clear

zoeken

search

Nieuwe boekensite NRC

24 mei 2008

NRC Handelsblad heeft vrijdag een nieuwe boekenwebsite gelanceerd met nieuws, gastblogs van bekende schrijvers, discussies over actuele kwesties en thematische informatie over auteurs en boeken.

Op de site www.nrcboeken.nl vindt de bezoeker bijvoorbeeld ruim 12.000 boekrecensies die eerder in NRC Handelsblad zijn verschenen, maakte de krant vrijdag bekend.

Ook interviews met schrijvers en essays over boeken zijn digitaal beschikbaar. De boekbesprekingen en artikelen gaan terug tot 1991. De ruim 12.000 recensies betreffen bijna alle genres, van Nederlandse en buitenlandse fictie en non-fictie tot jeugdboeken en geschiedenis. Wie na het lezen nieuwsgierig is, kan een boek online bestellen. De site biedt een keuze uit 100.000 boeken.

Zoek zelf de verschillen.

Er is van dat nieuws waar ik wel blij van word maar ook ietwat droevig. Dit is een website van een krant.

@

Bron.

7 Reacties

  1. Jaap van de Geer schreef:

    Mooie site! En helemaal rechtsonder zie je dat hij ook nog eens met drupal gemaakt is. Bij het aanklikken van die andere link sprong het glazuur van mijn kiezen. Een kleine waarschuwing was misschien op zijn plaats geweest!

  2. Arda schreef:

    Toen ik ‘Literatuurplein’ voor het eerst zag vond ik het mooi, zeker in verhouding tot de rest van Bibliotheek.nl. Inhoudelijk vind ik het ook zeker de moeite waard. Ik heb gehoord dat slechts één persoon het maakt en ik vind dat die, mij onbekende, persoon het heel goed doet. De NRC kan al haar recensies e.d. gebruiken en heeft veel ervaring met opmaak e.d. Is de vergelijking niet een beetje oneerlijk? En wat kunnen we er van leren? Dáár gaat het om lijkt me.

  3. Arda schreef:

    p.s. Sorry, dit vergat ik nog. Komt het ook niet een beetje doordat de bibliotheek (steeds) meer inzet op ‘informatie’ dan op ‘literatuur’? Dan moet je ook niet zeuren als een ander (in dit geval de NRC) het anders aanpakt.

  4. @ Jaap: dat het een drupal-site was had ik nog niet gezien. Kewl!

    @ Arda:

    Dat is ook precies waarom ik de vergelijking niet maakte maar geïnteresseerden zelf naar de verschillen laat zoeken.

    Wat dan wel grappig is, is dat drupal open source software is en dus niets kost. In de bibliotheekwereld zijn al vele duizenden euro’s uitgegeven aan allerlei digitale projecten. Van zulk geld kun je vast ook wel mensen inhuren die kunnen wat ze bij NRC kunnen.

    En als het gaat om de content op dat gebied: bibliotheken beschikken over bronnen als literom, de krantenbank, meer over media: noem het maar op. Als we nu ook maar het recht kregen om die bronnen te mogen gebruiken….

    Anders kunnen we misschien de vier miljoen leden laten bijdragen in dat kader. User-generated content als het ware 🙂

  5. Arda schreef:

    Ja, da’s natuurlijk helemaal 2.0, maar denk je dan dat die bibliotheekleden recensies van ‘NRC-niveau’ gaan insturen? En wie beoordeelt of zo’n stuk goed genoeg is om geplaatst te worden? Recenseren is een vak, lijkt mij. Of is dat ouderwets en gaat het om het mogen meedoen? Wat betreft dat geld zul je wel gelijk hebben. Zonde!

  6. Nee, dat zal waarschijnlijk geen haalbare kaart zijn inderdaad. Misschien kunnen dan de bibliothecarissen het doen, die weten ook best veel van boeken doorgaans 🙂

  7. Henk schreef:

    Richard Thiel ontdekte nog wat kinderziektes, maar het is inderdaad een mooie site!

Reageer