clear

zoeken

search

Digitalisering? Laat dat maar over aan de klant!

25 juni 2008


Het maken van kopieën is misschien wel een van de meest gebruikte diensten in openbare bibliotheken. Dat geldt in ieder geval wel voor de Zeeuwse bieb.
Scannen is echter een ander verhaal. Er zijn wel plannen voor, maar die zijn er eigenlijk al zolang ik in de bibliotheek werk. Er zitten net iets te veel haken en ogen aan.

Daarom is het prachtig om te lezen dat er ook zoiets bestaat als een Knowledgde Imaging Center (KIC). Dit apparaat is feitelijk een scanner die veel weg heeft van een kopieermachine. Met de KIC krijgen bibliotheekbezoekers de mogelijkheid om gedrukt materiaal in te scannen en toe te voegen aan de eigen laptop of PDA, om de gedigitaliseerde teksten later desgewenst toe te voegen aan de collecties van de bibliotheek.

Op de website van DLSG kun je een paar demovideo’s bekijken en vind je de bemoedigende statistieken van de apparatuur op twee (niet-publieke) universiteiten.

Een interessant concept, dat in conserveringsstrategieën voor de toekomst best eens een rol zou kunnen gaan vervullen.

@

Foto

4 Reacties

  1. Wow dat is echt een veelbelovend systeem. De kopieermachine draait hier idd ook regelmatig overuren.
    Maar dit systeem is natuurlijk veel makkelijker dan een simpele kopieermachine.

    Een voorwaarde hierbij is overigens wel dat het voor de gebruiker goedkoper is dan een kopietje. Bij ons in het gebouw staat namelijk ook een kopier die ook kan scannen, maar hierbij word er per scan die gemaakt wordt bij de gebruiker ook € 0,04 in rekening gebracht. Dezelfde prijs als voor een kopie. Deze optie is voor veel gebruikers dus niet echt aantrekkelijk.

    Eigenlijk zou een dergelijk systeem tot de standaard uitrusting van een bibliotheek/mediatheek moeten behoren.

  2. Christian schreef:

    Hier een voorbeeld van wat archiefbezoekers met digitale cameraatjes bewerkstelligen: //www.den-braber.nl/vpnd/statuspagina.html

    Ik gebruik dit voorbeeld altijd in presentaties, om te laten zien hoe onze klanten langzaam maar zeker een digitale collectie opbouwen, feitelijk onze collecties digitaliseren.

    Nu nog op kleine schaal, maar steeds sneller.

  3. @ Jeroen: dat klinkt mij niet als veel in de oren maar voor grootverbruikers ligt dat misschien wel anders?

    @ Christian: z’n site zie ik echt voor het eerst. Mooi is ‘ie niet maar wel reuze interessant.

    Als professionals ergens niet aan toekomen, ligt dat voor liefhebbers vaak weer anders…

  4. J. Geraets schreef:

    Die link werkt niet meer. Het project is blijkbaar groter gegroeid en beschikt nu over een eigen domein en website: van papier naar digitaal (vpnd.nl).

Reageer