clear

zoeken

search

Bill Gates, de filantroop

16 juli 2008


Een paar weken geleden nam Bill Gates definitief afscheid van Microsoft. Over dat afscheid werden aanvankelijk leuke grappen gemaakt maar het gebeuren ging Gates uiteindelijk toch niet in de koude kleren zitten.

Nu is deze man veel verguisd in het verleden, vanwege het feit dat hij het idee van een Grafische User Interface zou hebben gestolen van Apple’s Steve Jobs (die het idee ook niet van zichzelf had) èn vanwege de agressieve tactieken rondom de verkoop en het uitbaten van Windows.

Als personificatie van zijn producten heb ik hem ook vaak vervloekt. Bill was evil. Later ben ik daar toch genuanceerder over gaan denken. Zijn boek ‘the road ahead‘ bewees dat Gates een visie had. Het maakt het achteraf wel onbegrijpelijk dat hij de potentie van het internet zo onderschat heeft. Ik vraag me nog steeds of Google ook zo groot zou zijn geworden als Gates die potentie wèl tijdig zou hebben ingezien.

Hoe het ook zij: Gates is meer dan alleen een nerd of geldwolf. Dat blijkt ook uit het feit dat hij een groot deel van wat hij verdiend heeft weggeeft aan goede doelen. Natuurlijk is het makkelijk veel te geven als je veel bezit, maar toch: Bill Gates kan zonder ironie een filantroop genoemd worden.

Het aardige is dat de Gates Foundation ook altijd denkt aan bibliotheken, met name aan de toegang tot digitale informatie in die instellingen. Ook dit jaar kondigde de stichting aan weer 8,1 miljoen dollar te zullen doneren aan Amerikaanse bibliotheken, om verouderde computers te kunnen vervangen. Het is maar een fractie van het totaal aan liefdadigheidsgeld maar desondanks een nobel gebaar.

Dat valt niet tegen voor een verguisd man.

@

Foto

2 Reacties

  1. boesje schreef:

    En hoe laat ga jij vertrekken bij de bieb om als een gulle gever aan te schuiven op een bepaald zonnig terras? Als was het alleen maar om je tv-verschijning tijdens de Ouwe-Sannie-sessie te vieren! Wat stonden we er fraai op afgelopen maandag……………Xieje

  2. Een uur of kwart over twaalf leek me wel wat 🙂

Reageer