clear

zoeken

search

OCLC en Google sluiten overeenkomst over koppeling gegevens

21 mei 2008


In augustus 2006 was er al sprake van een koppeling tussen OCLC’s Worldcat en Google. Die koppeling had betrekking op de zogenaamde ‘kaartenbakken’, binnen Google Books. Dat was een mooie eerste aanzet die echter ook beperkingen had: boeken kwamen slechts op titelniveau terug in de zoekresultaten van Google, of helemaal niet. De daadwerkelijke link naar bibliotheken lag besloten in het extra kader bij de zoekresultaten, waar de gebruiker aanvullend kan kiezen voor ‘dit boek kopen’ of ‘dit boek lenen’. Pas na het aanklikken van die link kwam Worldcat in beeld.

Eergisteren liet OCLC in een persbericht weten dat er een nieuwe overeenkomst is gesloten met Google, over de koppeling van gegevens van beide systemen:

OCLC and Google Inc. have signed an agreement to exchange data that will facilitate the discovery of library collections through Google search services.

Under terms of the agreement, OCLC member libraries participating in the Google Book Search program, which makes the full text of more than one million books searchable, may share their WorldCat-derived MARC records with Google to better facilitate discovery of library collections through Google.

Google will link from Google Book Search to WorldCat.org, which will drive traffic to library OPACs and other library services. Google will share data and links to digitized books with OCLC, which will make it possible for OCLC to represent the digitized collections of OCLC member libraries in WorldCat.

Het spreekt voor zich dat ik erg blij ben met deze overeenkomst. Dit is nu zo’n initiatief dat de potentie heeft om de zichtbaarheid van bibliotheken in Google te verbeteren. Dat is een marketingaspect waar ik bijzonder veel waarde aan hecht. Bibliotheken met kleine collecties komen nu nogniet in aamerking voor digitalisering door Google. Dat is een beperking omdat alleen digitale collecties van bibliotheken die ook al in Google Books zaten worden gekoppeld.

Toch zie ik dit als een grote stap voorwaarts, die ruimte biedt voor nieuwe ontwikkelingen en dus ook voor hoop. Er participeren al een behoorlijk aantal grote bibliotheken in Google Books en ik twijfel er ook niet aan dat die API van Google Books zijn vruchten ook nog wel zal afwerpen.

@

Reageer