clear

zoeken

search

Yad Vashem opent beeldbank Holocaust

03 mei 2008


Vandaag gelezen in de PZC:

TEL AVIV – Met ingang van deze week zijn de foto-archieven van het holocaust-instituut Yad Vashem in Jeruzalem via het internet te raadplegen.
Iedereen heeft nu toegang tot 130.000 foto’s die direct of indirect te maken hebben met de holocaust.

Alle foto’s zijn voorzien van een toelichting, die internetgebruikers desgewenst kunnen aanvullen of corrigeren. “We hopen dat het publiek ons zal helpen bij het ontcijferen van de afbeeldingen en met het identificeren van de mensen die erop voorkomen. En dat zij ook eigen fotomateriaal beschikbaar stellen”, zegt dr. Chaim Gertner, de beheerder van de Yad Vashem archieven. De op de website te vinden fotocollectie bevat beelden van onder meer deportaties, doorgangs- en vernietigingskampen en ghetto’s, maar ook straatbeelden uit door de Duitsers bezette steden en dorpen.

Yad Vashem (wat zoveel als ‘Hand en Naam‘ betekent) zorgt ervoor dat de wereld de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog nooit zal vergeten. Volgens de PZC wordt het verleden in de Arabische wereld steeds vaker ontkent. Ik kan dat niet begrijpen. Het verleden ontkennen is jezelf ontkennen.

Dit is een belangrijke beeldbank, die er, samen met andere initiatieven, hopelijk toe zal leiden dat ontkenning nimmer een kans krijgt.

Bezoek Yad Vashem ook op YouTube.

@

2 Reacties

  1. Mischa schreef:

    Ik las vandaag (niet geheel toevallig, vakliteratuur) “Over Fotografie” van Susan Sontag. Daarin beschreef zij dat ze als 12-jarige foto’s van Bergen-belsen en Dachau zag. Deze beelden maakten zo’n onuitwisbare indruk dat ze het volgende schrijft: “Niets van wat ik ooit later heb gezien heeft mij weer zo scherp, zo diep en zo direct getroffen. Het lijkt me inderdaad zinnig om mijn leven in twee delen te verdelen: de tijd voor ik die foto’s had gezien (op het moment was ik twaalf), en de tijd daarna.”

  2. De kracht van het beeld….

Reageer