clear

zoeken

search

Benevens eenige vreemde dieren en plantgewassen…

27 juli 2008


Tot de schatkamer van de Zeeuwse Bibliotheek, een kluis vol zeldzame, oude en dure boeken, heeft slechts een selecte groep medewerkers toegang. De reden daarvoor laat zich raden.

Een enkele keer krijg ook ik de kans om er een kijkje te nemen, in het gezelschap van een geauthoriseerde collega. Wanneer zo’n kans zich voordoet merk ik altijd dat er iets verandert in mijn manier van doen. Ik ga voorzichtiger lopen en langzamer ademen, bijna alsof ik een ruimte betreed waar ik eigenlijk niet mag komen. Dat heeft denk ik te maken met een diep respect voor de oude banden. Zo’n prachtige collectie cultureel erfgoed wekt ontzag op.

Ik herinner me nog goed dat ik een keer een groep studenten mocht rondleiden en dat de conservator oud bezit de groep trakteerde op een paar blikken in een band uit de reeks Verzameling van uitlandsche en zeldzaame vogelen, benevens eenige vreemde dieren en plantgewassen, van Edwards en Catesby. Die reeks is vanaf 1772 uitgegeven maar ziet er 236 jaar na dato nog steeds uit alsof het gisteren van de persen is gerold. Als je de mooie felle kleuren van de prenten onder ogen krijgt weet je niet wat je ziet.

Ik vind het daarom heel aardig dat BibliOdyssey aandacht besteedt aan een prachtige fotostream op Flickr, van ene Peacay. Over de bewuste serie inderdaad. De prenten komen beter tot hun recht op papier maar zijn op een beeldscherm evengoed een genot om naar te kijken. Gedigitaliseerd zijn de afbeeldingen een stuk toegankelijker dan in onze boekenvesting bovendien.

Enjoy!

@

Afbeelding

4 Reacties

  1. boesje schreef:

    Vandaar de aandacht de laatste tijd voor de flora en fauna.

  2. Alles wat groeit ende bloeit 🙂

  3. Astrid schreef:

    Mooi! Deze Peacy houdt kennelijk van prenten. Hij/Zij heeft me nogal wat setjes met bijzondere afbeeldingen aangelegd. Lang leve het digitale tijdperk.

  4. Het is dezelfde man als van BibliOdyssey zelf, volgens mij. Zie ik nu pas 🙂

Reageer