clear

zoeken

search

New York Times komt met API voor eigen content

26 mei 2008


Dat ik veel overeenkomsten zie tussen de manier waarop traditionele media en bibliotheken reageren op het nieuwe web heb ik vorig jaar al eens aangekaart. Daarom ben ik altijd geïnteresseerd in nieuwe ontwikkelingen bij, bijvoorbeeld, kranten.

The New York Times is zo’n krant. Uit alles blijkt dat daar een nieuwe koers wordt gevaren. In 2006 lanceerden ze een speciale rss-reader, er werd geïnvesteerd in (WordPress-)blogs voor journalisten, er kwam een Facebookwidget en het mooiste was misschien nog wel dat de poorten naar de content vorig jaar werden opengegooid.

Nu meldt Mediabistro dat de NYT ook een API zal vrijgeven die externe programmeurs in staat zal stellen de content van de krant te remixen en te hergebruiken. Natuurlijk gaat het hier wel om winst en niet zozeer om passie maar opmerkelijk is het zeker. We zijn hier getuige van een oud bolwerk dat zich aanpast aan het tijdsgewricht.

De kans is groot
dat de beleidsbepalers van de krant zich hebben laten overtuigen door het gegeven dat de NYT, als bron waarnaar verwezen wordt, inmiddels in de top drie van Techmeme staat. Open content genereert verwijzingen, verwijzingen genereren veel extra bezoek, veel extra bezoek geeft een impuls aan online advertentie-inkomsten.

Iezze siempel.

Het is overigens nog niet duidelijk of de API het gebruik van alle content zal toestaan. Dat zal de tijd ons leren. Maar waarom eigenlijk ook niet? Jongeren blijken dagbladsites ook steeds vaker te bezoeken, dus ook bij die doelgroep is nog veel winst te behalen. Juist bij die doelgroep misschien wel.

@

Afbeelding.

2 Reacties

  1. Occy schreef:

    dat ‘oud bolwerk’ heeft, zo lees ik momenteel in het ‘The Story of the New York Times 1851-1951’ (Simon & Schuster, 1951), best wel een traditie in het gebruik van nieuwe technologieën – zowel qua productieprocessen als qua nieuwsvergaring – o.a. de eerste krant die berichten kon ontvangen die verzonden werden vanop de noordpool, vanuit een vliegend vliegtuig, een varend schip, vanuit europa, etc. – eerder dan een ‘nieuwe koers’ is het dus hetzelfde oude en degelijke verhaal

    *tot zover het reclamebulletin ;-)*

  2. Lijkt me een interessant boek inderdaad. Keertje ontlenen maar 🙂

Reageer