clear

zoeken

search

RSS op Hyves: maak het jezelf makkelijk

26 juni 2008


Blijkbaar wordt er al iets langer mee geëxperimenteerd maar mijn oog viel er vandaag, bij toeval voor het eerst op: ieder profiel op Hyves heeft RSS!

Deze vorm van attendering raakt steeds meer in zwang maar als ik erover praat met mensen die niet werkzaam zijn in de informatiebranche word ik meestal toch een beetje glazig aangekeken. Hoe jammer, hoe jammer. RSS bespaart je namelijk enorm veel tijd. RSS is de mooiste toepassing die ik in de afgelopen tien jaar heb ontdekt op het web.

Omdat het begrip zo vaag is gooi ik het tegenwoordig meestal over een andere boeg en begin ik meteen over de persoonlijke startpagina Netvibes, mijn steun en toeverlaat. Als je daar eenmaal een account hebt komt het web voortaan naar jou toe, in plaats van andersom.

Hoe werkt dat dan?

  1. Klik op de homepage van Netvibes maar eens op ‘Inhoud toevoegen’ en vervolgens op ‘een feed toevoegen’.
  2. Tik nu het adres in van een website naar keuze, bijvoorbeeld ‘www.nu.nl’ en klik op een van de blokjes met subonderwerpen, bijvoorbeeld ‘sport’.
  3. Klik tenslotte op de knop ‘toevoegen aan mijn pagina’

Je bent nu geabonneerd op een zogenaamde feed van een website. Dat betekent niets meer dan dat je het voortaan automatisch ziet op je Netvibespagina als er nieuwe berichten, foto’s of andere wijzigingen zijn.

In het geval van Hyves moet je twee extra stappen doen. Op de profielpagina’s van vrienden of organisaties zie je onderaan de pagina een knopje ‘RSS’. Als je daar op klikt kom je terecht op een pagina met attenderingsopties voor de verschillende onderdelen van een profielpagina. (Als de knop ontbreekt kun je de URL van de pagina ook handmatig aanvullen door er /rss achter te typen).

Maak nu een keuze uit de verschillende ‘feeds’. Als je op ‘Houopscheiuit’ bijvoorbeeld klikt op ‘blogs’ krijg je een lang adres in de adresbalk, dat je kunt kopiëren en vervolgens kunt toevoegen aan Netvibes zoals hierboven beschreven.

Het grote voordeel is dat je voortaan niet langer alle profielpagina’s hoeft af te struinen, maar binnen Netvibes in een oogopslag kunt zien wat er op je favoriete pagina’s is veranderd.

Pepermunt.net geeft nog een beetje extra uitleg over RSS.

Het is misschien niet aan iedereen besteed maar ik vind dit een zeer waardevolle toevoeging aan Hyves. Hyves wordt vaak verguisd maar eerlijk gezegd ga ik het er steeds leuker vinden. Ik merk dat mensen in de loop van de tijd steeds actiever worden en dat er meer en meer interessante dingen gebeuren.
Er wordt vaak gezeurd over het feit dat mensen er met zichzelf te koop lopen en dat het een hoog sbs-gehalte heeft maar dat ervaar ik persoonlijk helemaal niet zo. Het is een prachtig interactief adresboek, waarin je met de meeste contacten weliswaar nauwelijks communiceert maar met een wat selectere groep des te actiever.

En wat betreft die RSS in Hyves: voor persoonlijke profielen zal ik het niet veel gebruiken vermoedelijk, maar voor de Hyves als TV Walcheren en ‘Bibliotheek‘ waarschijnlijk des te meer. Voor surfen heb ik geen tijd, voor scannen wel.

Duimen omhoog voor Spanjar en consorten!

NB: omdat veel mensen denken dat ik actief schrijf op verschillende sites en netwerken wil ik dat bij deze even ontkrachten. Hyves heeft ook een optie om de zogenaamde rss-feeds van andere websites automatisch te importeren. De bijdragen op Hyves zijn afkomstig van ZB Digitaal. Ik mag dan graag stukkies schrijven: ik doe het niet graag dubbel 🙂

@

6 Reacties

  1. Richard Thiel schreef:

    Ik maak flink gebruik van RSS, maar die van Hyves juist weer niet. Hyves is toch een site waar je regelmatig komt kijken, en dan biedt Hyves zelf al mogelijkheden genoeg om te zien wat er allemaal gebeurd is.

    Dat RSS makkelijk is voor institutionele Hyves kan ik me dan wel weer voorstellen.

  2. Daan schreef:

    Yep, voor de diverse Hyves een vooruitgang maar voor de persoonlijke profielen ga ik het vooralsnog niet gebruiken. Die ‘buzz’ is wat dat betreft wel handig.

    Top dat je je blog kunt linken (doe ik ook) maar het is wel jammer dat Hyves meteen de 1e gepubliceerde versie erop knalt. Ik verander na publiceren regelmatig nog een spel- of taalfout of een of ander zinnetje met als gevolg dat mijn Hyves blog regelmatig afwijkt van mijn definitieve blogparty post. Maar ach, een kniesoor die erop let.

    Tot Hyves dan maar en een fijn weekend 🙂

    Daan

  3. @ Richard:

    Dat ben ik met je eens. Misschien zelfs wel te veel mogelijkheden

    @ Daan: dat is wel een nadeel inderdaad. Ik vind het ook wel jammer dat de stats zo onbetrouwbaar zijn. Soms staat erbij dat het maar een keer is gelezen ofzo en krijg ik per mail drie verschillende reacties op. Ik begrijp niet wat nu wel en niet geteld wordt maar heb ook geen zin om een betaalde account te nemen. Dat is dan weer net te mooi…

    Fijn weekend!

  4. madbello schreef:

    Mijn laatste hobby is weblogs maken met feedwordpress plugin, alles wat ik leuk vind om terug te zien in weblog structuur, erg handig en overal te zien en dit mijn laatste voorbeeld met nieuws als thema (testpagina): //madbello.nl/rssdfeeds/ al lijkt mijn dat het niet erg strookt met copyrights.

  5. madbello schreef:

    Sorry ! Ik was vergeten te zeggen dat het een handige tip is van die Hyves rss 😉 Thanks

  6. Ha Mad!

    Dat is een experiment in het gezelschap. Een soort aggregator wordt het op die manier.

    Interessant die vraag, of dit nu inderdaad copyrightschending is. Als je erbij zet dat het jouw teksten niet zijn?

Reageer