clear

zoeken

search

Werken in de bibliotheek, deel 2: meer dan boeken alleen

06 mei 2008


Een maandje geleden schreef ik over het plezier dat ik beleef aan mijn werk in de bibliotheek. Sinds gisteren kan iedereen ook een bijdrage over mijn werkzaamheden lezen op de website Werken in de Bibliotheek, dat weer een aktuele aanvulling is op het profiel dat twee jaar geleden verscheen in het boekje Kerncompetenties voor de informatieprofessional.

Het zou mooi zijn als zo’n tekst ertoe bijdraagt dat externe kandidaten geïnteresseerd raken in vacatures bij bibliotheken. We kunnen ‘vers bloed’ immers bijzonder goed gebruiken.

@

7 Reacties

 1. biebkol80 schreef:

  Hoeveel heb je daarvoor gekregen?! 😉

 2. Helemaal niets!
  Is het niet mooi, die creative commons wereld?

 3. Ik denk dat dit soort verhalen mensen zeker ertoe kunnen overhalen om in de bieb te komen werken.

  Alleen vrees ik dat de plaats waarop deze staat niet de meest geschikte zal zijn.

  Je moet dit soort verhalen juist vertellen op plaatsen waar jongeren ook daadwerkelijk komen ipv sites waar alleen een selecte groep mensen komt. Bibliotheek.nl lijkt mij geen site waar veel jongeren komen.

  Misschien dat we deze verhalen beter kunnen vertellen op middelbare scholen voordat scholieren een studiekeuze moeten maken en op MBO en HBO opleidingen voordat studenten afstuderen en hun uiteindelijke carrière kiezen.

  Ik denk overigens ook dat we misschien meer jongeren kunnen werven door jongeren meer bij de bied te betrekken. Jongeren al op jonge leeftijd laten zien dat de bieb leuk is.

 4. Ben ik helemaal met je eens Jeroen maar ik ben wel voor en/en. Als je in google ‘werken bibliotheek’ of ‘werken bieb’ intikt, is dit wel de eerste site waar mensen terecht komen. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat daar daan geen leuke verhalen staan 🙂

 5. Patricia (No.33) schreef:

  Leuk stukje tekst over jouw werk!

 6. Daan schreef:

  Ben ik een zeur als ik dan reageer met het feit dat er maar 14 vacature’s zijn? Verspreid over heel Nederland vind ik dat niet hoopgevend. Maar ja, het is natuurlijk wel alleen voor Openbare Bibliotheken. Daarnaast vraag ik me af hoeveel van die interessante vacatures (bv. zo’n baan als jij hebt) ook in een kleine bibliotheek voorhanden zijn? Of weet ik daarvoor gewoon te weinig van het OB werk af?

  Mijn regio ontbreekt sowieso
  volledig, erg hoopgevend 🙁

  Om positief te eindigen, wel een leuk stukje natuurlijk dat hopelijk mensen over de streep trekt om in de bibliotheek te gaan werken of om een opleiding in die richting te gaan doen.

 7. @ Patricia: dank je!

  @ Daan: nee hoor, dat ben ik helemaal met je eens. Ik heb laatst gesproken met de beheerder en men is zich bewust van het feit dat de site completer moet en dat RSS ook toegevoegde waarde biedt. Welke bibliotheken ermee gedekt moeten worden is weer een andere vraag.

  Ik vind de vacatures van IP zelf het overzichtelijkst, omdat ze het hele gebied bestrijken maar dat gaat vast niet op voor iedereen die in een OB werkt.

  Maar we moeten ook niet vergeten dat er helemaal niet zoveel vacatures zijn nog. Hier in Zeeland is het bijvoorbeeld nog steeds zeer beperkt.

  Dat is juist dat doorstromingsprobleem…

Reageer