clear

zoeken

search

Visueel sociale verbanden leggen met NNDB Mapper

15 mei 2008


Op Alt Search Engines vond ik een schitterende tool: NNDB Mapper. Deze tool doet een beetje denken aan They Rule (waar ik in 2006 nogal lyrisch over schreef) maar heeft uitgebreidere mogelijkheden.

Het werkt vrij eenvoudig: je zoekt op de naam van een persoon, organisatie, bedrijf, band, film of televisieprogramma en de zoekmachine geeft je een lijst met treffers terug. Je sleept de naam van je keuze naar het vrije veld en door er vervolgens op te klikken leg je allerlei dwarsverbanden bloot. Het is aardig om te zien dat iemand als George Bush ook gekoppeld wordt aan wazige clubs als Skull and Bones en The Bohemian Grove. De Alex Jones Docu over die laatste organisatie kan ik iedereen aanbevelen.

Doch dit terzijde. NNDB Mapper toont je in een paar klikken welke personen nog meer te maken hebben met zulke organisaties. Ik vind dat fascinerend, soms zelfs ontluisterend.

De tool kent wel z’n beperkingen als het gaat om het aantal personen dat kan worden gevonden in de database. Je vindt wel een aantal hooggeplaatste Europeanen en grote bedrijven maar er zijn toch ook veel bekende namen die geen treffers opleverden.

Da’s iets voor de welbekende kniesoortjes.

Enjoy the ride, jimbo!

@

Reageer