open source project. Het hangt erg af van de toekomstige ‘specs’ en gewenste flexibiliteit of bijvoorbeeld Drupal een / de keuze zou moeten zijn. Vraag die bij mij opkomt: Kent Ning een export van data volgens een open model?

  22. Ze zijn volgens mij nog niet aangesloten bij de data portability group maar je kunt wel toegang krijgen tot de broncode, als dat moet of data exporteren met behulp van een script. Ning doet ook mee aan Open Social en Friend Connect dus ik heb wel de indruk dat ze een open houding hebben, wat dat aangaat.

  23. JoG schreef:

    Nog een mogelijkheid voor (een deel van) de bèta-bibliotheek: een speciale versie van WordPress: ‘WordPress MU, or multi-user'.

    Overigens merk ik regelmatig dat de Ning pagina's traag laden. Herken je dat?

    Wikipedia:
    -> WordPress Multi-blogging
    -> Ning

    JoG – OpenNieuws.nl

  24. @ Joost: ik had het inderdaad wel eens voorbij zien komen en naar aanleiding daarvan was iemand anders er wel mee aan de slag gegaan.

    Nu weet ik niet meer de precieze reden maar die persoon zag er uiteindelijk toch vanaf om verder te gaan met Mu.

    Ning is op sommige momenten wel traag ja. In het begin was het wel wat erger. Dat is nog wel eens aanleiding geweest om veel kermiselementen van de hoofdpagina te verwijderen. Ik denk dat het grootste probleem van Ning de onstuimige groei is. In anderhalf jaar tijd zo’n 250.000 netwerken. Dat is bes veel. Waarschijnlijk moeten ze het serverpark steeds uitbreiden?

  25. Eigenlijk nooit aan een phpBB (portaal) alternatief gedacht voor ning?

  26. Die tool kende ik nog niet Benoit maar als ik het zo zie is dat echte forumsoftware. Het voordeel van Ning is dat je daar ook alle multimediatools hebt etc, en je in principe niets hoeft te programmeren om toch een leuk ogende en goed bezochte pagina te hebben…

    Toch zal ik er nog eens wat beter naar kijken. Ik baseer me nu alleen op screenshots…

  27. JoG schreef:

    Leuk, ik kom net een installatie tegen van WordPress Mu of µ van iemand waarmee ik wel eens ge-e-mail-d heb, zie //blogs.van-horen.org/.

    Bij mij is Ning vaker dan ‘soms’ traag. Althans zo ervaar ik ‘t. Ik las ergens dat een premium ‘abo’ meer bandbreedte krijgt!? Ergens = waarschijnlijk op de WikiPedia.

    @Benoît en Edwin: phpBB is (inderdaad) populaire open source forum-software. Moe(?)t helaas vaak worden gepatcht.

    Elgg is wel een echte community tool ! Eventueel te combineren met bijvoorbeeld Moodle. “… Elgg is a white label, open source social networking platform…”, “… Moodle is a free software e-learning platform…”.

  28. Elgg ja. Dat heb ik nog eens overwegen als vervanger van een intranet maar eigenlijk nooit meer naar gekeken. Ook nog even doen.

    Moet stiekem nog veel bekijken zo tussen de activiteiten door 🙂

    Thanks!

  29. Johan schreef:

    Dag Edwin, ik draag graag een steentje bij namens Beeld en Geluid / Beelden voor de Toekomst. Heb me al bij de Ning groep aangemeld en zie je verzoeken voor input etc. graag tegemoet. Wellicht leuk om een bijeenkomst in Hilversum te plannen? Dan zorg ik voor een leuk aanvullend programma.

    Groet,
    Johan Oomen

  30. Hoi Johan,

    Erg leuk om hier iets van jou/jullie te horen. Beeld en geluid is een prachtige partner en ik zou inderdaad graag eens van gedachten wisselen over de mogelijkheden.

    Ik neem deze week contact met je op via Ning, als je dat goed vindt.

    Bedankt voor je reactie!

Reageer