clear

zoeken

search

Bereken je persoonlijke inflatie bij het CBS

05 juli 2008


Ondanks de groei ervan daalt het vertrouwen in de Nederlandse economie opnieuw (hoewel er ook berichten zijn die dat tegenspreken)

Persoonlijk heb ik best vertrouwen in de komende jaren maar ik moet daar wel bij aantekenen dat ik weinig kennis van zaken heb op dat gebied. Ik denk wel te begrijpen dat wij niet zullen ontkomen aan de vervelende gevolgen van de hypotheek- en oliecrisis, maar ik vind het al wat verwarrender worden als het gaat om het gegoochel met de rente. Op de middelbare school leverde het vak economie mij doorgaans ook weinig meer op dan magere zesjes.

Ook als het gaat om de persoonlijke financiële huishouding blink ik niet uit in overdreven veel inzicht. Ik weet wat er binnenkomt en zie wat er per maand uitgaat maar ik houd niet goed bij waaraan ik al dat geld uitgeef. Een spaarder ben ik sowieso niet.
Tot op heden was dat gebrek aan inzicht nooit zo’n probleem maar vanaf dit jaar zal ook ik te maken gaan krijgen met de belasting. Om enigszins voorbereid te zijn ben ik toch eens een beetje gaan lezen in het Handboek Freelancen en ik weet nu dat ik er goed aan doe mijn inkomsten en uitgaven beter bij te gaan houden.

Dat mijn inzicht in deze materie beperkt is bleek ook toen ik zojuist de inflatiecalculator van het CBS uitprobeerde. Het lukte me alleen om zeer globale bedragen in te vullen. Met deze persoonlijke inflatiecalculator kun je berekenen in hoeverre jouw persoonlijke inflatie onder of boven de gemiddelde inflatie in Nederland zit. Mijn persoonlijke uitkomst zal weinig betrouwbaar zijn maar ligt 0,3 procent hoger dan dat gemiddelde.

De conclusie is dan dat ik weliswaar vertrouwen heb in de komende jaren maar dat dit niet is gebaseerd op een reëel beeld van de economie en mijn eigen micro-economie. Misschien ben ik wel te lui om er echt over na te denken.

Maar daar lijken meer mensen last van te hebben. Of juist geen last eigenlijk.

@

2 Reacties

  1. boesje schreef:

    was dat boek al in de bieb-collectie opgenomen of heb je het zelf aangeschaft ? Heb je trouwens ook een dagje rust ingelast ? Of het te onaangenaam om een rokertje te paffen op het terras ?

  2. Het stond inderdaad in de rubriek ‘ondernemen’.

    Gisteren gechilled ja. Ik startte wel met de krantjes maar knap niet op van terrasgebeuren als het niet echt mooi weer is.

    Alleen nog naar de stad met mooi weer. Dat gaat me een hoop geld besparen in Nederland :-/

Reageer