clear

zoeken

search

23 dingen: bloggende collega’s in de Zeeuwse Bibliotheek

24 juni 2008


Zoals de meesten van jullie weten verricht ik naast mijn werk bij de Zeeuwse Bibliotheek ook werkzaamheden voor Rob Coers’ 23 Dingen. Ik assisteer bij de begeleiding van medewerkers van de VOB en, tot voor kort, ook bij de begeleiding van medewerkers van Probiblio.

Tijdens mijn verblijf in Costa Rica werd de cursus bij Probiblio afgerond en kregen de deelnemers een certificaat uitgereikt. Ik was ook heel even aanwezig, in de vorm van een kort filmpje dat ik opnam op de Finca.

Cursist Edo Postma maakte ook een paar foto’s en een filmpje van de uitreiking. Het is wel jammer dat ik nu nog steeds niet weet welke namen en weblogs bij welke gezichten horen maar ach, het mysterie blijft wel goed bewaard op die manier.

Ondertussen draaien de dingen in de Zeeuwse Bibliotheek ook op volle toeren. Het is leuk om te zien hoe enthousiast directe collega’s alles oppakken en experimenteren met de tools die de cursus biedt. Het is helemaal mooi dat ik op sommige van die blogs berichten lees die ik elders nog niet was tegengekomen.

Bij Alinda lees ik bijvoorbeeld over de voorlopige versie van de Betacanon van de Volkskrant. Dat project was helemaal aan mijn aandacht ontsnapt maar komt me misschien goed van pas bij het project Betabibliotheek. Het canoncommentaar van Fokke en Sukke (PDF) is alleraardigst.
Op het weblog van Marleen vind ik een mooie bijdrage over games, die mooi aansluit op een recent artikel in NRC Next, van Marie-José Klaver.
Collega’s Cocky en Maringe blijken hartstikke leuk te kunnen schrijven, collega Andrea heeft haar eigen niche al gevonden en Julia pakt de zaken professioneel aan, met een eigen domeinnaam en een lay-out om jaloers op te zijn. Op haar weblog vind je ook links naar de blogs van andere collega’s. Perfect!

Het zijn mooie ontwikkelingen. Ik vind het fijn dat iedereen de kans krijgt de basis van het huidige internet te ervaren, zowel als het gaat om de mogelijkheden als de beperkingen. Dat er daarbij ook kritische vragen worden gesteld is alleen maar goed.
Verandering heeft tijd nodig en gaat nooit zonder slag of stoot. En de mogelijkheden mogen dan niet aan iedereen besteed zijn; ik vind het heel bemoedigend dat er zoveel enthousiasme en samenwerking is.

In het verleden werd ik wel eens bekropen door het gevoel op een eiland te zitten, met al mijn kreten over bibliotheekvernieuwing. Dat gevoel bekruipt me steeds minder frequent.
Gelukkig maar.

@

Over kreten en bibliotheekvernieuwing gesproken: in het laatste nummer van COS vertel ik daar ook iets over. Erno Mijland interviewde me een paar maanden geleden en tijdens mijn vakantie is dat interview gepubliceerd. Ik ben benieuwd, want zelf heb ik die COS ook nog niet onder ogen gehad. Dat komt donderdag, als ik weer aan de slag mag, vast wel goed…

Foto.

3 Reacties

  1. Erg leuk, al die frisse nieuwe bloggers!

  2. dat is dan toch best een lekker warm badje om in thuis te komen 🙂

  3. @ Marie-José: ik ben wel benieuwd hoeveel ervan overblijven als de cursussen voorbij zijn. Ik heb de indruk dat er in alle groepen wel een paar deelnemers zijn die echt enthousiast zijn en ook blijven. Leuk om in de gaten te houden!

    @ Marien: nou en of!

Reageer